01 Юни 2020понеделник02:16 ч.

Ръст в бедността

/ брой: 78

автор:Светлана Велева

visibility 1017

ВиК в Дупница обяви, че започва поетапно прекъсване на водата на абонати, които не са плащали повече от 4 месеца и дължат суми над 100 лв. Нищо необичайно на пръв поглед. Драмата е, че става дума за села, в които няма препитание, хората са без доходи и толкова бедни, че трябва да решат какво да платят с мизерната социална помощ или пенсия - лекарствата, тока или водата. Тъй като без лекарства няма живот, изборът се редуцира до ток или вода. Говорим не за ХтХ, а за ХХт в., за държава член на ЕС.
В същото време управляващите не спират да се хвалят с успешните реформи, преизпълнението на приходите и рекордния икономически ръст. Какво значение имат тези сухи статистики, ако хората не ги усещат по качеството си на живот? Какво значение има рекордният ръст, след като страната ни продължава да е най-бедната в ЕС, с най-ниски доходи? По последни данни на Евростат БВП на човек от населението у нас е 6 хил. евро, при средно равнище в ЕС 30 хил. евро на човек. В дъното на класацията сме - преди нас е Румъния с БВП от 7500 евро на човек от населението.
Пенсиите ни са най-ниските, минималният и среден доход - също. И по-лошо - бедното население расте, успоредно с рекордния растеж. А спирането на водата на длъжници, защото имат пари само за ток, не е частен случай. Страшното е, че 564 села у нас са без население или с едноцифрен брой жители. От тях над 200 са напълно обезлюдени. В останалите няма аптеки, болници, лекари, няма препитание, магазини - нищо от минималните условия за поддръжка на нормално човешко съществуване. А жителите им са оставени на агонизиращо доизживяване.
И докато хиляди хора по селата живеят като скотове и избират между лекарства, вода и ток, а младите и специалистите бягат заради тотална липса на перспектива у нас, управляващите трябва много, ама много да ги е срам. А не да размахват бутафорния растеж, който никой не усеща и от който никой не се впечатлява.
Депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова се похвали, че правителството се справя изключително добре и е постигнало успехи в редица сфери - енергетика, околна среда, регионално развитие. И в какво се състои това регионално развитие, като в повечето райони в провинцията безработицата достига 30-40%, закриват се училища, транспортни линии, пътищата са с кратери? Великденските 40 лв. за пенсионерите били доказателство, че управляващите се справят с бюджета. Това били пари, събрани допълнително в хазната, казва герберката, "онагледявайки" станалата вече азбучна истина, че някои хора трябва двойно да мълчат - от срам и заради глупост. Успешна може да се нарече политика, водеща до трайно повишение на доходи и пенсии, или поне дотолкова, че младите да видят смисъл да останат тук, а пенсионерите - да не се лишават от вода.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ