04 Март 2021четвъртък20:17 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Знание

Работна група оглеждала до последно промените в Закона за професионалното образование

/ брой: 147

автор:Вили Гаврилова

visibility 1957

След заседанието на комисията по образование и наука в сряда е била свикана работната група, подготвяща промените в Закона за професионалното образование и обучение, които днес влизат за първо четене в пленарната зала. До последно е уточнявана философията на промените, предложени от Министерския съвет, които трябва да прецизират начините за обучение чрез работа (дуалното обучение) и да приведат Закона за професионалното обучение в съответствие с новоприетия училищен закон, който пък влиза в сила на 1 август. Това е причината журналистите да не бъдат поканени да останат след комисията, съобщиха вчера от комисията. Не е вярно написаното в ДУМА, че журналистите са били отстранени, за да се прегласуват спешно вече приети в комисията текстове, уточниха оттам. Депутатите от БСП не са останали за заседанието на работната група.
Според промените в закона определени специалности от професии от Списъка на професиите за професионално образование може да се утвърждават като защитени от държавата специалности на областно ниво. Измененията в текстовете разписват подробно каква професионална квалификация може да се получава в различните видове училища, които се създават според новия Закон за предучилищното и училищното образование. В съответствие с този закон професионалните училища от 1 август преминават от държавата (МОН и други министерства) към общините. При тази трансформация средствата им за издръжка следва също да се прехвърлят от министерствата към бюджетите на общините. Първият проблем обаче се очерта още миналата седмица. Лявата депутатка Светла Бъчварова алармира, че повечето общини не желаят да приемат към себе си земеделските училища например, тъй като поради недостиг на средства и без това едва се справят с другите си бюджетни задължения, включително за образованието. Според депутати от ГЕРБ обаче в закона се казва императивно, че тези училища преминават към общините и това не зависи от решението на общинските съвети. Ако съответната община не може да се справи с финансите на дадено професионално училище, правилният ред е да го закрие със свое решение, след като го приеме.
  Целта на прехвърлянето на професионалните училища към общините е те да отговарят конкретно на местните потребности от среднисти със съответната професионална квалификация. Липсата на държавна политика и на национална визия за професионалното образование обаче и раздробяването на дейността по общини ще доведе до дисбаланси в кадровото осигуряване на цели професии, реагираха депутати от левицата. Не може нуждата от кадри примерно за дървообработващата промишленост да зависи единствено от виждането на дадена община за нуждите от такива кадри, аргументираха се те. Остава рискът много професионални училища да бъдат закрити, когато общините решат, че не могат да ги издържат или че не са им необходими.    

 

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 383

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 180

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 171

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 470

/ брой: 43

ТАСС отрази подробно празника на България

автор:Дума

visibility 713

/ брой: 43

Датата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 43

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ