04 Декември 2020петък01:56 ч.

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

/ брой: 202

автор:Дума

visibility 825

Ремонтът на жилище ще облекчи дължимия данък от доходи с до 200 лв. от следващата година. Новият вид данъчно облекчение е одобрен от правителството. Предвижда се гражданите да може да приспадат от данъчната основа при подаване на годишната данъчна декларация направените през предходната година плащания на майстори за ремонт на жилищата със сума до 2000 лв. Освен облекчение за домакинствата данъчната промяна е и мярка за изсветляване на сивия сектор в строителния бизнес.

Има няколко условия за ползване на облекчението. Имотът трябва да е собствено жилище, да не е даден под наем, да се намира в България и строително-монтажните работи да са извършени от българска фирма или бригада. Ако ремонтираният обект е в активите на фирма и се ползва смесено, тоест служи и за офис, преференция не се полага. Друго условие е притежателят на жилището да не е ползвал услугите на свързани лица, тоест на фирми или на майстори, с които има родствени или бизнес отношения. За да се ползва данъчното облекчение, разходите за платения труд трябва да бъдат доказани с фактури, касови бонове, разписки, платежни за банкови преводи и др. посочени в Закона за счетоводството.

Идеята на Министерството на финансите е гражданите да имат интерес да изискват документ за всеки лев, платен на майстори за различни ремонтни дейности - смяна на дограма или на врати, боядисване, слагане на паркет или ламинат, поставяне на изолация, ВиК поправки и други. 

Догодина еднолични търговци и земеделски производители вече ще декларират и внасят годишния данък върху разходите до 30 юни, а не до 1 март. Същата отсрочка получават и фирмите за декларирането и окончателното внасяне на корпоративните данъци.

С друга данъчна промяна в Закона за ДДС се отменят силно критикуваните от бизнеса през последните две години разпоредби, засягащи изискването за използване единствено на одобрен от НАП софтуер за управление на продажбите в търговските обекти - т. нар. СУПТО. След закона предстоят и промени в прословутата Наредба 18 за касовите апарати, в която трябва да бъдат коригирани и техническите изисквания към този софтуер, чието изпълнение се оказа много скъпо, прекалено сложно и дори невъзможно от страна на фирмите.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ