10 Юли 2020петък15:56 ч.

Снимка БГНЕС

Радев: Русенци с основание се гордеят с приноса си за освобождението на България

автор:Дума

visibility 541

Освобождението на Русе, настъпило на 20 февруари преди 142 години, отключи самочувствието, прогресивния дух и стремежа на русенци към новото. С годините градът преживя икономически и културен подем и се превърна в европейската врата на България. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите и гостите на Русе, които днес тържествено отбелязват 142 години от освобождаването на града си от Османско владичество, съобщиха от прессекретариата на държавният глава.
Държавният глава отбеляза, че русенци с основание се гордеят с приноса на предците си за освобождението на България, защото много преди освободителните руски войски да влязат в града, хората вече са били „свободни в своите мисли и действия, в мечтите си за бъдещата силна, свободна и достойна България“. „Затова днес заедно честваме русенските възрожденци и революционери които се вляха в редиците на Българското опълчение“, заяви Румен Радев.
Президентът изрази увереност, че Русе ще продължи с още по-бързи темпове да се развива като икономически, образователен, културен и туристически център на страната ни, принос за което може да има и пълноценното използване на възможностите на Дунавската стратегия.
"Трябва да работим за развитие на транспортните и културни връзки между страните по поречието на Дунав и за тяхното икономическо и социално сближаване“, заяви Румен Радев. Президентът се ангажира тази тема да продължи да бъде приоритет в работата му.
„Винаги когато говоря с държавните и правителствени ръководители, аз настоявам Дунавската стратегия да се развива, защото тя е важна не само за Русе, а и за България и за самия ЕС“, допълни президентът.
По-късно президентът Радев беше посрещнат в Средно училище „Йордан Йовков“, където участва заедно с ученици от трети и пети клас в тържествен открит урок, посветен на освобождението на града. Учебният час е от предмета „Русезнание“ и учениците отговориха на редица въпроси свързани с историята на града, ролята му в периода на Българското възраждане, национално-освободителните борби и приноса му в развитието на българската култура, наука и просвещение.
„Свободата е възможността да имаш избор, но и да осъзнаваш отговорността, която носиш с него и за себе си, и своето бъдеще, и за обществото“, заяви президентът в отговор на въпрос на ученик какво означава свободата за самия него. Румен Радев добави, че с урока по опознаване на родния град се правят и първите стъпки за опознаване на родината и изграждане на децата и младежите като достойни български граждани.
Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния караул на площад „Свобода“ по случай 142-годишнината от Освобождението на Русе.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 366

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 325

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 983

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ