01 Юни 2020понеделник01:24 ч.

Знание

Работна група оглеждала до последно промените в Закона за професионалното образование

/ брой: 147

автор:Вили Гаврилова

visibility 1578

След заседанието на комисията по образование и наука в сряда е била свикана работната група, подготвяща промените в Закона за професионалното образование и обучение, които днес влизат за първо четене в пленарната зала. До последно е уточнявана философията на промените, предложени от Министерския съвет, които трябва да прецизират начините за обучение чрез работа (дуалното обучение) и да приведат Закона за професионалното обучение в съответствие с новоприетия училищен закон, който пък влиза в сила на 1 август. Това е причината журналистите да не бъдат поканени да останат след комисията, съобщиха вчера от комисията. Не е вярно написаното в ДУМА, че журналистите са били отстранени, за да се прегласуват спешно вече приети в комисията текстове, уточниха оттам. Депутатите от БСП не са останали за заседанието на работната група.
Според промените в закона определени специалности от професии от Списъка на професиите за професионално образование може да се утвърждават като защитени от държавата специалности на областно ниво. Измененията в текстовете разписват подробно каква професионална квалификация може да се получава в различните видове училища, които се създават според новия Закон за предучилищното и училищното образование. В съответствие с този закон професионалните училища от 1 август преминават от държавата (МОН и други министерства) към общините. При тази трансформация средствата им за издръжка следва също да се прехвърлят от министерствата към бюджетите на общините. Първият проблем обаче се очерта още миналата седмица. Лявата депутатка Светла Бъчварова алармира, че повечето общини не желаят да приемат към себе си земеделските училища например, тъй като поради недостиг на средства и без това едва се справят с другите си бюджетни задължения, включително за образованието. Според депутати от ГЕРБ обаче в закона се казва императивно, че тези училища преминават към общините и това не зависи от решението на общинските съвети. Ако съответната община не може да се справи с финансите на дадено професионално училище, правилният ред е да го закрие със свое решение, след като го приеме.
  Целта на прехвърлянето на професионалните училища към общините е те да отговарят конкретно на местните потребности от среднисти със съответната професионална квалификация. Липсата на държавна политика и на национална визия за професионалното образование обаче и раздробяването на дейността по общини ще доведе до дисбаланси в кадровото осигуряване на цели професии, реагираха депутати от левицата. Не може нуждата от кадри примерно за дървообработващата промишленост да зависи единствено от виждането на дадена община за нуждите от такива кадри, аргументираха се те. Остава рискът много професионални училища да бъдат закрити, когато общините решат, че не могат да ги издържат или че не са им необходими.    

 

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ