30 Октомври 2020петък18:42 ч.

"Тюркоазени сенки"

Родопските сънища на Костадин Жиков

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 457

Изложбата "Родопски сънища" на Костадин Жиков представя за първи път в Пловдив галерия "Възраждане" до 12 октомври, научи ДУМА от Крисимира Алексиева.

Кариерата на талантливия художник Костадин Жиков е във възход. Въпреки че е почитател на класическото майсторство в изобразителното изкуство, младият автор успява да изгради собствен, съвременен, визуален език, съумява да изработи свой уникален модерен художествен отпечатък. Костадин споделя, че като артист искрено се вълнува от вътрешния свят на човека, от духовното, от всичко онова, което е невидимо за очите. Неговото творческо търсене на незримата, истинска същност на живота е видно и в работата му. 

Темите, които го трогват и рисува, са различни. Пейзажите му обаче по неповторим начин илюстрират характерния му авторски почерк и стилистика, посочва Надежда Цветкова. Вдъхновени от величието на природата, тези уникални произведения на изкуството не са просто живописни изображения на определени места, а продукт на душевното състояния на художника. Онзи свят, който се вижда само със сърцето. Пейзажите идват дълбоко отвътре и свързват автор и публика с нещо по-голямо, извън самите тях. "В душата ми са запечатани скъпоценни спомени от детството ми и лятото, прекарано в селото на дядо ми, сгушено между Родопите и Пирин, признава Костадин. По някакъв начин усещам как този селски начин на живот отеква в пространството и се носи като песен." 

Авторът показва и класически пейзажи на знакови места. Минавайки през четката и чувствителността на един млад и талантлив творец обаче картините стават авторски, нови, различни. Костадин умело съчетава класиката, като тема и композиция, и модерност, идваща от смелите цветови решения, дръзкото смесване на едри маски с реалистични детайли, абстрактни моменти с класическа фигуративност. Младият художник майсторски използва контраста и си служи с новаторски, авторски похват негатив-позитив - техника, присъща на фотографията. Жълто, синьо, червено, розово, зелено и оранжево, смело изпълват този живописен цвят и младият талант ни покорява, омагьосва и успокоява. Оригинални, мощни и съвременно спокойни картини, пише Надежда Цветкова.

Костадин Жиков е роден през 1988 г. Завършва бакалавър по живопис във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" във Велико Търново. През 2010-2011 г. придобива учителска правоспособност (по изобразително изкуство) и през 2012-2013 г. завършва магистратура по живопис във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" при доц. Цветан Колев.

Има осъществени две самостятелни изложби: 2017 г. изложба "Непал", София, БНП Париба и през 2015 г. изложба "Пейзажът", галерия "Класика" в София. Има можество участия в общи изложби и изложби-конкурси в България.

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ