17 Юни 2021четвъртък21:31 ч.

Рокада в унгарското правителство

Целта е светлината на медийните прожектори да е далеч от допълнителните тежести, наложени на обществото

/ брой: 117

автор:Радко Ханджиев

visibility 1162

В средата на своя мандат премиерът Виктор Орбан реши да извърши първата си голяма рокада. Според наблюдателите политическа промяна обаче едва ли ще настъпи. Рокадата всъщност цели да засили влиянието на хора от "тесния кръг" на ФИДЕС, които са в непосредственото обкръжение на премиера.
До този момент Орбан неизменно стоеше зад своя екип, верен на своето разбиране за лоялност. Независимо от агресивния, често белязан със скандали конфронтационен управленски стил на някои от неговите министри, независимо от натрупващите се проблеми в икономиката. И въпреки поредицата от оспорвани реформи, които, поне засега, не са свидетелство за сериозен успех. Единствената промяна в кабинета бе превеждането на министъра на националното развитие Тамаш Фелеги в министър без портфейл, отговарящ обаче за преговорите с Международния валутен фонд (МВФ). И точно когато влезе в час, той трябваше да си отиде заедно с министъра на националните ресурси Миклош Ретхеи.
За непосветените това министерство е един бегемот, чиито ресори са здравеопазването, образованието, семейното планиране, младежта, превенцията срещу зависимости и наркотици, културата, спортът, социалната и пенсионната политика, науката и равните възможности. Отсега нататък към това огромно министерство се прибавят и дейностите по социалната интеграция, развитието на обществените и гражданските отношения, връзките с църквата, малцинствата, както и специалният акцент върху политиката към ромите. За министър-титуляр се назначава Золтан Балог - досегашен заместник-министър по проблемите на ромите. Остава загадка как ще се справи новият министър с набъбналия бегемот и доколко такава концентрация може да бъде управленски ефективна? Впрочем и досега заместник-министрите Рожа Хофман (с ресор образование) и Миклош Сочка (здравеопазване) осъществяват почти автономно ръководство над своите територии, а номиналният им ръководител почти не се е намесвал в работата им...
Това, което прави рокадата интересна, не са промените, а онова, което остава непроменено. Министърът на икономиката Дьорд Матолчи например запазва позицията си като архитект на икономическата политика. Всъщност рокадата бе предшествана от наложените по предложение на Матолчи нови тежести, като такси върху финансовите транзакции и увеличение от 2 форинта върху всяка минута телефонна комуникация (294 форинта = 1 евро). Най-вероятно целта на рокадата бе именно тази: да насочи светлината на медийните прожектори далеч от допълнителните тежести, наложени на обществото.
Другото важно назначение е това на Михай Варга, който трябва да замени Фелеги като ръководител на делегацията за преговорите с МВФ. 47-годишният Варга е член на ФИДЕС от основаването на тази партия през декември 1988 г. и досегашната му длъжност бе началник на кабинета на министър-председателя с ранг "държавен секретар". В предишния кабинет на Орбан той бе министър на финансите (2001-2002 г.). Считат го за академичен икономист, но и за евентуален стабилизиращ фактор в "необичайната" икономическа политика на правителството. Той вероятно ще има правомощия да прави отстъпки на МВФ, както и да разкрива подробности какви точно са истинските планове на правителството за развитие на унгарската икономика. Каквато и да е публичната реторика на Матолчи, по-вероятно е ангажиментите, които ще поеме Варга на масата на преговорите, да имат повече тежест върху политическата реалност, което не означава, че двамата ще се окажат непременно в конфликт.
Начело на кабинета на министър-председателя се назначава 36-годишният Янош Лазар, досегашен ръководител на парламентарната фракция на ФИДЕС. Повечето медии смятат, че този ход на Орбан е удачен, доколкото младият Лазар се е доказал като вещ организатор. Създаването на дисциплинирана машина от парламентарната група на ФИДЕС е свидетелство не само за умението на Орбан при подбора на депутати, но и за управленските качества на Лазар. Като недостатък на младия политик се отчита обстоятелството, че е изключително войнствен, а неколкократните му безчувствени изявления по адрес на социално слабите често граничат с обществен скандал. Но Лазар ще бъде още по-близо до Орбан, а това означава, че ще може да упражнява влияние върху политиката, което сигурно за него е по-важно от контролиране на неколкостотин депутати. Като председател на парламентарната група на ФИДЕС пък е издигнат 40-годишният Антал Роган - енергичният кмет на престижния Пети район на унгарската столица.
Заедно с Лайош Коша - кмет на Дебрецен и вицепрезидент на ФИДЕС, и Тибор Наврачич - министър на публичната администрация и вицепремиер, тази редица от млади политици едва са навършили или са в разцвета на своите 40 години. Всички те имат юридическо или икономическо образование, специализирали са на Запад, натрупали са значителен управленски опит, показали са качества на вещи администратори. И основателно някои поставят въпроса: "Настъплението на младотурците", както медиите тук наричат процеса, няма ли да застраши поста на Орбан? Тези млади активисти няма ли да се вживеят в ролята на претенденти? И не е ли започнало вече опипване за наследството на председателя на ФИДЕС?
Каквито и да са медийните спекулации, опитните наблюдатели тук са категорични: не разчитайте играта да започне в скоро време. Впрочем Самият Виктор Орбан е едва на 49 години!

Концесията на летище Пловдив пак се провали

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 114

Тол системата скоро няма да се изплати

автор:Дума

visibility 377

/ брой: 114

Само 1 млн. лв. от приватизация са влезли в Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 114

Путин и Байдън преговаряха в Женева

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 114

Децата подложени на по-голяма експлоатация

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 114

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 42

/ брой: 115

Датата

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 115

Защо парите секват

автор:Евгени Гаврилов

visibility 380

/ брой: 114

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ