13 Август 2020четвъртък02:33 ч.

Румен Гечев праща новия заем в Конституционния съд

Финансовият министър отказа да намали от 16 на 12 млрд. лв. сумата и обеща заемът да бъде гласуван в сряда

/ брой: 42

автор:Станка Динева

visibility 1773

Няма значение дали дългът ще бъде намален от 16 на 12 млрд. лв. Възнамерявам да го изпратя за тълкувателно решение в Конституционния съд. Това заяви за ДУМА депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Румен Гечев вчера в парламента след изявление на финансовия министър Владислав Горанов, че отказва да свие новия външен заем.
"В разчета на Горанов са включени суми по Милен-Велчевия дълг, които вече бяха изплатени на 15 януари", аргументира решението си Гечев. Социалистът припомни още, че през 2016 г. България няма падежи по външния дълг. Първите суми се появявали през 2017 г. Това означава, че с поисканата сума ще бъдат плащани вътрешните задължения на кабинета, припомни депутатът.
Ратификацията на заема от 16 млрд. лв. ще бъде гласувана от парламента следващата сряда. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов, който бе дошъл в Народното събрание за среща с Патриотичния фронт. Той излезе от нея видимо доволен от постигнатите договорености.
"Срокът, който сме си дали, е до средата на следващата седмица. Това не е някакво своеволие на Горанов. Нека да си говорим колко харчим и че харчим повече, отколкото изкарваме", допълни финансовият министър.
Невъзможно е намаляването на заема на 12 млрд., заяви Горанов в отговор на журналистически въпрос дали правителството не е обсъждало тази сума. "Заемът, който България трябва спешно да изтегли, е изчислен за 16 млрд. лв. и нито лев по-малко", отговори той на въпроса склонен ли е на отстъпки.
Финансовият министър твърди, че само до края на годината страната има да погасява 7 млрд. лв. Според него в бюджета има дефицит, който може да се покрие чрез приватизация или чрез дълг - като се продаде имуществото или като се взима назаем. "Докато има дефицит, темата за дълга ще стои и затова нека да си говорим колко харчим и че харчим повече, отколкото изкарваме. Аз полагам неимоверни усилия като министър на финансите заедно с премиера и всички държавни органи да съберем повече пари, и повярвайте ми, резултатите се виждат, но все пак дефицитът е 2,5 милиарда лева. Ще се стремя по всякакъв начин да го намалявам през приходната част, но в края на краищата обществото трябва да разбере, че трябва да харчим толкова, колкото изкарваме, или да се задължаваме с дългове", обясни Горанов.
Горанов смята, че няма проблеми в  управляващата коалиция. "Със сигурност, участвайки в управлението, има позитиви, има и негативи. Няма да допуснем ГЕРБ да носи само негативите еднолично. Всеки, който иска да участва в управлението, трябва да носи позитивите и негативите от това управление, а не избирателно която тема е хубава, да бъде подкрепяна от всички, а която тема е лоша, да се дистанцират от нея", обясни Горанов.
 

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 154

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 154

Над 200 ранени при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 154

Кратки новини

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 193

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 147

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 115

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 112

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ