25 Октомври 2020неделя04:41 ч.

Реформа за бедност

/ брой: 88

автор:Светлана Велева

visibility 1435

Доходите ни се вдигнали за година с 2,95% отчете вчера НСИ. На човек от домакинство се падали средно на година по 4953 лв., което на месец излиза 412,75 лв. Тоест, средният българин живее с под минимална заплата на месец. За да не изглеждат толкова стряскащи цифрите, НСИ прави сравнение с доходите ни през 2004 г., спрямо която те са скочили със 140%. Е, каква файда, като населението днес масово живее с доход на прага на бедността и е по-бедно отвсякога?
И друго притеснява в последните данни на статистиката - работната заплата формира едва половината от общия семеен доход. За останалите средства се разчита основно на пенсии и социални помощи. Това значи, че работната ръка тенденциозно намалява. Предприемачеството пък формира под 1% от общия доход - резултат от убиването на малкия бизнес.
Негативната тенденция се допълва от демографските данни за населението, които не са изненада за никого - населението продължава да се топи, броят на възрастните хора нараства, а хората в трудоспособна възраст намаляват. Последните данни на Евростат пък показват, че България прогресивно продължава да е страната с най-много бедни, като техният брой прогресивно расте. Вече над една трета от българите или 2,46 млн. души живеят в тежки материални лишения. Това според европейската статистика е над четири пъти повече от средното европейско равнище. Това са хора, които не са в състояние да плащат сметките си, да поддържат нормално отопление в жилището си или да отидат на едноседмична почивка на друго място.
На фона на тези мрачни данни председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова се хвали с икономическия ръст от 3% за миналата година. Любимата мантра на управляващите. Този ръст нареждал България на 4-то място в Европа. Растежът не бил от еврофондовете, които заемали много малък дял в публичните разходи, а се дължал основно на индустрията, твърди тя. Това обаче въобще не е така. 2015 г. като последна за разплащане по еврофондовете за периода, бяха преведени най-много средства от ЕС и ръстът дойде именно от тях. Тоест, той е бутафорен, заблуждаващ. Доказателство за това дойде с вчерашните данни на НСИ за индустрията, които тотално опровергават твърденията на Менда. Оказва се, че промишлените предприятия са свили инвестициите си с цели 24% през 2015 г. И по-лошо, мениджърите признават, че свиването на инвестиции ще продължи и тази година. А това значи съкращаване на хора, или замразяване на доходи. Отделно се замразяват майчинските, от догодина и минималната заплата, евросредствата от новия период се намаляват, пенсионерите ще продължат да растат, а работната ръка да намалява.
На фона на тази реалност, всички хвалби на управляващите се пукат като балон. За реформи винаги ще се намерят пари в бюджета, казва още Менда. Да, за "реформи" отиват стотици милиони, но не за хората? Данните са безпощадни и не показват да има някакъв ефект за подобряване на живота им - той се влошава, за кого тогава се правят тези реформи?!

РЗИ: София е трайно в „червената зона“

автор:Дума

visibility 196

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 838

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 201

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 151

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 213

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 218

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 759

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1189

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 502

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ