13 Юли 2020понеделник20:05 ч.

Румен Радев: Япония ни помага да се развиваме като държава на високите технологии

автор:Дума

visibility 454

Между България и Япония има силни духовни връзки и те намират своите устои именно в задълбочаването на отношенията в образованието, науката и културата. Така България има възможността да се развива ускорено като държава на високите технологии и науката. Това заяви държавният глава Румен Радев, който на церемония днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 награди с почетния знак на президента д-р Макио Такемура, ректор на университета „Тойо“ в Япония, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Президентът посочи, че отличието е израз на признателност за приноса на д-р Такемура в обогатяването и укрепването на двустранните отношения между България и Япония в областта на образованието, науката, културата.

Румен Радев припомни посещението си в университета „Тойо през октомври м.г. По думите му най-ценна е била възможността да разговаря с младите хора на Япония, „да споделим визията си за нашето общо бъдеще, а също така с огромно удовлетворение да видя, че нашите български студенти и преподаватели са добре приети и ценени в Япония“.

Ние ще продължим да поддържаме и насърчаваме както нашите студенти и преподаватели в Япония, така и японските студенти в България“, посочи още президентът Радев на церемонията, на която присъстваха посланикът на Япония у нас Масато Ватанбе, д-р Иван Ботев, преподавател в „Тойо“, български студенти, учили в Япония и японски студенти от университета „Тойо“, следващи в България през тази учебна година по обменна програма със СУ „Св. Климент Охридски“.

Д-р Макио Такемура изказа своята дълбока признателност за отличието и благодари за подкрепата и топлото отношение към университета „Тойо“. Постепенно но сигурно се изгражда тясна връзка между висшето образование в България, в лицето на Софийски университет и нашия университет, заяви ректорът на японския университет и допълни, че заедно вече се постигат успешни резултати в обмена на студенти.

След церемонията президентът, ректорът на университета „Тойо“ и останалите гости проведоха среща на „Дондуков“ 2, на която бяха обсъдени перспективите за последващо разширяване на партньорството между България и Япония в областта на образованието и инвестициите. Откроена беше ролята на сътрудничеството в образованието и обмяната на опит, като стабилна основа за бъдещи общи българо-японски проекти. От своя страна японските и български студенти споделиха придобития опит и впечатления от процеса на научен обмен.

Натискат прокурори да атакуват президента

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 132

ЕК: Мониторингът върху България продължава

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 132

Бузлуджа се мести пред МС на 25 юли

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 132

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 40

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2133

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ