17 Септември 2019вторник18:36 ч.

Интервю

Румен Гечев: Предложенията на ГЕРБ и ДПС за субсидиите са див популизъм

Всички партии, които имат депозити, непохарчени до 3 юни, да ги върнат в бюджета, настоява депутатът от "БСП за България"

/ брой: 112

автор:Юлия Кулинска

visibility 1405

Румен ГЕЧЕВ е професор по икономическа политика и доктор на икономическите науки в УНСС. Изнасял е лекции в университети в САЩ, Франция, Дания, Великобритания, Чехия, Кипър и др. страни. Бивш вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов, като неговият екип допринася за подготовката за Паричен съвет, за създаването на Националната фондова борса и на Държавната насърчителна банка (сега Българска банка за развитие), участва в подготовката за приемането на страната ни в Световната търговска организация през 1996 г. Той е председател на Комисията по устойчиво развитие на ООН през 1996-1997 г. Член на НС на БСП.

Проф. Гечев е народен представител в 37, 42, 43 и 44-ото НС. Член е на комисиите по бюджет и финанси и по икономическа политика и туризъм. Владее руски и английски език.

"Финансирането на партиите у нас до момента съответства на европейските практики"

- Проф. Гечев, по време на дебатите в пленарната зала за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев за действителен глас предупредихте ГЕРБ да не си правят експеримент с по-малкото пари. Какви бяха мотивите ви за това?

- Да, предупредих управляващите, че заиграването им с намаляването на субсидиите за партиите е много опасно за принципите на демокрацията. България е член на Европейския съюз и следва да спазва европейските практики. Финансирането на партиите в България до момента съответства на тях. 

В последните години в Европа се премина към почти пълно държавно финансиране на партиите. Едва под 5% от парите им са от членски внос. Такива решения взеха през годините Германия, Швеция, Финландия, Франция, Белгия, Холандия, Великобритания. Изключение прави само Швейцария, която, уточняваме, не е член на ЕС. Тя е доста богата страна и една от най-големите перачници на пари в света. Там държавата не се ангажира с финансиране на политическите партии. 

Всички страни членки на ЕС отделят бюджетни средства за издръжка на политическата си система. Принципите са едни и същи и има нюанси във финансирането. Някъде субсидията е в комбинация - всички партии в парламента получават поравно. Някъде около 25 на сто се разпределя от сумата, а другите 75 на сто се разпределят според броя от гласовете или броя на депутатите, които представляват всяка формация. 

Вторият принцип е, че размерът на държавната субсидия се променя след всеки национален избор, тъй като броят на депутати, на общински съветници и други е различен. Третата тенденция като извод е, че сумите, които се отделят, се увеличават непрекъснато от 15-20 години, като увеличението за повечето страни е между 60 и 80%.

По този начин държавата поддържа системата на демокрация, финансира партиите, за да ги извади от зависимостите на едрия бизнес. България трябва да избере дали да следва политиката на ЕС, или да прави експерименти.

- Как бихте определили предложението на ГЕРБ?

- Предложението на ГЕРБ е популизъм. Предлага ни се субсидията да бъде намалена на 1 лв., други искат да бъде 0 лв. За мен разлика между двете предложения няма. Ако тези "идеи" бъдат приети, трябва да бъдат отразени и в Закона за политическите партии, за да бъде променен начинът за набиране на средства за партиите. Законопроектът на ГЕРБ е в нарушение на парламентарните правила и на законодателството. 

- Какво целят ГЕРБ със своето предложение? 

- Целта е да бъде ликвидирана или притисната до стената основната опозиционна партия БСП и заедно с нея всички възможни партии с различно мнение от управляващите. Да бъде затруднена работата им и да се постави под риск тяхната независимост. С действията си управляващите искат връщане на чл.1 от старата Конституция на България - закриване на другите партии и оставането само на една и нейните сателити на власт, които имат достатъчно средства, за да управляват без държавна субсидия.

И ДПС, и ГЕРБ разполагат с достатъчно финансови възможности, за да оцелеят поне известно време без финансова помощ от държавата. Това най-ясно личи при управляващите. ГЕРБ имат милиони на депозит. Това означава, че те се финансират и по друг начин. Съмнявам се, че той е законен, защото партиите по света се финансират или от държавата, или комбинация от държавата и частни дарения, или от членски внос, или от трите заедно. 

От ГЕРБ твърдят, че членският им внос е около 100 хил. лева годишно. Но това поражда куп въпроси. Първо, колко са членовете на ГЕРБ. 25, 37 ли са? Ако те наистина събират посочената сума, която може да съберат, ако излязат на бул. "Руски" с шапка например, ще ги съберат за една седмица. Очевидно те, за да имат такъв огромен депозит, не покриват разходите си само от членски внос.

ГЕРБ имат и огромна администрация в централата си. И ние задаваме въпроси: дали не се финансират от рушвети около еврофондовете? Дали не се финансират около голямата и малката бухалка от обществените поръчки и частни фирми? Защото парите, които харчат извън субсидията, която спестяват, означава, че получават пари и от други места.

Представители на ГЕРБ присъстват денонощно в медиите. Това е доста скъпо, нали? Така че тук би следвало специализираните държавни институции да проверят откъде текат тези обилни тайнствени парични потоци към партията на Борисов. 

- НС прие на първо четене с гласовете на ГЕРБ, ОП и "Воля" промените в Закона за държавния бюджет за 2019 г., с които субсидията се намалява. БСП обяви, че започва консултации с останалите парламентарно представени партии за размера й.

- Да, добре е да има дебати по темата, но не съм съгласен с начина, по който те се правят. Няма как да бъдат обсъждани в НС законопроекти, които са били внесени на бегом сутринта в 9 часа и 1 минута, а същия следобед да се организират комисии - без никакъв разчет и време за разглеждане, без време за разработване на алтернативни варианти. Трябваше проблемът да бъде обсъждан с обществеността поне няколко месеца. И когато се изяснят позициите и има точни разчети, законът да влезе за обсъждане в комисиите и в пленарната зала. 

Въпреки всичко между първо и второ четене ще инициираме дискусия, защото БСП винаги е била за контрол на парите на данъкоплатеца, които се харчат. Ние подкрепяме засилването и разнообразяването на контрола. БСП е за по-голяма прозрачност, както всъщност това се прави в Европа.

Предупреждаваме управляващите, че ако напук на опозицията гласуват окончателно предложеното намаляване на субсидията, ще предизвикат грандиозен скандал. Те не бива да се надяват, че ще им се размине и че няма да има реакции и у нас, и в европейските институции. Убедени сме, че Брюксел няма да позволи в страна членка на ЕС да се извършва финансова саморазправа с една партия.

- ПГ "БСП за България" ще внесе ли свое контрапредложение?

- Да, ще внесем контрапредложение, съгласувано с ръководството на партията. То е: всички партии, които имат депозити, непохарчени до 3 юни, да ги върнат в бюджета. Това е заложено в законите на повечето страни от ЕС, а е известно, че и българските министерства, държавни агенции и институции, когато не похарчат бюджетните си средства, ги връщат на държавата. 

Прогнозират поскъпване на горивата с 10 ст. на литър

автор:Дума

visibility 82

Очаква се поскъпване на горивата

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 178

Близо 3% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 178

150 души ще съдят НАП за теча на лични данни

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 178

Израел гласува на парламентарни избори

автор:Дума

visibility 136

Борис Джонсън: Няма да поискам отлагане на Брекзит

автор:Дума

visibility 203

Астанският формат обсъжда Сирия

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 178

Да я има България!

visibility 260

/ брой: 178

Датата

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 178

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 386

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ