04 Май 2024събота13:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Хайдушките празници "Капитан Петко войвода" са традиция за Чепеларе

"Родопска угодия" започва с конкурс

Почитателите на вкусната храна и родопските традиции се събират на фестивала от 30 септември до 3 октомври

/ брой: 156

автор:Дума

visibility 460

С богата конкурсна програма за певци, танцьори и инструменталисти ще започне фестивалът "Родопска угодия". За пореден път събитието ще събере любители на вкусната храна и родопските традиции в Чепеларе и Пампорово от 30 септември до 3 октомври.

Пищна изложба на родопски специалитети ще бъде подредена направо на площада. Гостите на фестивала ще могат да опитат традиционни вкусотии като клин, пататник, синдермьо, брънза, тикълник и още много други уникални ястия, приготвяни единствено в този край. Свои изделия ще изложат производители на млечни продукти, мед и билки от региона. 

Акцент в програмата на площада ще бъде възстановка на традиционен сватбен ритуал по стара родопска традиция. Пред очите на присъстващите ще оживеят древни обреди, съпътствали искането на булката, изпращането ѝ от родния майчин дом и посрещането ѝ в къщата на младоженеца - трогателен ритуал, изпълнен с много символика за добруването на младото семейство и за продължаване на рода. Уникалната проява ще се представи за първи път в Чепеларе със съдействието на Конна база "Аспарух" и жители на с. Хвойна. Неизменен и важен елемент от сватбените традиции и обичаи е родопската каба гайда. Във възстановката ще вземе участие емблематичният инструменталист Петър Янев с голям брой гайдари.

Изпълнители от цялата страна се събират за концерт специално за фестивала. В кулминация на събитието ще се превърне рециталът на Елица Тодорова и братя Пищолски, които ще представят по атрактивен и модерен начин любими български народни песни и авторски композиции с фолклорни елементи.

Концертната програма ще се излъчва на живо в страницата на фестивала във фейсбук: https://www.facebook.com/rodopskaugodia/

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1073

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1222

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1167

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1372

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1311

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ