30 Октомври 2020петък19:22 ч.

На Острова

Работническата класа се е свила драстично

Определението за британците днес се размива в "останки от Империята", маргинали и средна класа

/ брой: 168

автор:Галя Кларк

visibility 1724

Днес британската класова система постепенно ерозира благодарение на мултикултурализма и променящата се икономика. Някои особености на системата обаче остават. Мнозина от представителите на горната класа - Upper Class, са богати по наследство, а някои са наследници на стари благороднически родове. Средната класа - Middle Class, е мнозинството от населението, по занятие индустриалци, професионалисти, бизнесмени и собственици на магазини. Казват, че Lower или Working Class - се състои от работници в земеделието, мините и заводите. Теоретично може би да, но практически

"добрата стара" работническа класа е на изчезване

и скоро сигурно ще попадне в графата "защитени видове". В земеделието здраво работят източноевропейци, повечето мини са затворени, заводите са в Китай. Останали са малко производствени единици и работниците са кът.
Журналистът от в. "Дейли Телеграф" Саймън Хефър пише, че "Нещото, наречено уважавана работническа класа, е почти умряло". Социолозите продължават по инерция да използват термина работническа класа. Тази "подкласа", както я нарича журналистът на в. "Индипендънт" Оуен Джоунс, непрекъснато увеличава членовете си, като една от причините е крахът на брачната институция.
Днес "истинската" работническа класа от 16 милиона работници, чиновници, служители в кол-центрове и продавачи, е доста по-различна от класата преди 30 години. Преди удара на Тачър върху индустия и мини, в производството бяха заети над 7 милиона души, а днес са по-малко от 2,5 милиона, пише Оуен Джоунз.
Новата социална страта би трябвало да се нарича безработническа класа, тъй като безработицата и тук, както и навсякъде по света, е голяма. Хората обаче не гладуват, защото държавата се грижи за тези, чиито доходи са прекалено ниски. Самотните майки с деца са пример за отношение на държавата. Системата ги подкрепя финансово. А иначе класическото семейство е високо ценено, но май само в етиката на по-високите класи. Сватбата на принц Уилям и Катрин Мидълтън се даваше за пример, който да сплоти и подобри морала на нацията. Политиците от първия ешелон, като премиерът Дейвид Камерън, са горди със семействата и децата си. Докато в по-ниските страти на обществото една самотна майка често има три деца от трима различни бащи.
И докато по времето на Маркс масите са били работническа класа, която има общи интереси, днес тези маси са често без работа и живеят на социални помощи. Тази нова псевдокласа живее на социални помощи и интересът й е да продължи да живее на помощи, да не работи, но да има за

бира, fish and chips* и някоя и друга татуировка,

а оттам насетне не е важно. Средната класа постоянно се присмива на тази социална група, което според политическите наблюдатели е недостойно. Тази нова класа на т.н. chavs (букв. от английски - недодялани хора) се възпроизвежда без проблем, семействата с 3 до 5 деца са масово явление. Както и обездвижването и затлъстяването на тази социална група. Затова и думата "социално слаби" тук съвсем не описва начина, по който изглеждат тези люде. Затлъстяването започва да се превръща в национален проблем. Британците са втори след американците в света по затлъстялост. Този проблем е и финансов за националната здравна система, тъй като мнозина си правят операции за изсмукване на тлъстини, които системата покрива. Това е така, тъй като от здравословна гледна точка тези свръхобемни хора са заплашени от много болести - на сърцето, диабет и какво ли още не, поради тежестта върху вътрешните им органи. Тлъстините са масов проблем при бременностите и в страната недостигат професионални акушерки, готови да се справят с него.
Над тази маргинализирана "класа", широко разпростряла се в основата на пирамидата, е ядрото на известната в цял свят британска класова система - а именно средната класа. Към върха пълзят всякакви аристократични особи. Днес обаче "останките от империята" са предимно в поведението на някои изискани възрастни дами, които пият вместо традиционния чай с мляко - по-специалния "дарджилинг". Класовото разделение съвсем не е изчезнало, но все пак се е смекчило от демократичните норми от края на XX и началото на XXI век. Даже  Маргарет Тачър твърдеше, че не трябва повече да се говори за класи в речника на нацията, че това е "комунистическа концепция".  Тони Блеър пък заявяваше, че "всички сме средна класа". Различията на социалните групи не са атрофирали, само са се адаптирали към съвременния свят. Много от професиите са изчезнали в наши дни. Докато революционна за 60-те години е била появата на машинописките, 80-те са годините на юпитата - когато Ситито в Лондон се попълва с млади амбициозни брокери, дилъри, банкери.
Различните социални групи пазаруват в различни магазини. Както се казва, "по магазините ще ги познаете". Тук нашата поговорка "По облеклото посрещат, по ума - изпращат" е валидна 100 процента. И докато на Бонд стрийт пазарува горната, Upper Class, а в "Джон Люис" и "Маркс енд Спенсър" - средната - Middle Class, то бедните от Lower Class подбират последната мода от евтината верига Праймарк. Горната класа често нарича с елемент на презрение долната - Lowlife. Съответно има най-различни под- и наднива, които допълнително усложняват социалната стратификация: "горна средна класа" - Upper Middle Class и "долна средна класа" - Lower Middle Class.
Допълнително объркване на подредените карти придават чужденците. Мнозина са с британски паспорти и са трето поколение британци. Цели градове са известни с огромния брой чужденци от Индия, Пакистан, Карибите, Източна Европа - Лестър, Брадфърд...Малцина са забогатели като магната Тео Пафитис, преди години беден кипърски емигрант, а днес олицетворение на предприемчивия капитал. Повечето търпят негативите да си чужденец в името на личното щастие на семействата си. Огромните конгломерати от чужденци са проблем за англичаните, тъй като мнозина от имигрантите не се адаптират, живеят в свой си свят, със своите магазини и дори училища.

* - риба и пържени картофи - много популярно британско ястие


Британците са втори след американците в света по затлъстялост


За новата псевдокласа е важно да има пари за бира, риба и картофки и някоя и друга татуировка

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ