26 Септември 2020събота03:12 ч.

Розовата индустрия е в шок

/ брой: 153

автор:Дума

visibility 46

От началото на пандемията поръчките към розопроизводителите от преработвателите рязко спаднаха и не знаем дали този шок няма да продължи и през следващата година. Това е плашещо, коментира в ефира на телевизия Блумбърг Христо Николов, председател на Управителния съвет на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ). Той призна, че от началото на годината браншът работи под огромен стрес, имало е проблем с мотивацията на работниците и транспортирането на реколтата. "Направихме повече разходи за нейното  прибирането. Преработвателните предприятия ни платиха близо 30% по-ниска цена от предходната кампания. Тази година имаше неприбран розов цвят.

Надявам се, че с влизанто в сила на Закона за розата след няколко години да няма подобни ситуации, коментира Николов. Според него в момента в България преработвателните мощности не съответстват на обема на розовите градини. Николов очаква правителството да разпредели  близо 1,1 млн. лева в подкрепа на сектора на розопроизводството в България, което се равнява на 20 лева на декар за единица площ. "Тези средства са 10% от ежегодните разходи, които един стопанин трябва да направи в своите розови градини, за да ги поддържа в добро състояние и за да разчита на прилична реколта", уточни Николов.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ