30 Октомври 2020петък19:36 ч.

Немски и полски офицери на парада във Варшава след раздела на Чехословакия, 11.11.1938 г.

Актуално

Развод, но защо със скандал?

Споровете за Втората световна война днес са нелепи, те обслужват нови грозни политически доктрини и цели

/ брой: 7

автор:Велиана Христова

visibility 2584

Преди няколко дни полското посолство у нас обвини български журналисти и историци, че в статии и коментари изопачавали истината за причините за началото на Втората световна война, съобщиха агенциите. Оставям настрана, че България за 30 години "преход" се докара дотам, че вече всяко посолство на чужда държава спокойно си позволява да упреква местните аборигени, да хули, да дава акъл, да натрапва своите политики. Но в последните месеци не нещо друго, а Втората световна война, за която свидетелстват хиляди архивни документи, се използва като основа за днешните битки срещу Русия. И продължават опитите все повече държави да бъдат въвлечени в тях. Преди няколко месеца един съветник от същото посолство се опита да натрапи и на ДУМА своята позиция какво и как да се пише в рубриката "Черно на бяло" за руско-полските отношения по време на войната, но му бе отговорено подобаващо (https://www.duma.bg/cherno-na-byalo-ne-e-cherno-i-byalo-n195287). Не сме чули досега нашето външно министерство да реагира за такова недопустимо поучване на българските медии.     

Все повече се убеждавам, че е излишно да се спори с аргументи - апологетите на "новия ред" остават напълно глухи за тях. Хванали са се за пакта "Рибентроп - Молотов", сто архива да им отвориш, пак ще повтарят, че той е довел до войната. СССР последен сключва договор с Хитлер; преди това всички западни държави са подписали подобни договори (Полша се отчита с пакта "Пилсудски - Хитлер" пет години и половина по-рано, още през януари 1934 г.); нацистите и Полша заедно се нахвърлят връз Чехословакия, отхапват парчета от нея и я унищожават, като именно Полша не дава коридор на Червената армия да спаси Чехословакия. Пък сега всичките - в бяло, в позата на прокурори над неподсъдното. Имало било победен военен парад на нацистка Германия и СССР в Брест на 22 септември 1939 г. за подялбата на Полша! А къде щеше да е победената от Хитлер Полша, ако Червената армия не бе "окупирла" тази страна? Питайте Чърчил, отворете писмата му, той ще ви каже: СССР трябваше да влезе в Полша, иначе нямаше да я има и нея, и Европа. Впрочем, за въпросния "победен парад в Брест" Владимир Медински (руски министър и политик) в книгата си "Война. Митовете на СССР (1939-1945)" твърди, че такъв никога не е имало. Че говоренето за него се основава на филм фалшивка, на умел киномонтаж и това се вижда с просто око от кадрите на немските и руските войски - сенките от слънцето падат от различна страна, т.е. кадрите са правени по различно време. Какво излиза - руската дума срещу полската дума. Ами, нека посолството да качи въпросния филм на сайта си, та да разберем кой крив, кой прав. Но пък победен тържествен съвместен парад наистина е имало, но той е на поляци и немци - на 11 ноември 1938 г., когато заедно празнуват "алчното разпарчетосване и ограбване на Чехословакия" (казва го пак Чърчил, не аз). Снимки от този парад - бол.

Сложна и тежка е съдбата на всички европейски страни преди, по време и след Втората световна война. Измират милиони, сред тях - 20 милиона руснаци, които всъщност спасиха човечеството от нацизма. Абсурдно е това да се оспорва. Жалко е да се използва за нови политически инсинуации. Трудно е да се повярва, че в Полша със закон постановиха, че единствено вярна е официaлната полска гледна точка за войната. Миналата година Европарламентът прие документ, че не може парламенти и други политически структури да се произнасят за историята. След което мнозинство в същия Европарламент прие позорна декларация в пълен разрез с историческите факти и в амнезия за действията на същите държави, пратили евродепутатите си в Брюксел.       

Впрочем, историята винаги и навсякъде зависи от конюнктурата на властта в конкретния момент. И в България е същото. По времето на социализма много истини се премълчаваха, понеже СССР, Полша, Унгария, Чехословакия, Югославия, Румъния, България бяха "едно братско семейство". Сега някои пак искат да премълчаваме, понеже семейството се разведе и сега се чуди как да си подели наследството. Така че един да вземе скъпия диван, другият - боклука под него. Грозна картина.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ