24 Януари 2022понеделник00:56 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Президентът Румен Радев бе в Кърджали, където посети предприятия със значение за местната икономика

Радев се обяви за повече живот на ТЕЦ

България трябва да се бори срокът им на работа да бъде удължен и след 2036 г., категоричен е президентът

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 28

Повишение на цените с 31,3 на сто е регистрирано при производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ през август. Общият индекс на цените на производител в промишлеността през миналия месец се увеличава със 17,9 на сто в сравнение със същия месец на 2020 г., съобщи Националният статистически институт. Нарастване на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, и газ - с 31,3 на сто, в добивната промишленост - с 14,1 на сто, и в преработващата промишленост - с 13,9 на сто. Общият индекс на цените на производител в промишлеността през август се увеличава с 3 на сто спрямо предходния месец. Повишение е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, и газ - с 12,7 на сто и в преработващата промишленост - с 0,4 на сто, докато в добивната промишленост е отчетено намаление - със 7,4 на сто. 

Имахме много срещи с бизнеса, с ресторантьорите и туризма, ситуацията е много сложна. Бизнесът е много притеснен заради рязкото поскъпване на тока. Това коментира пред БНТ служебният министър на икономиката Даниела Везиева. По думите ѝ усилията на служебния кабинет са насочени към това да се променят правилата, така че да се балансира пътят между крайния потребител и продавача на ток. Една от мерките на правителството е създаването на т.нар. "клирингова къща", заяви Везиева. Според нея това ще подпомогне баланса между всички участници в тази сделка. Това е задача, която е поставена на Министерството на икономиката и на Министерството на финансите. Везиева коментира и мярката, с която ще бъдат подпомагани с 50 лева производителите за всеки потребен мегаватчас електроенергия. Тази мярка не изглежда достатъчна за фирмите, които са големи потребители на електроенергия, каза министърът. 

Предишните управляващи са заявили в ЕС като дата за затваряне на българските въглищни централи 2036 г. "Ние трябва да се борим този срок да бъде удължен, но в същото време това производство трябва да бъде организирано ефективно, с намаляване на вредните емисии така, че да можем да понесем цената, защото емисиите поскъпват непрекъснато", заяви президентът Румен Радев в Кърджали, където посети предприятия със значение за местната икономика.  Той добави, че срок за затваряне на въглищните централи не може да посочи, но те трябва да работят максимално дълго.

Само две са ВиК дружествата в страната, които могат да се справят с рекордния ръст в цените на електроенергията за бизнеса, прогнозира президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. По думите му това са дружествата в София и Бургас, а в останалите близо 50 проблемите тепърва ще се задълбочават, което може да завърши с фалит. "Електроенергията има съществен дял в разходите на ВиК дружествата у нас. В ситуацията на много високи цени на електрическата енергия решаващо за формирането на цената на услугата, която предоставят, се оказва как се добива самата вода - чрез помпи или с помощта на гравитацията", припомни той. Димитър Манолов уточни, че ако в момента цената на тока е от порядъка на 300 лева за мегаватчас в разхода на водоснабдителните предприятия, от тях регулаторът КЕВР признава само 70 лева като разход.

 

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ