01 Декември 2021сряда03:09 ч.

Розопроизводителите са пред тежка криза

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 1486

Ниските изкупни цени и неблагоприятните климатични условия доведоха до срив в розопроизводството в България. Розовият цвят е с 33% по-малко, а добитото масло е 40% от произведеното през 2020 г., показва анализ на "Интелиагро". Намалените грижи за насажденията, поскъпването на торовете и енергията, липсата на работна ръка ще се отразят негативно върху производството на розово масло и през 2022 г.

Доходността от розопроизводството продължи да спада, като през 2021 г. вече е отрицателна. Земеделците разчитат основно на субсидии и държавни помощи. Субсидията за изкупуване на розов цвят изигра слаба роля (около 16% от пазара). Тя отложи във времето необходимата корекция в площите и съответно - оздравяването на пазара. За да се спаси браншът от фалит, бе организирана кампания "SOS Българска роза", която предостави еднократна финансова помощ на малките производители.

Тази година ниските изкупни цени удариха тежко бранша. Те паднаха до 1,50 лв. за килограм розов цвят при себестойност около 2 лв. Същевременно земеделците са изправени пред ниски добиви, липса на работна ръка и повишаващи се разходи за производство. "Mалките производители, които са гръбнакът на розопроизводството, вече трета година нямат никаква подкрепа. Няма държавни лостове и механизми, които да върнат отказалите се стопани на полето. Този поминък, който е с 300-годишна история, ще загине и съвсем скоро няма да имаме и рози", коментира пред "Дарик" председателят на сдружение "Българска розова долина" Владимир Стоянов. По думите му работещите дестилерии в момента трупат огромни загуби. Положението в сектора е много тежко. Проблемът с изоставените насаждения едва ли ще се реши скоро. Това крие рискове от спад на добивите и по-ниско качество на розовия цвят, което води и дo по-ниско качество на маслото.

Според анализа на "Интелиагро" дестилационните мощности в страната като цяло са достатъчни, за да обезпечат преработката на суровини от наличните насаждения. Към края на октомври 2021 г. регистрираните дестилерии в страната са 79 спрямо 75 за 2020 г. Техният преработвателен капацитет на база експертна оценка е над 3000 куб. м. Близо 50% от всички регистрирани дестилерии са български.

 

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ