28 Януари 2023събота02:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Нови книги

Респектиращ глас в социално-гражданската поезия

/ брой: 141

автор:Продрум Димов

visibility 57

Продрум ДИМОВ


Този глас звучи на особено висока октава и в най-новата поетична книга на Стоянка Митева-Балева - "По хълма на времето", която ни предлага столичното издателство "Пропелер". И в това издание авторката остава вярна на себе си, сродявайки своя солиден творчески потенциал със социално-гражданската тема. Книгата се състои от четири цикъла - "По стръмната пътека", "Разминаване", "Сама" и "Посвещения". 

Още в първото стихотворение "По хълма" усещаме полъха на неспокойния дух на авторката, която не може да понася опасния нравствен срив на днешния объркан ден. Подобна сюжетно-тематична линия е втъкана в канавата и на стихотворенията "Илюзия", "Танго на илюзиите", "Утро зад маските" и други от първия цикъл. Във втория цикъл "Разминаване" се потапяме в нежния, неизживян пълноценно интимен свят на лиричната героиня, която ни покорява с невероятното си чистосърдечие, дълбок копнеж за силна обич и ласка, зареждащи с криле и вдъхновение. Авторката ни прави съпричастни и на скръбни, тежки мигове по своя неспокоен път: "Закъсняло време", "Зимна балада", "Неизпито вино". Съвсем очаквано е присъствието в стихосбирката и на темата за самотата, неизбежен спътник на огромна част от творческия свят. Нестихваща горест обзема в стихотворенията "Сама", "Писмо от рая", "Драма", "Носталгия за мечта", "Зима" и много други творби. Самотата в поезията й се отличава с внушителното си тягостно относително тегло, но поетесата намира сили в себе си, които й помагат да опази своя дух, изливайки в стих горчилки, житейски несгоди и непоклатимата си човешка и творческа същност. В книгата си авторката е включила и своеобразен отдушник от тежкото психологическо натоварване на преживяванията си - облекчаващ цикъл от благородни и доброжелателни посвещения, добронамерени, искрени приятелски шаржове и автографи. Всички те носят живителния полъх на много доброта и неугаснала добросърдечност.

Вече доста години наблюдавам стремителното професионално присъствие на Стоянка Митева-Балева в днешния ни поетичен свят и чувствам изисканите й критерии, когато предлага нещо за публикуване. В същото време никога не парадира с претенции за висока литературна култура, но винаги ни предлага продукция от висок калибър. Такава прецизна е и в новата си стихосбирка. В стихотворенията отсъства каквато и да е изкуствена и натрапчива превзетост - всичко е дълбоко изживяно и изстрадано от чувствителната й душевност. Стоянка Балева е творец с будни сетива, улавя пулса и температурата на живота, вълнува се и своевременно всичко излива с верния си социален барометър. Стихът й е винаги изпипан, стегнат и динамичен и нерядко прибягва до услугата на рефрена, за да изригне дълбоко вътрешно напрежение. В поезията й винаги звучи силно езикът на социалната справедливост, ненавистта към долнопробната демагогия, фалша и политическото лицемерие.

Погледната в цялостен план, новата й стихосбирка "По хълма на времето" е безспорен нов творчески успех, а в тематично отношение я утвърждава като един от респектиращите ярки представители на съвременната ни социално-гражданска поезия.

.


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

 

 

 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 714

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 803

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ