19 Октомври 2021вторник09:30 ч.

Снимки авторката

ОРАКУЛ

Репортаж от света на врачките

Какви хора най-често търсят услугите им, защо го правят, какви са тарифите и как това се превръща в доста успешен бизнес

/ брой: 188

автор:Таня Глухчева

visibility 297

Още преди векове хората са жадували да узнаят какво им вещае бъдещето. Във всички древни цивилизации е имало не само различни оракули, но и върховни жреци, които по свои начини са "виждали" кой ще спечели война, ще се роди ли бъдещ владетел скоро, ще оздравее ли някой тежко болен... С времето любопитството към незнайното се е засилвало, но постепенно е ставало "достояние" и на жените. Въпреки че не малко предсказатели са били измъчвани от Светата инквизиция или направо изгаряни на кладата, защото "Бог не иска хората да знаят какво ги очаква, те трябва смирено да чакат, а Дяволът ги изкушава да отварят забранени врати", тайно гадаенето на бъдещето продължавало да се извършва.

Днес обикновено твърдим, че в по-изостанали в развитието си държави има врачки или пък на места, където жените са отдадени на домакинските си задължения, гледат на кафе като един от малкото моменти на разнообразие във всекидневието. Казват, че страната, където правили най-черните магии, е Боливия и затова, ако много силно мразиш някого - отиваш там, за да му навредиш. За съжаление, към списъка със засилено посещение на астролози, гадателки и какви ли още не "посветени в занаята", се прибавя и България.

От любопитство реших да направя проучване какви хора най-често се допитват до врачки, защо го правят, какви са тарифите и защо това все повече се очертава да бъде един успешен бизнес. Разбира се, не отричам, че наистина съществуват и такива, които "познават", но към по-голямата част оставам скептично настроена.

На врачка ходят предимно млади жени. Най-често го правят поради тежка раздяла с половинката, липса на късмет в любовта, подозрение в изневяра, някакво заболяване или чисто и просто от любопитство: искат да знаят какво ги очаква в бъдеще. За моя най-голяма изненада, през последните години зачестяват и случаите, когато се консултират мъже, но те поставят болестите на първо място, после идват отчаянието заради разбито сърце и любопитството. По-голям процент от хората наистина отиват при гледачка в момент на безсилие, смятайки, че това е по-приемлив вариант, отколкото да започнат да пият или преминат на силни успокоителни. Чувайки "окуражаващи" думи, те вярват, че животът им скоро ще се оправи. 

Първото, което трябва да уточним, е, че въпросните гадатели/ки са много добри психолози. Още по погледа на клиента се ориентират за какво е дошъл. Човек трябва да е добър актьор, за да успее да ги заблуди. Следва това, което аз нарекох "играта с букви", започват да ти казват произволни символи от азбуката и да те питат: "Човек с тази буква какъв ти се пада?" И, в зависимост от отговора и изражението ти, веднага съобщават нещо за него/нея. Малко по малко, успяват да спечелят доверието ти и да разберат със сигурност какво те води при тях. Ако е повече от ясно, че си отишъл да им се подиграваш, те гонят и изричат клетва.


На жените, които дори не крият отчаянието си, им се предлагат няколко съвета - под формата на магии, чиято цена никак не е ниска. Колкото повече клиентката дава вид на готова на всичко, толкова и сумата расте. След разговор с няколко дами, които чакаха пред приемната на "най-добрата" (останах с впечатлението, че всяка втора гадателка е "най-добрата"), записах магиите с чудотворен ефект. Лично аз изтръпнах, като ги чух, но оставям на вас да прецените:

1. Как да накарате някой да се влюби във вас и да няма очи за друг/а. От всичко, което ще изброя, това е най-безобидното. Просто ви е необходимо ... щъркелово перо. Каните на кафе "жертвата" и, докато не гледа, го разбърквате с перото. Или, ако сте прекалено стеснителни, поднасяте напитката вече разбъркана и чакате да я изпие.


2. Най-новата практика е да се купи половин литър вода, с която е къпан мъртвец (цената е 200 лева) и отново да поднесете чай/кафе на обекта на вашата любов. (Тук отварям една огромна скоба, за да уточня, че на ден най-малко 3 жени го правят, по думите на човек, който се занимава с това).

3. Ако половинката ви изневерява, накиснете дрехите му/ѝ и после с тази вода пригответе кафе, чай, супа - само за консумация на неверника. След три дни отново ще бъде само ваш.

4. Когато окончателно се върне при вас, сложете част от щъркеловото перо във възглавницата, на която спи, за да сънува само вас. Друга част от перото закачете за дреха или колан, но да е дискретно, да не будите съмнения.

5. Ако все още не сте срещнали любовта, никой не ви грабва окото, решение - има. Срещу 300 лева ще получите бурканче с тайни съставки. Отивате с него в гората, прескачате река и после го поставяте срещу леглото си. Много скоро сродната ви душа ще се появи.

Разбира се, има и други, много по-зловещи съвети - като вземане на пръст от незнаен гроб, например. В определен момент човек се пита: докъде могат да стигнат врачките със заръките си. Понякога се чудя и дали не си правят експерименти с наивниците, които в пристъп на крайно отчаяние са готови на какво ли не. Сега трябва да се замислим следващия път, когато излезем с някого, доколко е безопасно да пием нещо? За всеки случай, предупреждават, че който прави магия, същото му се връща след време. Но това се споменава между другото. Обнадеждените клиенти се фокусират върху крайната цел. Истината е, че, за да прибегнат до правенето на магии, тези млади и не чак толкова млади мъже и жени страдат от голяма доза неувереност и ниска самооценка.

Макар репортажът от света на врачките да има малко ироничен характер, все пак е редно да се замислим - в какво общество живеем? И да се научим да се ценим повече, без да се вманиачаваме по когото и да е.

 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 224

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 267

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 234

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 196

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ