25 Октомври 2020неделя04:27 ч.

Ръст в бедността

/ брой: 78

автор:Светлана Велева

visibility 1139

ВиК в Дупница обяви, че започва поетапно прекъсване на водата на абонати, които не са плащали повече от 4 месеца и дължат суми над 100 лв. Нищо необичайно на пръв поглед. Драмата е, че става дума за села, в които няма препитание, хората са без доходи и толкова бедни, че трябва да решат какво да платят с мизерната социална помощ или пенсия - лекарствата, тока или водата. Тъй като без лекарства няма живот, изборът се редуцира до ток или вода. Говорим не за ХтХ, а за ХХт в., за държава член на ЕС.
В същото време управляващите не спират да се хвалят с успешните реформи, преизпълнението на приходите и рекордния икономически ръст. Какво значение имат тези сухи статистики, ако хората не ги усещат по качеството си на живот? Какво значение има рекордният ръст, след като страната ни продължава да е най-бедната в ЕС, с най-ниски доходи? По последни данни на Евростат БВП на човек от населението у нас е 6 хил. евро, при средно равнище в ЕС 30 хил. евро на човек. В дъното на класацията сме - преди нас е Румъния с БВП от 7500 евро на човек от населението.
Пенсиите ни са най-ниските, минималният и среден доход - също. И по-лошо - бедното население расте, успоредно с рекордния растеж. А спирането на водата на длъжници, защото имат пари само за ток, не е частен случай. Страшното е, че 564 села у нас са без население или с едноцифрен брой жители. От тях над 200 са напълно обезлюдени. В останалите няма аптеки, болници, лекари, няма препитание, магазини - нищо от минималните условия за поддръжка на нормално човешко съществуване. А жителите им са оставени на агонизиращо доизживяване.
И докато хиляди хора по селата живеят като скотове и избират между лекарства, вода и ток, а младите и специалистите бягат заради тотална липса на перспектива у нас, управляващите трябва много, ама много да ги е срам. А не да размахват бутафорния растеж, който никой не усеща и от който никой не се впечатлява.
Депутатката от ГЕРБ Ирена Соколова се похвали, че правителството се справя изключително добре и е постигнало успехи в редица сфери - енергетика, околна среда, регионално развитие. И в какво се състои това регионално развитие, като в повечето райони в провинцията безработицата достига 30-40%, закриват се училища, транспортни линии, пътищата са с кратери? Великденските 40 лв. за пенсионерите били доказателство, че управляващите се справят с бюджета. Това били пари, събрани допълнително в хазната, казва герберката, "онагледявайки" станалата вече азбучна истина, че някои хора трябва двойно да мълчат - от срам и заради глупост. Успешна може да се нарече политика, водеща до трайно повишение на доходи и пенсии, или поне дотолкова, че младите да видят смисъл да останат тук, а пенсионерите - да не се лишават от вода.

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ