23 Януари 2021събота00:33 ч.

Регламентират доплащанията в болниците през Закона за лекарствата

Медицински сестри и лекарски асистенти ще могат да разкриват свои кабинети

/ брой: 247

автор:Аида Паникян

visibility 1373

В нов член в Закона за здравното осигуряване ще бъдат разписани конкретните възможности за приемане на плащане и доплащане от задължително здравноосигурените лица. Това става ясно от изменения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които Министерският съвет прие на последното си за 2019 г. заседание. За промените в лекарствения закон, през който се изменят и допълват още няколко здравни закона, ДУМА писа още в средата на август. Иначе в ЗЗО е записан и ангажиментът на изпълнителите на медицинска помощ да осигуряват на здравноосигурените, без да изискват и приемат от тях плащане и/или доплащане, медицинската помощ от пакета, гарантиран от бюджета на НЗОК, за която са сключили договор с касата.

В Закона за лечебните заведения се предлага да бъде регламентирано нов вид лечебно заведение като организационно обособена структура, в която лекарски асистенти, медицински сестри или акушерки ще могат да осъществяват самостоятелно здравни грижи, манипулации и дейности, свързани с промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите. Целта е създаване на възможност за самостоятелен избор на професионално развитие и извеждане от сивия сектор на този вид здравни услуги и намаляване на личните и обществени разходи за здравни услуги, се казва в мотивите към промяната.

Разширява се кръгът от роднини, които могат да дадат съгласие за вземане на органи от изпаднал в мозъчна смърт пациент. Това предвиждат изменения в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки. Освен сега съществуващото съгласие по подразбиране за донорство от лицето приживе, се предлага да се даде възможност лицата да изразяват приживе изричното си съгласие за донорство, което да се вписва в регистрите на Изпълнителната агенция "Медицински надзор". От мотивите на МЗ за промени в закона става ясно, че се предлага дискусия дали да се разреши в България кръстосаното донорство и трансплантация на матка.

Определен е срок за извършване от НЗОК на експертизата при скъпоструващи лекарствени продукти и медицинска помощ. Допусното е и изключение от забраната за заплащане от НЗОК на болнична помощ, извършена от лекар, който не е посочен в договора между НЗОК и изпълнител като специалист на основен трудов договор.

Прекратиха сделките за студен резерв

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 15

КЕВР потвърди прогнозата за по-скъп газ от февруари

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 15

Национален регистър ще следи запорите на коли

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 15

Авиоотряд 28 ще прибира такси от правителствения ВИП

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 15

Сметищата на националния манталитет

автор:Юри Михалков

visibility 420

/ брой: 15

За какво мечтахме, а какво ни сполетя

visibility 535

/ брой: 15

ДВАМАТА ЛУДИ

visibility 525

/ брой: 15

Брекзитизиране

автор:Евгени Гаврилов

visibility 266

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ