01 Декември 2021сряда21:33 ч.

Регионална ос

/ брой: 67

автор:Юри Михалков

visibility 583

Първата среща в Белград на външните министри на Сърбия, Гърция и Република Кипър придоби очертанията на регионална православна ос. Никола Селакович, Никос Дендиас и Никос Христодулидис не просто са обсъдили, а са и координирали позиции и явно бъдещи действия по важни и горещи регионални проблеми на сигурността, евроинтеграцията и икономиката.

Макар и православна, страната ни по ред причини остава извън тази ос, макар че обсъжданите в Белград въпроси я засягат къде пряко, къде по-косвено. Прякото засягане е свързано с изразената от Гърция подкрепа за газовия интерконектор между Сърбия и България, който в крайна сметка ще бъде свързан с тръбопровода Гърция-България. САЩ смятат Гърция за своето протеже в региона и дано тя да не е поставила пред Сърбия американското условие да саботира бъдещите доставки на руски газ по минаващия през страната ни "Балкански поток" в замяна на подкрепата си за интерконектора, за който толкова много държеше именно Вашингтон. 

Пример за косвено засягане на страната ни е мигрантският проблем. Белград няма как да не подкрепя Гърция и Кипър в претенциите им към Турция да затегне контрола върху мигрантския поток. Впрочем, този въпрос ще се превърне в пряк за България, ако утре сприхавият Реджеп Ердоган намери причина да насочи потока и към нашата територия. 

Има обаче един въпрос, който, за съжаление, ще засяга страната ни само косвено, не и пряко. Това е паневропейският транспортен коридор 10, който ще започва от Австрия, ще минава през Сърбия и РС Македония и ще стигне чак до Пирея. Да, той ще заобикаля България и някои у нас ще го анатемосат като антибългарски проект, но така само ще наподобят невежи, които дават акъл на начетени. Навремето конкурент на този проект бе коридор 4, който трябваше да започне дори от Германия, да мине през Видин и да стигне до Солун. Имаше и проект за коридор 8 от Дуръс до Бургас. Но българската политика глупашки ги проспа. Е, редно ли е да се отнема правото на сърби и гърци да не правят подобна глупава политика?

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 110

Юбилей на Върховния административен съд

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 232

Отчетите на партиите ще са отделно за всеки вид избори

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 137

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 145

/ брой: 232

Златна мина

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ