01 Юни 2020понеделник02:33 ч.

Реформа за бедност

/ брой: 88

автор:Светлана Велева

visibility 1308

Доходите ни се вдигнали за година с 2,95% отчете вчера НСИ. На човек от домакинство се падали средно на година по 4953 лв., което на месец излиза 412,75 лв. Тоест, средният българин живее с под минимална заплата на месец. За да не изглеждат толкова стряскащи цифрите, НСИ прави сравнение с доходите ни през 2004 г., спрямо която те са скочили със 140%. Е, каква файда, като населението днес масово живее с доход на прага на бедността и е по-бедно отвсякога?
И друго притеснява в последните данни на статистиката - работната заплата формира едва половината от общия семеен доход. За останалите средства се разчита основно на пенсии и социални помощи. Това значи, че работната ръка тенденциозно намалява. Предприемачеството пък формира под 1% от общия доход - резултат от убиването на малкия бизнес.
Негативната тенденция се допълва от демографските данни за населението, които не са изненада за никого - населението продължава да се топи, броят на възрастните хора нараства, а хората в трудоспособна възраст намаляват. Последните данни на Евростат пък показват, че България прогресивно продължава да е страната с най-много бедни, като техният брой прогресивно расте. Вече над една трета от българите или 2,46 млн. души живеят в тежки материални лишения. Това според европейската статистика е над четири пъти повече от средното европейско равнище. Това са хора, които не са в състояние да плащат сметките си, да поддържат нормално отопление в жилището си или да отидат на едноседмична почивка на друго място.
На фона на тези мрачни данни председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова се хвали с икономическия ръст от 3% за миналата година. Любимата мантра на управляващите. Този ръст нареждал България на 4-то място в Европа. Растежът не бил от еврофондовете, които заемали много малък дял в публичните разходи, а се дължал основно на индустрията, твърди тя. Това обаче въобще не е така. 2015 г. като последна за разплащане по еврофондовете за периода, бяха преведени най-много средства от ЕС и ръстът дойде именно от тях. Тоест, той е бутафорен, заблуждаващ. Доказателство за това дойде с вчерашните данни на НСИ за индустрията, които тотално опровергават твърденията на Менда. Оказва се, че промишлените предприятия са свили инвестициите си с цели 24% през 2015 г. И по-лошо, мениджърите признават, че свиването на инвестиции ще продължи и тази година. А това значи съкращаване на хора, или замразяване на доходи. Отделно се замразяват майчинските, от догодина и минималната заплата, евросредствата от новия период се намаляват, пенсионерите ще продължат да растат, а работната ръка да намалява.
На фона на тази реалност, всички хвалби на управляващите се пукат като балон. За реформи винаги ще се намерят пари в бюджета, казва още Менда. Да, за "реформи" отиват стотици милиони, но не за хората? Данните са безпощадни и не показват да има някакъв ефект за подобряване на живота им - той се влошава, за кого тогава се правят тези реформи?!

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ