25 Октомври 2020неделя13:56 ч.

Родители направиха алтернативна детска градина

Сдружението от млади майки иска промени в закона, които да позволят финансиране на подобни кооперативи

/ брой: 217

автор:Ралица Табакова

visibility 2254

Места в детските градини няма, но алтернатива има. С тези думи десет млади майки, обединили се в сдружение, започнаха разказ за проекта си, благодарение на който вече повече от година отглеждат децата си в родителски кооператив. Сдружение "Плейцентър Приятели" е неправителствена организация, която успешно използва опита на чужди държави за алтернативно отглеждане на малчуганите с помощта на самите родители и на нужните специалисти. Преди около година сдружението разработва проект и го реализира с помощта на фондация ОУК. Става въпрос за своеобразна детска градина, където за малките полагат грижи педагози, психолози, медицински специалисти и самите родители. Родителите си поделят разходите за поддръжката на забавачката, за заплащането на специалистите, за да покриват ежедневните нужди на децата си. Твърдят, че сумите, които отделят месечно, не са много по-различни от таксите за една добра общинска или частна забавачка. Разликата е в това, че кооперативът не действа като търговско предприятие и съответно не заделя процент за печалба.
Едно семейство месечно заделя между 100 и 300 лева за издръжката на детето си в плейцентъра, заяви председателката на сдружението Емилия Славова. Тя обясни, че през май миналата година сружението е наело апартамент в кв. "Белите брези" и там е стартирало проекта си за родителски кооператив. Освен грижи за децата, разделени в две групи, занималня и всекидневни игри с образователна цел, кооперативът предлага и семинари за родители, които искат по-активно да участват във възпитанието и отглеждането на децата си. Майките, членове на плейцентъра, дълго време са проучвали опита на Франция, САЩ, Великобритания и скандинавските държави в това как държавата подкрепя родителските кооперативи. Оказва се, че от години в тези държави се отпускат субсидии, помощи от фондове и специални бюджетни пера за подпомагане на такива сдружения.
"Плейцентър Приятели" настоява и в България да се създадат законови механизми, чрез които тези организации да имат достъп до финансова подкрепа от държавата и от бизнеса. От сдружението настояват в новия закон за народната просвета да бъдат включени и родителските кооперативи. Майките предлагат да се разработят и узаконят механизми, чрез които кооперативите да кандидастват за държавни субсидии. Една от идеите е да се въведат данъчни облекчения за работодатели, които подпомагат развитието на алтернативни детски градини на работното място.

Асоциация "Родители" против училището за 5-годишни


Напълно неприемливо е да се създават предучилищни групи за 5-годишните в училищата, защото там средата е непригодена за техните нужди. Това е част от официалната позиция на асоциация "Родители" във връзка с идеята на управляващите предучилищната подготовка да се кара в школата, а не в детските градини. От асоциацията застават зад идете на родителския кооператив и смятат, че методите на обучение чрез игри са много по-подходящи за подготовката на 5-годишните. Според асоциацията подобни "услуги" за 5-годишните могат да предоставят неправителствените организации, читалищата и специализираните детски центрове. "Родители" призовават "да не се допуска излишно академизиране" на предучилищната подготовка. Там трябва да залегне индивидуалната работа с децата и те да не бъдат лишавани от игрите, така необходими им в тази крехка възраст, смятат от асоциацията.

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ