15 Август 2020събота11:51 ч.

Росен Желязков и Мартин Димитров в битката за КЗК

Петър Славов също е сред спряганите да оглавят Комисията за защита на конкуренцията

/ брой: 43

автор:Мила Христова

visibility 2477

Заради изтичащия мандат на ръководството на Комисията за защита на конкуренцията в политическа битка навлизат парламентарните групи на ГЕРБ и на Реформаторския блок, които са номинирали неофициално бившия главен секретар на МС Росен Желязков и депутата от РБ Мартин Димтров за поста на сегашния председател Петко Николов.
Източници от ГЕРБ твърдят, че нямало да издигат на поста Желязков, оправдан след дълго разследване по "костинбродската афера" с предизборните бюлетини, ако от РБ не бързали да завземат позицията на председателя. Според други кандидат за поста по линия на РБ бил колегата на Мартин Димитров Петър Славов.
Патриотичният фронт вече има кандидат за зам.-председател в лицето на зам.-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Осведомени от АБВ бяха категорични, че и дума не може да става да подкрепят както Желязков, така и Димитров, защото и двете кандидатури са "повече от неуместни".
От ключово значение за избора на нов шеф е промяната, която през лятото на м.г. прокараха депутатите от РБ Мартин Димитров и Петър Славов, според която Димитров да отговаря на критериите за заемане на длъжността. Според промените председателят на Комисията за защита на конкуренцията и нейните членове няма да може да се избират за два мандата един след друг. Освен това като критерий в сега действащия закон за КЗК  е записано, че кандидатът за шеф на КЗК трябва да има висше юридическо образование и съответно не по-малко от 10 г. трудов стаж като юрист. За членове е предвидено да са с икономическо или юридическо образование.
По тази причина Мартин Димитров не отговаря на критериите, за разлика от другия заинтересован от темата член на ПГ на РБ Петър Славов. Именно той е съвносител на промените за избор на шеф на КЗК и орязване на мандатите. Росен Желязков има юридическо образование, но при доказване на професионален опит ще срещне някои затруднения, смятат запознати с процедурата. Според други препъникамък може да се окаже членът от Закона за КЗК, където е записано, че кандидатите трябва да имат: "високи професионални и нравствени качества, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер". Заради "костинбродската афера" с изборни бюлетини се предполага, че Желязков ще срещне трудности при обсъждане на неговата кандидатура.

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ