07 Юни 2020неделя08:09 ч.

Икономическият министър Емил Караниколов (вляво) обеща ремонтите на язовири да бъдат отчетени публично

Румен Радев: Сушата не е причина за кризата във водния сектор

Властта така и не даде ясни обяснения как "ефективно ще бъдат изхарчени" 500-те млн. лв. за ремонт на язовири

/ брой: 235

автор:Павлета Давидова

visibility 897

Трима министри и един заместник се явиха на свиканата от президента Румен Радев среща за проблемите във водния сектор. Опитите на регионалната министърка Петя Аврамова да оправдае бездействието в Перник с климатичните промени обаче бяха порязани от държавния глава. Той посочи, че според данни от Института по хидрология и метеорология общото количество на валежите през тази и миналата година е еднакво. Аврамова се измъкна, че периодичността била различна, имало периоди на много валежи, последвани от силно засушаване, и това довело до кризата. Сушата не трябва да се търси като причина, довела до сегашното състояние при условие, че се говори за дългосрочна политика, опонира Радев.

Президентът напомни, че Перник и други градове са на воден режим, което е недопустимо за ХХI век. "Реално имаме криза във водния сектор. Причините да стигнем дотук са наслоени през годините и са комплексни - амортизираната водопреносна система, състоянието на язовирите, недофинансиране, забавеното усвояване на евросредства", обобщи Радев. Той поиска да знае какви мерки са предприети, кога се очаква да се възстанови нормалният режим на водоснабдяване и има ли риск за здравето на хората. Аврамова, икономическият министър Емил Караниколов и екоминистърът Нено Димов заложиха на докладите, изчетени пред Министерския съвет преди дни.

Радев напомни, че през юни м.г. бяха отпуснати 500 млн. лева за ремонт на язовири за предотвратяване на наводнения. Заради липсата на публична информация той настоя да научи как върви ремонтът на съоръженията, как се избират изпълнителите, по какъв начин се възлагат строителните дейности и как ще се гарантира качеството.

Караниколов се похвали, че най-сетне е ясно чия е отговорността за язовирите - на ведомството му. Досега били правени анализи и проверки, изготвяла се проектна документация, всичката информация за текущите ремонти щяла да бъде качвана на сайта на министерството. По думите му 500-те млн. лв. не били тайна след публичното им отпускане от МС. Държавното предприятие "Монтажи" ще отговаря за ремонтите по язовирите, но Караниколов призна, че се очаква на много места да има подизпълнители. На уточняващ въпрос от Радев той призна, че "Монтажи" няма ангажименти по Закона за обществените поръчки. Дружеството имало потенциал и техника, но нямало как да се справи с такъв обем от дейности. За някои конкретни задачи това било наложително. Подизпълнителите щели да идват на помощ и с "иновативни решения". Не може да не използваме подизпълнители, това означава да назначим още 150 човека, а след като извършим ремонта, съответно да ги съкратим, заяви Караниколов.

Президентът не бе удовлетворен от липсата на яснота в отговора. Дали държавното предприятие ще наема подизпълнители или само техника по думите му са 2 коренно различни неща. По този начин се строи магистрала "Хемус" и това предизвиква някои бъдещи проблеми, напомни Радев за подизпълнителите на ремонтите.

Кризата в Перник е сигнал, че трябва да преосмислим цялостния модел на планиране, управление и стопанисване на водния ресурс, отбеляза президентът. Срещата продължи при закрити врати.

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 0

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 116

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 110

Датата

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 961

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ