03 Април 2020петък02:26 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Решавайте умно

/ брой: 56

автор:Мая Йовановска

visibility 360

Коронавирусът вършее по света. Освен човешките жертви, които са най-тежката последица, сериозно пострадаха икономиките на държавите. Докато в началото на годината плахо се говореше за рецесия, вече е факт, че заразата все повече парализира световната икономика. А това води след себе си криза. Някои анализатори дори я определят като невиждана досега. Не липсват и оптимисти, които твърдят, че пазарите бързо ще се възстановят през втората половина на годината, но дали това е възможно... Може само да гадаем.

На всички е ясно, че лечението на икономиките ще е трудно. Заради това правителствата вземат мерки в опит да намалят последиците от COVID-19. Сред тях са замразяване на кредитни вноски, данъци и социални такси, фондове за стимулиране на бизнеса, подкрепа за домакинствата и изкупуване на държавни и корпоративни облигации. Големите икономики, разбира се, отделят огромни средства. Става въпрос не за милиарди, а за трилиони в помощ на бизнеса в най-големите държави. Ние сме на опашката в ЕС и възможностите ни са скромни. Досега обаче дори не сме чули колко ще вложи държавата за подпомагане на икономиката. Освен прословутите 3 млрд. лв. загуби. 

Не трябва да се лъжем - рецесията вече е факт. Производствените предприятия, фирмите за търговия и услуги са на загуба. Жестоко пострадаха цели сектори от икономиката. По 1300 български работници остават без работа всеки ден. Със закона за извънредното положение държавата предприе мерки. Има ли обаче сред тях такива, които да служат като стимул? Защо например властта не намали размера на ДДС, поне за най-необходимите стоки? Или не въведе спешно необлагаем минимум, който би подпомогнал най-вече хората с ниски доходи?

На по-късен етап ще разберем работещи ли са били мерките. Като преброим работниците, отишли на улицата. И фалиралите фирми. Никоя държава не бе подготвена за тази криза, но някои вземат по-умни решения.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ