21 Октомври 2019понеделник17:41 ч.

Няколко думи

Реформа "под прикритие"

/ брой: 117

автор:Ростислава Иванова

visibility 728

Три правителства на Борисов ни обещаваха сериозна административна реформа - с драстично орязване на чиновниците за сметка на по-висококвалифицирани, грамотни и усмихнати служители, намаляване на административна тежест за граждани и фирми, с по-малко документи, гишета и опашки. Управленската мантра на ГЕРБ за електронно управление и до днес остава мираж, а за повечето българи това не е нищо повече от екзотично словосъчетание. 

Липсата на съкращения в държавната администрация замазва с купешки думи - "оптимизиране на персонала", което означаваше чиновници от едно ведомство да преминат в друго или в поредната нова структура с дублиращи функции. Така армията от чиновници продължава да наброява внушителните 132 00 души, които няма да намалеят, докато властва Борисов. За ГЕРБ това е сигурен електорат за оцеляване във властта, който не бива да се пипа, а да се подхранва ежегодно с ръст на заплатата.

Административната реформа се превърна в свещена мисия за ресорния вицепремиер Томислав Дончев. Помпозните му планове обаче си останаха добри намерения на хартия - след толкова работни групи, пръснати пари за ограмотяване на чиновници и копиране на европейски норми в родното законодателство. 

Преди година Дончев се похвали с 400 мерки за намаляване на административната и регулаторната тежест, а само преди три месеца - и с най-мащабния досега пакет от общо 1443 мерки. Вчера правителството ни представи и поредната порция мерки - този път от наети външни експерти по европейски проект. И те на свой ред обещаха с въвеждането на новите практики администрацията ни тепърва да заработи по европейски образец. 

И макар в днешната високотехнологична ера, когато всеки има компютър, телефон, имейл, фейсбук и прочие мобилни екстри за комуникация, а институциите ни имат и собствени сайтове, у нас се оказа, че администрациите нямали обратна връзка с клиентите, за да разберат от какво са недоволни. Уж българите сме компютърни гении и отличници в IT сектора, уж еврокомисарката ни е спец по цифровизацията, а се оказа, че администрациите ни още разчитат на допотопни писмени жалби, за да видят грешките си и да се модернизират. 

С годините имагинерното е-управление се превърна в "черна дупка" за наливане на милиони без никакъв съществен резултат за бизнеса и хората. С още 1 милион от Брюксел властта тръгна да реформира чиновниците, пращайки им "клиенти под прикритие" да им броят гафовете.

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ