22 Януари 2021петък22:22 ч.

Кметът на Русе Пенчо Милков преболедува КОВИД-19 и след края на карантината веднага се захвана с проверка на новоремонтирани участъци и паркинги заедно с директора на "Комунални дейности" Митко Чокоев...

Работници край Долна баня се трудят при опасни условия

При проверка ГИТ е спряла работата в цеха

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 860

При опасни условия на труд се работи в завода за рециклиране на акумулатори "Ел Бат" в Долна Баня, сигнализираха медиите работници. Хората работят с опасни вещества без да имат необходимите предпазни средства, а в завода от години има нарушения, които застрашават здравето им. Работниците носят маски, но ги сменят рядко. Няма и аспирация, която да поема тежките газове. Производствената площадка е на 3 км от Долна Баня и на по малко от 10 км от Костенец.

Според информацията от официалната страница на дружеството акумулаторите се натрошават, след което се разделят на оловна паста, метална фракция, електролит и пластмаса. Получените материали се обработват до крайни продукти - олово, оловни сплави и натриев сулфат. Суровините се използват в автомобилостроенето, корабостроенето и в химическата индустрия.

Но вместо с машини, част от преработката в "Ел Бат" се прави на ръка, работниците гребат оловна паста с лопата, вместо това да се става механично. Учени от Института по инженерна химия към БАН коментираха пред БТВ, че разпиляването на твърд материал и течности по пода е недопустимо и освен, че самият под корозира, това застрашава здравето на работниците, а продължителната работа в тези условия може да доведе до хронични заболявания от отравянето с олово. "Краката са ти мокри постоянно. С киселина, паста, сода. Някакъв прахоляк върху главата ти пада, като се намокри главата, започва да сърби", разказват служителите.

Последната планова проверка от екоминистерството е била в края на юни, открити са и нарушения - предварителното съхраняване на отпадъци ставало на места, различни от определените за тази цел, съгласно издаденото комплексно разрешително на дружеството. "За констатираното при проверката е съставен на акт за установяване на административно нарушение. Санкцията според Закона за опазване на околната среда е от 10 000 до 500 000 лв.", коментираха от МОСВ.

От ГИТ са направили спешна проверка, която също установила сериозни нарушения на условията на труд. Инспекторите са дали препоръка и в момента работата в цеха е спряна. Започва ремонт, който да гарантира безопасните условия на труд.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 399

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 509

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 505

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 256

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ