09 Август 2020неделя11:12 ч.

Режат парите за "Спешна помощ" наполовина

От догодина въвеждат годишни бюджети за болниците по това перо

/ брой: 286

автор:Дума

visibility 606

С около 50% ще се намали общият бюджет за спешна помощ през 2011 г., съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Михаил Зортев. Причината е, че през спешните кабинети на болниците са преминали около 900 000 души, като реалните спешни случаи са били едва 30%, твърди Зортев. От следващата година ведомството ще промени начина на финансиране на спешната помощ, като се въведат годишни бюджети за болниците по това перо. В момента лечебните заведения се финансират според количеството преминали пациенти.
МЗ предвижда да промени начина на финансиране и на отделенията по хемодиализа. От догодина болниците ще трябва сами да осигуряват медикаментите за лечение и транспорта на болните. Към момента пациентите се транспортират от екипите на "Спешна помощ". Д-р Зортев каза, че "от всички 62 диализни центрове в България до края на другата седмица ще получим информация по какъв начин ще бъде осигурен транспортът на болните, нуждаещи се от диализа, от 1 януари 2011 г. Ако някъде има проблеми, ще се водят разговори и ще има съдействие между институциите. Имаме готовност определен брой автомобили от спешните медицински центрове да бъдат предоставени на съответните диализни центрове, ако те имат нужда от това".
    За мнение по проблема с намаляването на парите за "Спешна помощ" ДУМА се обърна за коментар към няколко директори на медицински заведения.
Д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Анна": "Годишно около 25 500 пациенти преминават през спешната помощ на нашата болница. Не знам за какво орязване на парите става въпрос. Знам само, че ние сме дали Хипократова клетва и не може да връщаме пациенти, колкото и да режат парите за спешност. Как ще върна пациент? Кой преценява кой е повече или по-малко спешен? Ние приемаме пациентите и няма да спрем да приемаме спешните случаи, независимо колко пари ще ни дават."
Д-р Георги Гелев, директор на столичната "Бърза помощ", която на 10 декември отбеляза 75-ата си годишнина: "Не смятам, че плановете за орязване на бюджета на държавните болници за спешна помощ би се отразило на нашата работа".
Д-р Атанас Атанасов, директор на МБАЛ - Нови пазар: "Общинските болници и в момента не получават пари за спешните случаи, но сме задължени по Наредба 25 на МЗ да ги обслужваме. Това е една от причините, поради което трупаме дългове. Така че намаляването на парите за спешната помощ на държавните болници не ни касае - ще продължаваме да лекуваме спешните пациенти."

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ