14 Май 2021петък22:52 ч.

Родопски драматичен театър "Николай Хайтов"

Родопският драматичен театър чества 70 години

Именити творци са раздавали таланта си на неговата сцена

/ брой: 71

автор:Дума

visibility 412

Преди седемдесет години в полите на Родопите Комитетът за изкуство, наука и култура към Околийския народен съвет в Смолян е сформирал полупрофесионален Среднородопски театър. На първото заседание на художествения съвет, състояло се на 13 април 1951 г. в Народно читалище "Христо Ботев-1871", театърът е наречен Родопски народен театър.

Негов първи директор е Райчо Гаврилов, който командирова от Пловдив до Смолян за режисьор на първата постановка Сашо Симов. Заповед номер 2 е за първите назначения на работа - 14 артисти (Петър Бечев, Иван Чичовски, Мария Чичовска, Мария Палагачева, Мария Пенчева, Георги Палагачев, Христо Колев, Лазар Лазаров, Бельо Белев, Добрина Гавраилова, Васил Каймакамов, Маруся Колева, Иванка Маринова, Радка Атанасова), художник-сценограф (Кирил Гончаренко) и сценичен работник (Никола Каракехайов).

Първият работен ден е 3 май 1951 г. Първата избрана пиеса в репертоара на театъра е "Сватба" от Мария Симова. Премиерното представление е играно на 14 юли 1951 г., което е официалното откриване на Родопския театър. Първият щатен професионален режисьор е Димитър Пунев, първият драматург - Михаил Величков, които са назначени през 1952 г.

С Указ 14 от 23 януари 2006 г. на президента Георги Първанов, по предложение на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, театърът е преименуван на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов". Сградата на Родопския драматичен театър е построена през 1984 г. и е уникална като мащаб и архитектура на територията на страната. Според класация на САБ тя е сред двадесетте най-добри сгради на столетието. Проектът на проф. арх. Стефан Попов (професор на Международната академия по архитектура) печели награда на Американския институт по архитектура - "Специален приз" на Третото световно биенале за архитектура в САЩ, 1985 г.

В неговата 70-годишна история значими имена в българския театър са раздавали таланта си на сцената в Смолян. Сред тях са актьорите Бончо Урумов, Венелин Пехливанов, Елена Баева, Елка Михайлова, Златина Тодева, Иван Балсамаджиев, Илка Зафирова, Кирил Варийски, Кръстю Лафазанов, Маргарита Дупаринова, Майя Остоич, Мая Новоселска, Никола Тодев, Продан Нончев, Цветана Манева и много други. Сред режисьорите са Александър Морфов, Асен Шопов, Бина Харалампиева, Богдан Сърчаджиев, Борис Панкин, Борислав Чакринов, Вили Цанков, Енчо Халачев, Йордан Саръиванов, Крикор Азарян, Леон Даниел, Любен Гройс, Теди Москов, Юлия Огнянова и много други.

Как съществува театърът в днешно време, разказва в "Нашият ден" на БНР настоящият директор на РДТ, актьорът Румен Бечев, роден на 23 ноември 1959 г. в Смолян. През 1988 г. завършва НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Цветана Стоянова и проф. Сашо Стоянов. 

"Всеки театър си има своя облик. Но хубавото е, че станаха тези 70 години, във времето, в което малко трудно могат да бъдат правени тържества или да има голяма гласност, ние сме се подготвили да посрещнем тази годишнина с едно хубаво заглавие по разкази на Константин Канев - "Юдина ела". Това ще бъде нашето отбелязване на годишнината.

В началото, когато е бил основан театърът, се е наричал "Народен театър", но мисля, че по онова време всички театри са носели това име. Имаме намерение да издадем малка книжка за тези 70 години. Но, гледайки архивните материали, които имаме, откриването на този театър в Смолян е било нещо уникално.

Невероятни посещения на театъра, хората просто са носили на ръце тия първи актьори, които са ходили по всички малки и големи селца. Това нещо е било голямо чудо, което се е случило в нашия край. Това чудо продължава да живее и се радвам, че преживя толкова странни ситуации в своя живот."

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ