30 Октомври 2020петък10:14 ч.

Президентът Румен Радев отново отправи остри критики към законодателството, пробутвано от управляващите. Той увери, че не е оттеглял доверието си от Корнелия Нинова и я поддържа в усилията й да превърне БСП в силна опозиция

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

Президентът ще внесе предложенията си за промяна в Конституцията след нови избори

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 568

Никога не съм снемал своята подкрепа от г-жа Корнелия Нинова и продължавам да я поддържам в усилията й да превърне БСП в силна опозиция. Това декларира президентът Румен Радев след срещата си с ръководствата и представителите на научни звена в БАН. Той припомни, че неведнъж е казвал, че без силна, обединена и конструктивна опозиция всяка демокрация залинява. "Моите критики са към тези, които управляват, когато управляват неефективно и когато разпиляват ресурсите не в интерес на народа. Когато БСП вземе властта, ще критикувам там, където виждам, че нещата не се вършат както трябва. Не се меся в делата на никоя партия, но и не допускам никой да се меси в моите", подчерта Радев.

Държавният глава отново се възмути, че парламентът отхвърля вето, без дори да гледа мотивите. "Това показва липсата на диалог, но не от моя страна. Тук липсата на диалог е от Народното събрание. Аз внасям достатъчно ясни, подробни, аргументирани мотиви за вето. Вие сте свидетели как от парламентарната трибуна се заявява "ние няма да ги гледаме даже мотивите, просто ще отхвърлим ветото на президента". Ето, на това му казвам липса на диалог", каза Радев. 

Президентът посочи, че конституционните промени трябва да бъдат обсъждани първо с партиите. "Виждате как най-голямата партия, с най-голям финансов, човешки и административен ресурс, внесе недоносче, подигравка към правото, предложение за конституция. Аз избрах другия подход", обясни президентът."Моят път е първо разговор с академичната общност, за идентифициране на проблемите. Разговори с неправителствени организации и граждани, които ги направих публично пред вашите камери, за това как вижда обществото необходимостта от тези промени. Разговори с експерти и с всички институции. На следващия етап бяха планирани разговори с политическите партии, за да може това, което внасям, да може да мине през парламента. Стигнахме един друг етап на обществено развитие, заради протестите и поради пълното изчерпване на лимита на доверие в този парламент", твърди държавният глава. Радев не вижда основание да внася своите предложения за промяна в Конституцията, защото лимитът на доверие в този парламент е изчерпан. Ще ги внеса тогава, когато българското Народно събрание придобие отново легитимност след избори и може адекватно да разгледа този въпрос, съобщи Радев.

"България е вече в криза - политическа, здравна, икономическа, но най-голяма е управленската. Управлението ежедневно ни тласка към безпътицата. България пропада и става негативен герой в световното медийно пространство, губи легитимност във вече всички международни институции. На това трябва да се сложи край с незабавни честни, прозрачни избори, дебат за почтеност в политиката и дебат за нов обществен договор, който да върне доверието на хората и да изгради ясни механизми за прозрачно, отчетно и отговорно управление", обясни Радев и уточни, че е необходим дебат за нов обществен договор.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ