07 Юли 2020вторник06:50 ч.

Решавайте умно

/ брой: 56

автор:Мая Йовановска

visibility 777

Коронавирусът вършее по света. Освен човешките жертви, които са най-тежката последица, сериозно пострадаха икономиките на държавите. Докато в началото на годината плахо се говореше за рецесия, вече е факт, че заразата все повече парализира световната икономика. А това води след себе си криза. Някои анализатори дори я определят като невиждана досега. Не липсват и оптимисти, които твърдят, че пазарите бързо ще се възстановят през втората половина на годината, но дали това е възможно... Може само да гадаем.

На всички е ясно, че лечението на икономиките ще е трудно. Заради това правителствата вземат мерки в опит да намалят последиците от COVID-19. Сред тях са замразяване на кредитни вноски, данъци и социални такси, фондове за стимулиране на бизнеса, подкрепа за домакинствата и изкупуване на държавни и корпоративни облигации. Големите икономики, разбира се, отделят огромни средства. Става въпрос не за милиарди, а за трилиони в помощ на бизнеса в най-големите държави. Ние сме на опашката в ЕС и възможностите ни са скромни. Досега обаче дори не сме чули колко ще вложи държавата за подпомагане на икономиката. Освен прословутите 3 млрд. лв. загуби. 

Не трябва да се лъжем - рецесията вече е факт. Производствените предприятия, фирмите за търговия и услуги са на загуба. Жестоко пострадаха цели сектори от икономиката. По 1300 български работници остават без работа всеки ден. Със закона за извънредното положение държавата предприе мерки. Има ли обаче сред тях такива, които да служат като стимул? Защо например властта не намали размера на ДДС, поне за най-необходимите стоки? Или не въведе спешно необлагаем минимум, който би подпомогнал най-вече хората с ниски доходи?

На по-късен етап ще разберем работещи ли са били мерките. Като преброим работниците, отишли на улицата. И фалиралите фирми. Никоя държава не бе подготвена за тази криза, но някои вземат по-умни решения.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

С 60% намаляха пътниците на БДЖ

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 127

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 0

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

180 места в Скупщината има партията на Вучич

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 311

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 647

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ