05 Март 2021петък00:50 ч.

Раздадоха наградите от конкурса "Борис Христов"

Сара Костадиновска от НБУ заслужи първото място с песента "Петро льо, Петровленко"

/ брой: 295

автор:Дума

visibility 73

Студентката от Нов български университет Сара Костадиновска (21 г.) спечели първата награда на конкурса по композиция "Борис Христов" - за песен за нисък мъжки глас, с песента "Петро льо, Петровленко", съобщиха за ДУМА организаторите. Според тях интересното е, че младата авторка от Македония е избрала любовната история, която е разказана чрез музиката й, да бъде на родопски диалект. Фолклорните елементи смело се съчетават с модерния език. Необичайно е и съчетанието на баритоновия тембър с арфата като акомпаниращ инструмент. Сара Костадиновска от три години усъвършенства арфата при проф. Малина Христова и специализира композиция при проф. Стефан Драгостинов. Изявява се на солови концерти, участва в майсторски класове, лауреат е на редица награди, но това е първото й отличие като автор.
Журито бе председателствано от световноизвестния композитор Георги Минчев, с членове Георги Арнаудов и баса Пламен Кумпиков. С втора награда е удостоен Георги Харизанов (47 г.) за песента "Утро", а с трета - Юли Дамянов (51 г.), за "Мъжки романс". Има и едно поощрение - за песента "Среща" от Константин Владигеров. Внукът на Панчо Владигеров научава радостната вест по време на репетиция във Виена, където от години се изявява на престижни сцени и в джазклубове заедно с брат си Александър и сестра си Екатерина. Планира се отличените творби да бъдат изпълнени на Фестивала на изкуствата "Борис Христов", който се организира всяка година през май и юни в Музикалния център на името на прочутия бас - в неговата къща в София, дарена от певеца на държавата.
Идеята е конкурсът да се превърне в пресечна точка за общуване между композиторите и вокалните изпълнители от новата генерация. Известно е пристрастието на Борис Христов към камерната музика. Големият певец с еднаква отговорност и вдъхновение се е отдавал на сценичните си превъплъщения и на изявите си на концертния подиум, свързани с вокалната миниатюра. Под формата на конкурс за съвременна художествена песен за бас или баритон Музикалният център "Борис Христов" създава стимул на съвременните автори - български и чуждестранни, без ограничение във възрастта, за създаването на нов репертоар за тези завладяващи разновидности на човешкия глас.
 

Омбудсманът поиска прозрачно отчитане на парното

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 44

С голямо зъкъснение тръгват пари към средните фирми

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Българската икономика е най-слабата в ЕС

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

Зоран Заев получи вот на доверие

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 44

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 108

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ