14 Април 2021сряда01:29 ч.

Родители недоволни от промяната на пролетната ваканция, МОН още мисли

автор:Дума

visibility 504

Предложението на Отрасловия съвет в средното образование за промяна в датите за пролетната ваканция на учениците породи поредното недолство от страна на родителите. Някои са недоволни, че вече са планирани отпуски и пътувания, такива гласове се чуват и от учители.

Министър Красимир Вълчев заяви днес, че МОН до дни ще реши окончателно дали ще промени порвоначалните дани. Според него новото предложение е по-добро – то разделя почивката на децата на две – ще има ваканция и през март, и през май. Досега в календара на МОН бе залегнала една ваканция – през април.

Според действащия график със заповед на министъра на образованието пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще е между 3 и 11 април. За зрелостниците почивката е с 5 дни по-кратка: от 8 до 11 април.

Отрасловият съвет предлага вместо една ваканция да има две. Първата - между 18 и 21 март, когато приключва първият цикъл на ротациионно присъствено обучение. Идеята е учениците да си починат няколко дни, преди да започне следващият период.

Отрасловият съвет предлага втората част от пролетната ваканция да бъде от 29 април до 9 май. Със съчетаването на почивните дни на Великден, 1 май и Гергьовден щяло да се избегне редуването на учебни и неучебни дни, което разпокъсва занятията.

Необходимостта от промяната в графика с ваканциите е мотивирана и със силната натовареност на учениците, породена от редуването на присъствено обучение и занятия в електронна среда.

Красимир Вълчев  смята, че предложението за промяна има и плюсове, и минуси. Като плюсовете са, че действително няма да се разпокъсва учебния процес около майските празници. Недостатък ът е, че сега вземаме решението, а някои хора са си направили планове, коментира Вълчев. Някои ще могат да ги променят, други няма да могат да ги променят. Дори и да не могат да ги променят, знаете, че в такива случаи имаме такава възможност до 10 дни по решение на родители да отсъства ученик, каза още просветният министър.

И МОН, и отрасловият съвет са за това учебният процес повече да не бъде прекъсван и да се осъществява в присъствена форма, категоричен бе Вълчев.

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ