30 Май 2020събота18:24 ч.

Работниците на FIAT протестират

/ брой: 170

автор:Дума

visibility 1337

В Италия премина предупредителна двучасова работническа стачка в заводите на концерна FIAT. В Торино, където е щаб-квартирата на FIAT, премина и голяма демонстрация. По сведение на профсъюзите в акциите са взели участие над 80% от работещите във FIAT. Работниците протестират срещу утежнените условия на трудовите договори, намаленията на заплатите и премиалните, и срещу плановете за реформиране на отделни предприятия.
FIAT влезе в центъра на общественото внимание в Италия след заявлението на управляващия компанията Серджо Маркионе, че част от производството ще бъде пренесено в Сърбия. Профсъюзите се опасяват, че това може да доведе до закриване на предприятия в Италия. Причината за преместването е ясна - евтината работна сръбска ръка - заплатата на италиански работник месечно е  1,1-1,2 хиляди евро, докато на сърбин на същата работа -около 400 евро. Преместването на производството на новата Multipla в Сърбия, обявено лично от боса на италианския автопроизводител Серджо Маркионе, звучи като ответен удар срещу профсъюзите в Италия, които непрекъснато се противопоставят на плановете за реструктуриране и по-ефективна икономика на групировката.
"Multipla би трябвало да се прави в италиански завод. Но би било тъпо да спрем развитието на нашето портфолио автомобили. Ние се нуждаем от развитие на продуктовата ни програма, в която инвестираме 20 милиарда евро" - отвърна Маркионе на въпрос по време на конференция на финансови аналитици за резултатите от шестмесечието на годината.
Производството в Сърбия ще се концентрира върху малките автомобили, докато за италианските фабрики ще остане производството на по-големите и сложни за производство автомобили. Крачката с Multipla означава обаче, че в производствения комплекс в Крагуевац ще има достатъчно технологична готовност, за да се поеме производството на всякакъв модел на Fiat в бъдеще, ако италианските профсъюзи продължат да натискат нелогично за по-големи възнаграждения дори и в затваряните заводи.
Премиер-министърът Силвио Берлускони политикански заяви, че: "Италия се подчинява на правилата на свободния пазар, където всяка компания може да решава къде й е най-изгодно да развива производство", но изрази надежда, че това правило няма да засегне конкретния случай.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 965

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 511

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1508

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 443

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ