04 Юни 2020четвъртък08:52 ч.

Разностранният талант на Нерон

16 платна на големия наш художник представя галерия "Средец"

/ брой: 3

автор:Дума

visibility 704

Изложба-живопис на Димитър Казаков-Нерон (1933-1992) ще бъде открита днес от 18 ч. в галерия "Средец" на Министерството на културата  (бул. "Ал. Стамболийски" 17). 
Шестнайсетте картини на големия наш художник са подбрани от частната колекция на Ангел Симеонов. Представените творби са малка част от огромното богатство, оставено от този уникален творец. Разностранният талант на Нерон, както и силата на неговия дух, затворена в митологични образи, приказки и легенди по удивителен начин са белязали всяка от неговите картини с индивидуалния почерк на гения, отбелязват организаторите.
Нерон бе не само майстор на маслената живопис, но и творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията, монотипията, смесените техники. В живописните платна в зрелия творчески период на Димитър Казаков най-любими са му сюжетите от фолклора.

"Одалистки"

Димитър Казаков е роден на 22 юни 1933 г. в с. Царски извор, Великотърновско. Завършил е средно техническо училище. Постъпва в Художествената гимназия в София, където е приет за особено дарование. Дипломира се в Художествената академия, специалност графика. В периода 1965-1972 г. живее в Пазарджик и работи като плакатист, прави вътрешно художествено оформление на обществени сгради. Носител е на наградата на СБХ за графика. През 1972 г. се установява със семейството си в с. Божурище край София. До 1977 г. работи като художник във военен завод. През 1978 г. става свободно практикуващ художник. Умира през 1992 г.
Приживе Нерон прави 15 самостоятелни изложби. Едно от най-успешните му и внушителни представяния е през 1980 г. в галерия "Райко Алексиев". Именно тази изложба отбелязва началото на голямото му признание у нас и по света. Следват я десетки експозиции в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Виена, Токио, Торонто, Базел, Люксембург и др.

Картините на Нерон са много търсени от ценители и колекционери и често присъстват на търгове, тези две бяха включени в наскоро състоялия се търг на столичната галерия "Виктория"

25 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 0

Затоплянето продължава

автор:Дума

visibility 38

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 339

/ брой: 104

Рядък шанс

автор:Лозан Такев

visibility 229

/ брой: 104

Научният фонд ще финансира изследвания на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ