27 Март 2023понеделник11:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Булевард : Срещи

Виктор Чавдаров:

Рисковете са ценни учители

Ако виждаш света изпълнен с възможности, скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се оплакваш от еднообразието, без да виждаш шансовете, убеден е възпитаникът на СМГ

/ брой: 186

автор:Кристиела Симеонова

visibility 3422

Виктор Чавдаров е роден на 26 февруари 1998 г. Завършва едно от най-добрите средни училища в страната - СМГ "Паисий Хилендарски", където учи от V клас. В VII го приемат в паралелката с най-висок бал в цялата страна. Нарежда се сред десетимата випускници с успех 5,99. Владее немски и английски език.
След броени дни 19-годишният Виктор, който, както споделя, не може да си представи някога да се пенсионира, отваря нова страница в живота си - заминава за Ковънтри, където ще продължи образованието си във водещия световен университет "Уоруик".
За бъдещето, за стремежите на съвременната младеж, за основните човешки ценности, за "Брекзит" и състоянието на Евросъюза разговаряме с Виктор, за когото 24-часовото денонощие е твърде късо, за да успее да свърши всичко, което иска, както самият той твърди. Пожелаваме му да съумее да запази вдъхновяващия си устрем към развитие, въпреки неумолимите несгоди, които животът ни поднася ежедневно.

"Не трябва да позволяваме да затъваме в битовизми"

"Средата от много умни хора непрестанно те стимулира да поддържаш високо ниво"


- Философия, политика и икономика - такава специалност ще учиш в "Уоруик". Защо избра нея, Виктор?
- Исках да избягам от математиката. В IV-V клас ми беше по-интересна, с времето обаче ми стана скучна и затова се ориентирах към хуманитарна специалност. Родителите ми очакваха, че ще се насоча към програмирането, но аз не си се представям цял ден пред компютъра да се занимавам с кодове.
Доста специалности ми допаднаха, но се спрях на тази - 3 в 1, както я определям, защото тя дава доста широк поглед върху света. Едно от предимствата й е, че ще прочета много книги и ще напиша доста мои текстове. Това ще обогати езика ми, а той е едно от най-важните неща при контакта с външния свят - колкото по-богат е речникът ти, толкова повече възможности имаш да изразиш по-точно мислите си. А в личностен план ще се обогатя.
- Проявяваш ли интерес към философията?
- Основно съм чел Ницше. Интересна ми е философията, действа ми вдъхновяващо. При досега си с нея осъзнаваш, че има нещо по-голямо от теб, някаква идея, която е безсмъртна.
- А към политиката?
- Не особено активно. Два пъти съм гласувал на избори, но не избирах политически партии, а личности.
- Притеснението или нетърпението надделява при мисълта за новото място?
- По-скоро съм нетърпелив, вълнувам се много как ще се представя, защото на ново място е изключително важно впечатлението, което ще направиш първите дни, то остава за дълго време. А и в "Уоруик" има голяма българска общност.
- Защо избра да продължиш образованието си в чужбина, а не в България? Съучениците ти също ли предпочетоха чужд университет?
- Повечето завършили СМГ отиват да учат в чужбина. От моя клас - ние сме с първи език немски, голяма част избраха немски университети. Десетима отиваме във Великобритания, двама в Холандия, осем от съучениците ми остават тук, в България. Голяма част от тях ще продължат с информатика.
- Кой е водещият аргумент за това решение?
- Смятам, че висшето образование в чужбина е доста по-качествено. С някои изключения, разбира се - например информатиката в Софийския университет е на световно ниво. Въпросът много опира и до поколенията, промяната в начина на живот.
Възпитаниците на СМГ изпъкват пред останалите, получават покани да учат във висши училища от т.нар. Бръшлянова лига (едни от най-престижните университети в света - бел. ред.). Отказват на "Оксфорд", за да отидат в "Харвард" - за такива хора става въпрос. Поне 15 души от моя випуск ще учат в университети от този ранг.
Аз първоначално планирах да уча в Германия, но там няма такава специалност, а в "Уоруик" искаха много висок успех. Но успях да се класирам. 9 хил. паунда на година ще ми струва образованието. Трябва да отбележа, че във Великобритания има специални програми за развитие на образованието и заемите за обучение са с доста благоприятни условия, нямат и лихва. Вноските не са големи, съобразени са с възнаграждението, което получаваш. Ако изкарваш под 20 хил. паунда годишно, не дължиш нищо, след като завършиш. След 20 години например кредитът се опрощава - колкото си изплатил, толкова.
Три семестъра по малко над 2 месеца включват трите години на обучение. След първата година планирам да намеря стаж, за да прекарам няколко месеца в работна среда.
- С какво ще запомниш годините, прекарани в СМГ? Отвъд знанията и уменията, какво ти даде гимназията?
- На първо място, още преди математиката (усмихва се), бих наредил хората, които срещнах в СМГ и с които създадохме трайни контакти. Средата от много умни хора непрестанно те стимулира да поддържаш високо ниво.
- Не мога да пропусна скандала, тресящ СМГ. Имаш ли отношение към него?
- Доста неприятна ситуация. Не бих искал да взимам страна в конфликта, но според мен от него най-много страдат самото училище и имиджът му. Истината е, че най-важното в училището са учениците - СМГ може да съществува и без този директор, и без уволнената учителка. Най-важното са децата и техният потенциал.
- С какви очаквания се отправяш към "Уоруик"?
- Сходни са с тези, с които отидох в СМГ - да срещна много интересни и различни хора, да се потопя в интернационална среда. Много ценно е да се запозная с хора от различни култури и да се разбирам с тях.
- Какви са плановете ти, след като завършиш? Навярно е твърде рано за този въпрос, но все пак...
- Наистина е рано, не зная точно каква реализация бих намерил, тъй като специалността ми дава възможности в твърде широк спектър. Към момента искам да пътувам много и работата ми да включва проекти в различни страни.
- Отговорът ти обезсмисля въпроса дали ще се върнеш в България, за да приложиш тук придобитите знания и умения.
- Завръщането си го представям на по-късен етап, след като съм натрупал повече опит, създал съм контакти в чужбина и мога да дам повече тук. Много неща ме теглят насам - тук е семейството ми, приятелите ми, нищо че ще създам нови. Със сигурност ще се връщам често тук. (В този момент Виктор се обръща към мен със сходен въпрос - Защо аз не съм се върнала в родния си град след завършването си, а съм избрала реализация в София. "Същото е, въпросът е в мащаба", отбелязва той - бел. ред.).
- Очакваш ли да се сблъскаш с негативно отношение във Великобритания, защото си българин?
- Възможно е, особено при по-възрастните англичани. Но ако полагаш достатъчно труд, когато демонстрираш на практика качествата си, няма как да те подценяват.
- Нали именно предразсъдъците към източноевропейците бяха в основата на референдума за "Брекзит".
- Повечето гласували за излизане на Великобритания от ЕС бяха възрастни. Докато голяма част от младите под 30-годишна възраст бяха против излизането. Смятам, че напускането ще има много повече минуси за британците, отколкото плюсове. Великобритания се откъсва от Европа и се насочва изцяло към Америка.
- Те винаги са имали по-тесни връзки. Смяташ ли, че "Брекзит" действително ще се осъществи през 2019 г., каквито са уверенията?
- Политиците там полагат всички усилия в тази посока, но вярвам, че ще се стигне до взаимни компромиси от двете преговарящи страни и ще се осъществи т.нар. мек "Брекзит". От него интерес има както самата Великобритания, така и останалите страни в ЕС.
- Този въпрос е доста важен и за нас, българите.
- Да, мой познат, завършил "Харвард", работеше в голяма лондонска компания. Още с появата на идеите за "Брекзит" бяха направени големи съкращения, като се започна точно с източноевропейските служители.
- Отношението към страните от Източна Европа е свързано със сценариите за многоскоростна Европа. Имаш ли мнение по този въпрос?
- Струва ми се, че няма как на една и съща скорост да се развива Евросъюзът. Едните дърпат много напред, а периферията, каквато сме ние, изостава. Доста трудно е да се развиваме при еднакво темпо, в по-дългосрочен план може би би се осъществило.
- Масово е впечатлението, че днешното младо поколение е апатично, мързеливо, безидейно. Съгласен ли си с това мнение?
- Моите впечатление са други. Познавам много будни млади хора, ентусиазирани да се занимават с много неща, да се развиват. Неотдавна се запознах с група младежи, които работят по създаването на онлайн радио с алтернативна музика, за да покажат, че младежите не слушат само Гери-Никол.
Не бих се съгласил, че младите днес са безидейни. По-скоро в днешно време трябва да си доста по-напредничав, за да ти се получават нещата. Особено като говорим за технологиите. При човешките ценности нещата стоят по друг начин. Както казва майка ми - много сме се развили технологично, но човешките ценности са в застой. Точно тези направления, които включва специалността ми, може да са ключът към израстване на обществото в духовен аспект.

- Като каза музика - тя ти е голяма страст. Ще продължиш ли заниманията си в тази насока?
- Разбира се, дори сериозно обмислях идеята да уча музика, но тъй като не съм бил в професионално музикално училище, а само съм посещавал уроци, заплатени със стипендията за отличен успех, която получавах през годините. Познанията ми по солфеж например не са толкова високи, за да вляза в Консерваторията. А и не смятам, че за да си музикант, е толкова важно да си завършил музикална специалност. В шоубизнеса трябва да си талантлив и да имаш нужните връзки, разбира се. Ако имаш желание и талант, не те оценяват по това какво си завършил, а какво умееш на практика на сцената.
Свирех на китара в група, която се разпада, защото всички отиваме в различни градове. Свирили сме авторски песни, участия сме имали. Най-голямата ми мечта е да създавам песни. Доста съм написал, но не смятам, че са достатъчно добри, за да бъдат издадени. Ако излезе продукт под моето име, трябва да е много добър.
Включих се в общ музикантски чат със студенти от "Уоруик", ще правим група. Намерил съм си учебници от колежа "Бъркли". Планирам и да създам ютуб канал. Един ден може и професионално да се занимавам с музика.
- Спомена, че си се замислял да започнеш бизнес.
- Да, иска ми се да рискувам, да сформирам екип, да кандидатствам за стартъп - много възможности има за това, просто хората не се интересуват достатъчно.
- Липса на информираност?
- Всичко опира до начина, по който виждаш света. Ако го виждаш изпълнен с възможности, веднага скачаш и ги улавяш. Другият вариант е да се примириш с ежедневието, да се оплакваш от еднообразието, но без да виждаш шансовете. И така се изнизват годините. А рисковете са ценни учители - дори да сгрешиш, си научил съответния урок. Това го осъзнах, докато играх "Монополи". Инвестирах всичките си пари и не знаех как ще оцелея до следващия ход, но накрая победих всички.
- Добра философия за успеха и живота.
- В интернет има една илюстрация на пътя към успеха - точно преди крайната цел правата се извива рязко надолу.
- Все повече обаче сивото ежедневие с неговите проблеми ни поглъща, губим живеца си.
- Не трябва да позволяваме да затъваме в битовизми. Пожелавам си никога да не мисля за битовите неща като за много важни, например какъв диван ще си купя.
- Въпрос на ценностна система. И аз ти го пожелавам.


Музиката ми е голяма страст, споделя Виктор, като не изключва възможността един ден професионално да се занимава с нея.
Ето и линкове към някои от изпълненията на групата, в която е свирил:

https://www.youtube.com/watch?v=Tu10huX-ZK4, Aloe Blacc - I Need a Dollar (Cover by Vicho, Nadi & Nelly);
https://www.youtube.com/watch?v=ubTKHFwwGNY,
Okoto - Shuffle /band/

ВМЕСТО С ОГЛЕДАЛО, ЛЕВИЦАТА ТЪРСИ ГРЕШКИТЕ С БИНОКЪЛ

автор:Дума

visibility 234

По-строги санкции на пътя от утре

автор:Дума

visibility 206

Застудяване и валежи от сняг и дъжд през новата седмица

автор:Дума

visibility 484

БСП организира жива верига на паметника Альоша

автор:Дума

visibility 429

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 780

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 732

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 810

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 725

/ брой: 58

Тръмп откри предизборната си кампания

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 59

Ливан се събуди в две часови зони

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 59

Аржентина близо до фалит

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 45

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 57

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 103

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ