17 Април 2021събота15:30 ч.

Регионална ос

/ брой: 67

автор:Юри Михалков

visibility 611

Първата среща в Белград на външните министри на Сърбия, Гърция и Република Кипър придоби очертанията на регионална православна ос. Никола Селакович, Никос Дендиас и Никос Христодулидис не просто са обсъдили, а са и координирали позиции и явно бъдещи действия по важни и горещи регионални проблеми на сигурността, евроинтеграцията и икономиката.

Макар и православна, страната ни по ред причини остава извън тази ос, макар че обсъжданите в Белград въпроси я засягат къде пряко, къде по-косвено. Прякото засягане е свързано с изразената от Гърция подкрепа за газовия интерконектор между Сърбия и България, който в крайна сметка ще бъде свързан с тръбопровода Гърция-България. САЩ смятат Гърция за своето протеже в региона и дано тя да не е поставила пред Сърбия американското условие да саботира бъдещите доставки на руски газ по минаващия през страната ни "Балкански поток" в замяна на подкрепата си за интерконектора, за който толкова много държеше именно Вашингтон. 

Пример за косвено засягане на страната ни е мигрантският проблем. Белград няма как да не подкрепя Гърция и Кипър в претенциите им към Турция да затегне контрола върху мигрантския поток. Впрочем, този въпрос ще се превърне в пряк за България, ако утре сприхавият Реджеп Ердоган намери причина да насочи потока и към нашата територия. 

Има обаче един въпрос, който, за съжаление, ще засяга страната ни само косвено, не и пряко. Това е паневропейският транспортен коридор 10, който ще започва от Австрия, ще минава през Сърбия и РС Македония и ще стигне чак до Пирея. Да, той ще заобикаля България и някои у нас ще го анатемосат като антибългарски проект, но така само ще наподобят невежи, които дават акъл на начетени. Навремето конкурент на този проект бе коридор 4, който трябваше да започне дори от Германия, да мине през Видин и да стигне до Солун. Имаше и проект за коридор 8 от Дуръс до Бургас. Но българската политика глупашки ги проспа. Е, редно ли е да се отнема правото на сърби и гърци да не правят подобна глупава политика?

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 480

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ