12 Април 2021понеделник07:32 ч.

Рекордна безработица в еврозоната

Близо 25 милиона европейци са останали без препитание

/ брой: 102

автор:Дума

visibility 33

Безработицата в еврозоната удари рекордните 10,9% през март т. г., след като се задържа на 10,8% през предходния месец и достигна 9,9% през март 2011 г., съобщи Евростат.
Безработицата в целия Европейски съюз обаче остана стабилна - 10,2% през март. Според прогнозите на статистическата служба, общият брой на незаетите лица е 24,772 млн. души, от които 17,365 млн. живеят в зоната с единната европейска валута.
В сравнение с февруари м. г. броят на безработните граждани е нараснал със 193 хиляди души в ЕС и със 169 хиляди в еврозоната. А спрямо март 2011 г. - с 2,123 млн. в целия съюз и с 1,732 млн. в зоната.
Най-ниска безработица е отчетена в Австрия (4%), Холандия (5%), Люксембург (5,2%) и Германия (5,6%), докато най-висока - в Испания (24,1%) и Гърция (21,7%).
Безработицата в България е 12,6 на сто. Нашата страна не намира място нито сред държавите с най-нисък показател, нито сред тези с най-висок брой на хора без работа.
Безработицата в САЩ през март т.г. бе 8,2%, докато през февруари в Япония се задържа на 4,5%, отбелязаха от Евростат.
Безработицата в Италия удари рекордните 9,8% през март от 9,6% през февруари, което служи за доказателство, че рецесията в третата икономика в еврозоната се задълбочава. Безработицата при младежите на възраст между 15 и 24 години също скочи осезаемо. Тя се повиши до 35,9% от 33,9 за предходния месец, отбеляза в най-новия си доклад агенция Истат.
Междувременно априлската безработица в Германия спадна, което е типично за пролетта във водещата икономика на континента. Безработицата в страната, която измерва дела на регистрираните незаети лица спрямо работещото население като цяло, се понижи до 7 от 7,2% през март.
И докато Германия има с какво да се похвали, положението в Испания става все по-отчайващо. Страната официално е в рецесия и все повече се засилват страховете, че може да я сполети съдбата на Гърция. Безработицата в Испания се покачва стремглаво и засяга вече всички отрасли в икономиката. Над 6000 журналисти са изгубили работата си в Испания от началото на кризата, съобщи АФП. "Това е най-тежката ситуация в историята на испанската журналистика", заяви Елса Гонсалес, президент на Федерацията на журналистическите асоциации в Испания.
От 2008 г. 6234 журналисти са изгубили работата си, а 57 медии са били закрити, сочат данни на федерацията, която обединява над 21 000 журналисти. През последното тримесечие данните са тревожни, а хоризонтът е мрачен, допълва Елса Гонсалес.
Последните във времето жертви на кризата са двата най-големи вестника в страната - "Мундо" и "Паис". Ръководството на първия информира синдикатите за плановете си да закрие "най-малко 195 места", а това означава да бъде съкратен всеки трети журналист, обясни Фернандо Кано, главен редактор на специализирания сайт за медии prnoticias.com. "Паис" подготвя подобен план, допълни Кано.
Икономическата реалност е тежка в Испания, която в момента е изпаднала във втората си рецесия за последните три години. През първото тримесечие приходите от реклама са се свили със 17 процента в телевизията, с 22 на сто в печатните издания и с 11 на сто в радиата, подчертава Кано. "Става дума за криза, която продължава вече пет години: през 2007 година само в печатните издания оборотът бе 1.9 милиарда евро, а тази година вероятно ще бъде под 900 000 евро. Освен че има много повече пишещи за всичко журналисти, в Испания има една друга аномалия: до три заглавия в една провинция, а това е неудържимо положение, каквото няма никъде по света", заявява категорично Кано, настоявайки за реорганизация на сектора.
 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ