20 Февруари 2020четвъртък20:41 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Радев даде заявка, че ще продължи да задава дневния ред на обществото

автор:Дума

visibility 639

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред. Това обяви държавния глава Румен Радев в началото на отчета си за третата година от мандата си в Президентството. Той изброи знаковите теми,  по които е инициирал дебати, законите, на които е наложил вета, консултациите, които е свикал с цел да пази демократичния и правовия ред в държавата. Радев даде заявка, че ще продължи да го прави, ще казва проблемите ясно и високо и ще предупреждава останалите институции, ако се запътят към погазване на демокрацията и авторитарна власт.

Като последен пример за дебат по обществено значими теми той посочи изборното законодателство. Държавният глава коментира, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промени в изборното законодателство, когато трябва.

В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес, изброи президентът. И отбеляза, че няма да превръща отчета си в самореклама, защото „оценката я дава обществото“. Подчерта обаче, че в тревожната и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети.

Откроявах проблеми и давах насоки за тяхното решаване. Работих за превръщането ни в държава с работещи и демократични институции. Винаги съм отстоявал върховенството на закона, припомни своите категорични позиции Радев.

Държавният глава не пропусна темата с корупцията по високите етажи и напомни, че свика КСНС по проблема. Моите констатации и предложения стават все по-актуални, продължи Румен Радев. Президентът бе категоричен, че през последната година отново е бил бариера срещу лобисткото законодателство и решенията в разрез с обществения интерес. Наложих вета на 7 закона. Там, където виждах, че има нарушение на Конституцията сезирах и КС. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога дори и без дебат, обществената реакция и решенията на КС потвърждават правотата на моите действия, обобщи президентът.

Радев говори и за избора на главен прокурор. Припомни, че все по-настойчиво подвига темата за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. В ход са дебатите за инициирани на промени в Конституцията след 30 години преход, добави Радев.

Президентът засегна и иконимиката , и социалната сфера. По думите му преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателски и браншови организации.

За съжаление допуснахме през годината проблемите да се задълбочават и в момента консумираме видимите резултати, заяви още президентът.
Румен Радев представи и своите приоритети и посочи, че те не са самоцел, а са функция от политическото и социално-икономическо развитие на страната, от правомощията на институцията и амбициите за бъдещето.
Президентът изброи, че част от въпросите са свързани с колабирането на цели обществени системи, защо се унищожава българската природа и защо живеем в криза от криза, а бедността и неравенствата продължават да се задълбочават и защо България продължава да се топи.
В отчета си от миналата година ясно заявих, че каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за повишваане на качеството на живот ще бъдат обречени, ако не се извърши най-важното. Промяна на политическата среда и на начина на управление. Посочих и основните проблеми пред българската държавност - липсата на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, който в последните дни продължава. Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюждета и обезличаване на институциите. Отслабен суверенитет. За съжаление допуснахме през годината тези проблеми да се задълбочават и в момента консумираме видимите резултати. Допуснахме и опорочаване на изборния процес и все по-силно срастване на партия с държава, подчерта Румен Радев.
Аз имам високи амбиции за България, ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава, натърти президентът.
Според него пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Президентът отбеляза, че имаме нужда от дългосрочни решения и реформи. Най-важният залог за бъдещия ни успех това е инвестицията ни в хора. Той уточни, че в рамките на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателна и изъплнителната власт и парламентарно представените партии за законови, организационни и финансови механизми в три основни области: образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.
В тази критична обстановка мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава и укрепването на държавността. Ще продължавам да работя за върпховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността, заяви държавният глава. Радев начерта и посоките, в които ще работи през останалата част от мандата си. На първо място - възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени - 100 % машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, чрез ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между инстититуциите. Ше продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Да настоявам за въвеждане на електронно управление като фактор за повишаване на прозрачността. По националната сигурност мой основен прироитет - ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация, коментира още Радев.
Във външната политика ще продължа да се ръководя от заложените в Конституцията цели. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции. Разбира се, за защита на правата на българските общности зад граница и тяхното духовно приобщаване към Родината. Това са все приоритети в рамките на моите конституционни правомощия, ясно подчерта президентът.

Имаше и препратки към задочния му спор с военното министерсво. Нарушаването на консенсуса на КСНС за разсрочено плащане на проектите в отбраната води до нехармонично развитие на видовете въоръжени сили, отбеляза Радев.  Развитието на въоръжените сили е мой неотменен приоритет като върховен главнокомандващ, напомни държавният глава.

Подписан бе договор за придобиване на нов изтребител, макар и засега с орязани способности и необходимост от допълнителни заплащания. Възтановено беше Висшето военновъздушно училище. В ход е стимулиране на мотивацият ана военнослужещите и техният социален статус, макар и в момента в обем, който не може да реши острият недостиг на личен състав. Нарушаването на приетия консенсус на КСНС за разсрочено плащане на проектите води до нехармонично развитие на видовете въроъжени сили и родове войски, до тревожно изоставане в реализацията на проектите за модернизация и нашите ангажименти към авиацията, обобщи Румен Радев.

 

Румен Радев: Управляващите да се замислят

автор:Павлета Давидова

visibility 45

/ брой: 36

БАС в София: Спрете Луковмарш!

автор:Велиана Христова

visibility 44

/ брой: 36

Фандъкова забавила с година решението за винетките

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Властта отложи влизането в чакалнята за еврото

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 36

Харчим 3 пъти повече за почивка в чужбина

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 36

ГЕРБ променя нелегално данъци и акцизи

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 36

Германски неонацист уби деветима мигранти

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 36

Евролидерите обсъждат бюджета на ЕС

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 36

Дипломатическа активност заради Сирия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 36

Кратки новини

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 36

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 70

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 35

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 38

/ брой: 36

Костенските ножари

автор:Михо Червенков

visibility 36

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ