25 Юли 2021неделя09:38 ч.

Ромите, господарите на световните пътища

/ брой: 189

автор:Милена Николова

visibility 1281

Български и румънски роми блокират мостове из Франция, предават световните агенции. И нашата скромна родина отново е със зачервени от срам уши заради своите мургави чеда. През последните месеци стана общоизвестно, че въпросните наши и румънски цигани пречат на Франция, пък и не само на нея. Статистиката е обезпокоителна, а въпросната Франция заплаши да се пребори с "нашите" роми, разтурвайки над 40 нелегални техни лагера. Безсилието на френската държава пролича и в апела към българската да се грижи за своите цигани така, че те да не напускат родината и да си останат на едно място. И тук леко бе засегнат основният проблем при този етнос у нас - социалният, гарниран с психологическата настройка на ромите да се движат на катуни от място на място, от град на град. И така векове наред.
Вярно е, че социалистическото ни общество ги накара да уседнат на едно място, но за 20 години системна безработица, неграмотност, свърхраждаемост, на фона на висока смъртност, те се върнаха към изконните си навици отпреди десетилетия. И се скитат като граждани на Европа, замръкват и правят бивак, където намерят. Под мостове, в запустели къщи, в покрайнините на града. Тези картини ги виждаме дори в центъра на София, а те не бяха практика преди години.
В България се придвижват с изпосталелите си кончета. Във Франция са усвоили практиката на френските си събратя и са се "въоръжили" като тях  с каравани. Французи разказват, че техните мургави събратя по същия начин на племена се движели и сменяли посоката от север на юг и обратно, в зависимост от това къде е по-топло през зимата.
Поминъкът на тези, пък и на нашите цигани, е неясен. Заниманията - криминални. Животът им е на ръба на закона. А че са наши роми, това е само малка подробност, която нямаше да съществува, ако го нямаше изначалното право на свободно движение из Европа, пък и из света. Общото е, че във Франция пак няма работа за тях, както и в България. Но май се подценява психологическият аспект, че българската държава, независимо от желанието си да ги подпомага, най-вече ги приучи да стоят на хранилката на помощите и социалните плащания. Така, както са приучени и във Франция. Иначе и те са хора като всеки един от нас. Има добри и лоши, честни и лъжливи, работливи и мързеливи. Просто... обичат повече да се движат. Накъдето им видят очите. И живеят ден за ден. Общото между тях е не българският или френският, а циганското наречие, на което се разбират без значение на географската ширина.
 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ