20 Февруари 2020четвъртък03:56 ч.

Интервю

Първан Симеонов:

Румен Радев се превръща в най-харесваната политическа фигура

Властта отсега опитва да парира превантивно всякакви конкуренти, опоненти, протести, казва политологът

/ брой: 128

автор:Светла Василева

visibility 1668

Първан Симеонов е роден през 1982 г. в Стара Загора. Завършил е журналистика и политология в СУ "Св. Климент Охридски". Изследовател в областта на политическите партии, преподавател в Алма матер. Изпълнителен директор е на "Галъп интернешънъл".

"За солови акции в ГЕРБ трудно може да става дума. Нещо несъгласувано генерално с премиера Борисов едва ли ще се случи"


- Г-н Симеонов преди месец сте прогнозирали, че ако има атака срещу президента Радев, тя ще е от ГЕРБ. Оказахте се прав.
- Тогава ставаше дума, че ако има действия срещу президента, те ще са от страна на партия ГЕРБ и че ще ги олицетворява Цветанов, а не толкова Борисов, доколкото Борисов отдавна е предпочел ролята на балансьор, която държи да носи, а Цветанов ще играе ролята на лошото ченге.
- Как смятате, атаката срещу президента солова акция ли е на Цветанов?
- За солови акции в ГЕРБ трудно може да става дума. В ГЕРБ понякога има различни интереси, кръгове и т.н., но нещо несъгласувано генерално с премиера Борисов едва ли ще се случи. Не това е важното. По-важното е, че това е промислено поведение. Не е инцидентно.
- Защо смятате така?
- Защото този кабинет няма право да пада, казано абсолютно абстрактно. Което означава, че той ще прави две неща. Първо, ще дава на всеки това, което поиска, както се и получава досега, и второ, ще елиминира изпреварващо всяка политическа конкуренция. Коя е потенциалната политическа конкуренция? Много просто - Слави Трифонов. Те го опитомиха и си го взеха на своя страна. Засега неговата енергия изглежда канализирана, и то в полза на ГЕРБ. Второ - Корнелия Нинова, разбира се. С Корнелия Нинова ще се сражават, нямат друг начин. Истината е, че сражението с Корнелия Нинова е удобно и за двата лагера, то стяга и опозиция, и управляващи. И третото място, откъдето те биха могли да очакват потенциална политическа конкуренция в бъдеще, е именно президентът Радев, който напоследък се превръща в най-харесваната политическа фигура в България. Затова преди време си позволих да кажа, че ще се действа срещу президента Радев и първоначалните индикации бяха, че ще се действа именно от страна на Цветан Цветанов. Спомняте си, че още при откриване на парламента Цветанов атакува директно идеите на президента Радев за промени в изборното законодателство във връзка с националната сигурност и натърти на това, че сме парламентарна република, подчертавайки кой е важният в българския политически процес. С две думи - не се случва нищо инцидентно, нищо непремислено и нищо несъгласувано. А това, че навсякъде, където има оръжейна сделка за много пари, на държавно и геополитическо ниво има спорове от лобистки характер, това е ясно и няма какво да ни учудва.
- Не мислите ли, че е твърде рано да атакуват президента? Той встъпи в длъжност тази година все пак.
- Мисля, че самият Борисов не е забравил за възможността да е президент. Политическият тайминг е направен така, че той има отворена и тази врата. При успешен мандат може да атакува президентския пост като своеобразна политическа пенсия. За целта дотогава трябва да се елиминират останалите потенциални политически конкуренти. Така че никога не е рано да започнеш борба на политическия фронт, между другото нормална политическа борба. Аз не намирам нищо страховито в това. Още повече, че самият г-н Цветанов каза: "Ние не отваряме фронт срещу президента". Защото ми се струва, че едно пресоляване на манджата от страна на ГЕРБ ще се изтълкува като война между институциите, при това в контекста на предстоящото европейско председателство, което би било глупост. Така че, струва ми се, и там има някаква мярка. ГЕРБ в годините се понаучиха да слагат тук-там ограничения на желанията си за ревизия на един или друг политически сектор.
- Не ви ли прави впечатление, че Бойко Борисов дълго си мълчи, той не присъства във всичко това?
- Борисов отдавна е взел ролята на доброто ченге в българския политически процес, което се опитва да е добре с всички. И то не само в българския политически процес, виждате и в европейския също. В смисъл държи да изглежда така. Да може да си говори с Анкара, да може да си говори и с Москва. Даже има проруски съставки в управлението. Мен това поведение на Борисов не ме изненадва засега, защото той ще го играе обединителя, балансьора, разрешителя на споровете - роля, която си хареса и с която се справя засега сравнително успешно.
- ГЕРБ, когато не притежават някоя от властите, започват да я атакуват. Така беше през годините. Сега атаката срещу президента не е ли същото?
- Това правят партиите. Позиционират се около проблеми. Там, където ги няма, ги създават, за да могат да поемат шефството над някаква група интереси. Донякъде е хубаво, че ГЕРБ нямат цялата власт, защото имат контрапункт. ГЕРБ са си патили най-много, когато вземат цялата власт, защото тогава разделителните линии се пренасят вътре в тях. Когато се сблъскат с БСП, това е здравословно и за едните, и другите. Когато се сблъскат с президента, е по-различно, защото той не е партия, носи обаянието на самата институция и ако пресолят манджата, може да накърнят институционалния авторитет, което не е добра идея с оглед предстоящото председателство на ЕС.  
- Да разбираме ли, че според вас това са контролирани "закачки" с президента?
- Всичко в политиката днес се прави преимуществено с цел позициониране, иначе казано - откровен пиар. Второ, тук става дума за доста пари, за оръжейна сделка с геополитически контекст. Трето, на мен ситуацията сега ми е понятна. Позицията на шведския производител, от това, което мога да чета, ми изглежда логична. Мога да разбера всяка позиция в този спор, но докато позицията на президента ми изглежда съзвучна с логиката, то тази на Цветанов ми изглежда по-скоро в съзвучие с логиката на партийното. При единия има партийно позициониране, а при другия - професионализъм в своята област. Това е разликата в този случай, но пак казвам, аз не съм професионалист в тази сфера.
- Бихте ли определили атаката срещу президента като опит за саботаж?
- По-скоро това е опит за стрелба по политическия опонент и конкурент. Бих го определил като нещо нормално, не в смисъл на оправдано, а в смисъл на нещо, което сме виждали много пъти.
- В контекста на предстоящото председателство как ви се струват скандалите, които запълват публичното пространство?
- Няма как да са добър знак. Но има и друго. Това са спорове на интерпретации. Трябва да видим след скандала хората на кое от двете ще повярват, защото идва момент в политиката, когато две разминаващи се версии могат да звучат еднакво вярно и тук питането е коя е надделяла, на коя са повярвали хората.
- Като споменахте хората, как мислите, хората вълнуват ли ги скандалите около "Грипен" и подготовката за европредседателството?
- Интересува ги, да ви кажа честно. Хората инстинктивно разбират, че става дума за много пари и за геополитика. Що се отнася до казуса НДК, не знам дали ги вълнува или просто пращат всички по дяволите по дефиниция. Отдавна българският политически процес е така - може нещо да те интересува или да не те интересува, но във всеки случай си скептик по дефиниция. Това е фактът и това трудно ще се разсее.
- Не е ли това начин за отклоняване на общественото внимание от растящите цени, например?
- Да бъдем откровени. Със създаването на този кабинет настъпи известно обществено успокоение. Би било грешка обаче, ако това безветрие се надцени. Първо, има летен сезон, който стимулира известна ленивост на масовото съзнание и известна безкритичност. Второ, медийната среда ми се струва във все по-голяма степен услужлива към управлението. Трето - няма плашеща алтернатива на всички, защото знаем, че в България не се търси опозицията, а се търси новият. Засега нов няма. Има едно усещане за политическа безнадеждност, даже може да се каже Борисов толкова чувства водите, в които плува като в свои, че заплува и в международните, при това доста амбициозно. Опитът показва, включително социологическият, че такива ситуации на равна повърхност на политическия процес обикновено са свързани с процеси под повърхността, които си текат неумолимо и никой не бива да се заблуждава. Най-малко се заблуждават хората от самата власт, които имат опит, и затова ви казвам, че те отсега опитват да парират превантивно всякакви политически конкуренти, опоненти, протести, енергии. Вижте колко внимателно пипат. Сега ще е много интересен тест с протестите на полицаите. С две думи - да, ще се наблюдават такива опити да се отвлича вниманието на всяка цена, защото този път вече нямат право на нестабилност; трети мандат, в който Борисов си отива преждевременно, ще е прекалено и ще гледат всичко да потушават в зародиш. 
 
  

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ