21 Октомври 2019понеделник17:41 ч.

Реформа за бедност

/ брой: 88

автор:Светлана Велева

visibility 1190

Доходите ни се вдигнали за година с 2,95% отчете вчера НСИ. На човек от домакинство се падали средно на година по 4953 лв., което на месец излиза 412,75 лв. Тоест, средният българин живее с под минимална заплата на месец. За да не изглеждат толкова стряскащи цифрите, НСИ прави сравнение с доходите ни през 2004 г., спрямо която те са скочили със 140%. Е, каква файда, като населението днес масово живее с доход на прага на бедността и е по-бедно отвсякога?
И друго притеснява в последните данни на статистиката - работната заплата формира едва половината от общия семеен доход. За останалите средства се разчита основно на пенсии и социални помощи. Това значи, че работната ръка тенденциозно намалява. Предприемачеството пък формира под 1% от общия доход - резултат от убиването на малкия бизнес.
Негативната тенденция се допълва от демографските данни за населението, които не са изненада за никого - населението продължава да се топи, броят на възрастните хора нараства, а хората в трудоспособна възраст намаляват. Последните данни на Евростат пък показват, че България прогресивно продължава да е страната с най-много бедни, като техният брой прогресивно расте. Вече над една трета от българите или 2,46 млн. души живеят в тежки материални лишения. Това според европейската статистика е над четири пъти повече от средното европейско равнище. Това са хора, които не са в състояние да плащат сметките си, да поддържат нормално отопление в жилището си или да отидат на едноседмична почивка на друго място.
На фона на тези мрачни данни председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова се хвали с икономическия ръст от 3% за миналата година. Любимата мантра на управляващите. Този ръст нареждал България на 4-то място в Европа. Растежът не бил от еврофондовете, които заемали много малък дял в публичните разходи, а се дължал основно на индустрията, твърди тя. Това обаче въобще не е така. 2015 г. като последна за разплащане по еврофондовете за периода, бяха преведени най-много средства от ЕС и ръстът дойде именно от тях. Тоест, той е бутафорен, заблуждаващ. Доказателство за това дойде с вчерашните данни на НСИ за индустрията, които тотално опровергават твърденията на Менда. Оказва се, че промишлените предприятия са свили инвестициите си с цели 24% през 2015 г. И по-лошо, мениджърите признават, че свиването на инвестиции ще продължи и тази година. А това значи съкращаване на хора, или замразяване на доходи. Отделно се замразяват майчинските, от догодина и минималната заплата, евросредствата от новия период се намаляват, пенсионерите ще продължат да растат, а работната ръка да намалява.
На фона на тази реалност, всички хвалби на управляващите се пукат като балон. За реформи винаги ще се намерят пари в бюджета, казва още Менда. Да, за "реформи" отиват стотици милиони, но не за хората? Данните са безпощадни и не показват да има някакъв ефект за подобряване на живота им - той се влошава, за кого тогава се правят тези реформи?!

Лавров напомни, че "Росатом" иска да участва в АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 52

Борисов обяви, че строи газови магистрали

автор:Дума

visibility 104

Гурбетчиите пращат по 3,4 млн. евро на ден

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 201

"Зиги-Заги, Ой-Ой-Ой, Адолф Хитлер наш герой!"

автор:Велислава Дърева

visibility 539

/ брой: 201

И ядно тупаме с краче

автор:Константин Иванов

visibility 240

/ брой: 201

Николай Радев: "Златният дъжд" от пари към Пловдив е мит

автор:Павлета Давидова

visibility 335

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ