26 Юли 2021понеделник02:15 ч.

Решавайте умно

/ брой: 56

автор:Мая Йовановска

visibility 1146

Коронавирусът вършее по света. Освен човешките жертви, които са най-тежката последица, сериозно пострадаха икономиките на държавите. Докато в началото на годината плахо се говореше за рецесия, вече е факт, че заразата все повече парализира световната икономика. А това води след себе си криза. Някои анализатори дори я определят като невиждана досега. Не липсват и оптимисти, които твърдят, че пазарите бързо ще се възстановят през втората половина на годината, но дали това е възможно... Може само да гадаем.

На всички е ясно, че лечението на икономиките ще е трудно. Заради това правителствата вземат мерки в опит да намалят последиците от COVID-19. Сред тях са замразяване на кредитни вноски, данъци и социални такси, фондове за стимулиране на бизнеса, подкрепа за домакинствата и изкупуване на държавни и корпоративни облигации. Големите икономики, разбира се, отделят огромни средства. Става въпрос не за милиарди, а за трилиони в помощ на бизнеса в най-големите държави. Ние сме на опашката в ЕС и възможностите ни са скромни. Досега обаче дори не сме чули колко ще вложи държавата за подпомагане на икономиката. Освен прословутите 3 млрд. лв. загуби. 

Не трябва да се лъжем - рецесията вече е факт. Производствените предприятия, фирмите за търговия и услуги са на загуба. Жестоко пострадаха цели сектори от икономиката. По 1300 български работници остават без работа всеки ден. Със закона за извънредното положение държавата предприе мерки. Има ли обаче сред тях такива, които да служат като стимул? Защо например властта не намали размера на ДДС, поне за най-необходимите стоки? Или не въведе спешно необлагаем минимум, който би подпомогнал най-вече хората с ниски доходи?

На по-късен етап ще разберем работещи ли са били мерките. Като преброим работниците, отишли на улицата. И фалиралите фирми. Никоя държава не бе подготвена за тази криза, но някои вземат по-умни решения.

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 141

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 141

Френският Сенат одобри КОВИД-пропуски

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 141

Турция отхвърли искане на ЮНЕСКО за "Света София"

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 141

Литва ще пренасочва мигранти из Евросъюза

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 60

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ