22 Март 2023сряда17:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°. Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София - около 11°.

Снимки СУ "Васил Левски", с. Черни Осъм

Срещи

Румяна Велешка: Подготвяме децата за истинския живот

Стараем се да откъснем младите от телефоните и компютрите. Да бъдат повече сред природата. Залагаме на здравословния им начин на съществуване, казва директорката на единственото у нас Национално училище за планински водачи

/ брой: 200

автор:Надежда Ушева

visibility 26

Интервю на Надежда УШЕВА 


РУМЯНА ВЕЛЕШКА е завършила Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" през 1983 г., специалност "Начална педагогика". Започва работа в СУ "Васил Левски" - Национално училище за планински водачи, в троянското село Черни Осъм на 1 септември 1983 г. До ден днешен работи тук, няма нито един трудов ден на друго място, както тя самата признава, и затова го приема толкова лично и на сърце. "Това е моето училище", споделя с възторг Велешка, която от 2009 г. става директорка.


- Госпожо Велешка, тази година има ли интерес към училището? С какъв прием започвате новата учебна година?

- В нашето училище има само една професия планински водач в специалност "Туризъм". Радваме се на интерес. В тази паралелка, която е единствената в страната, са приети 18 ученици за новата учебна година. Отново това са местни деца, има и от цяла България, като Бургас. 

- Какъв е изпитът? Изискванията?

- Няма изпит. Приемането става по документи. Децата трябва да имат завършено основно образование, седми клас. Гледат се балообразуващите предмети от външното оценяване по български език и математика, география и физическо. Най-важното е младите да имат интерес, любов към планината и да искат да учат точно за планински водач.

Училището се намира в подножието на Централна Стара планина, изходен пункт за много туристически обекти, и именно това позволява необходимите занятия да се провеждат в реална среда. Към училището има общежитие за децата, които не са от региона. Освен това имаме и учебна база под връх Ботев, до хижа "Плевен", където организираме голяма част от практическите упражнения.  

- Кога започва учебната година? Отличавате ли се с по-различен режим на обучение? 

- Първият ни учебен ден е на 15 септември, както обикновено, и продължаваме до 30 юни. Годината за учениците от X и XI клас е до 15 юли, тъй като след 30 юни имат две седмици практика, която провеждат в различни туроператорски агенции, фирми, хижи, с които сме сключили договори. Изучават се всички общообразователни предмети по учебен план плюс тези от специфичната професионална подготовка. Точно това е интересното и хубавото в нашето училище: дисциплините от специфичната подготовка се степенуват по трудност според възрастта - започва се от най-леките предмети и се надгражда през годините.

Обучението продължава пет години. Изучават се планинско водене, опасности в планината, спелеология и пещерно дело, ски, подготвяне на храни и напитки в екстремни условия, екология и биоразнообразие, топография и ориентиране, алпинизъм и спортно катерене... Предмети, които подготвят учениците за живота.

Другото хубаво, с което нашето училище се отличава от всички останали, са трите катерачни стени. Двете са външни и една вътрешна. Така учениците в студените зимни месеци могат да провеждат своите практически обучения на катерачната стена, без да оказват влияние атмосферните условия.

- Разкажете накратко за историята на единственото училище за планински водачи у нас, даже в Европа.

- Да, така е. Открихме паралелката през 2000 г., тогава за първи път приехме деца по професията планински водач. Дотогава училището беше основно, после стана средно с професионална паралелка. Идеята за създаването му е на бившия директор Минко Занковски, който беше доста добър алпинист в България. Твърде далновиден, той искаше да запази заведението в момент, когато започваха да затварят училища в страната поради демографския срив. Ако бяхме заложили само на основното образование, децата намаляват и може би вече нямаше да го има. Но с откриването на тази професионална паралелка училището в нашето село съществува вече толкова години.

У нас има нужда от планински водачи, виждаме, че страната се развива в сферата на туризма. Планината не е за подценяване и не бива хората да ходят неподготвени. Точно нашите ученици могат да ги преведат безопасно и да оказват съдействие на групите туристи.

- Всички ученици ли, като завършат, непременно стават водачи? Има ли тръгнали по друг път? 

- Разбира се, но това им е база за развитие в различни професионални сфери, и най-вече в туризма. Някои продължават работа във височинно строителство, други завършват НСА или туризъм в различни университети, работят като ски учители по курортите през зимата. Тези, които желаят, могат да се явят на изпит пред Българското ски училище и, ако успешно го издържат, получават документ за ски учител. Немалко работят като аниматори по круизни кораби, тъй като се учи и екскурзоводство и аниматорство. Голям простор на реализация дава нашето училище.  

- Освен по Балкана, Вашите възпитаници усвояват и трупат умения по морето, какво е характерно за там?

- Летните дейности са пожелателни. Целта е учениците да се запознаят и с водните предизвикателства и спортове, не само с планинските. По желание, колегите по професионална подготовка водят различни специалности и могат да предадат своя опит и във водния туризъм.

- Лятото свърши и предстоят студените месеци. Готови ли сте за зимния сезон?

- Мисля, че до Нова година ще се справим, след това с новия бюджет би трябвало да няма проблеми. Имаме отопление за стартиране на сезона.

Ситуацията в цялата страна е много сложна, но винаги сме правили всичко възможно и досега не сме имали проблеми. Дано да нямаме и тази година.

И дано да нямаме онлайн обучения, защото това не е най-добрият вариант, особено за нашите деца и техните практически учения. Те трябва да бъдат на място, защото онлайн практическо занятие трудно се провежда. Да не говорим, че учащите така не придобиват нужния опит. Пожелаваме си тази година да сме повече присъствено. А с общи усилия ще преодолеем всички предизвикателства, които ни предстоят.      

- Как стоят нещата с персонала, има ли недостиг на учители? А нужда от подобрения в материалната база? Как се издържате?

- Няма липса на учители. То най-лесно е да се оплаква човек. Но е хубаво и с това, което разполагаме, да можем да намираме реализация и да се справяме.

Участваме в различни национални проекти и програми. Преди две години по национална програма на МОН успяхме да подновим изцяло оборудването за професията планински водач. Сега имаме нужда от подмяна на чинове - малко ни е старо обзавеждането. Но е по-важно да има желание децата да учат, макар и на по-стари чинове. Надяваме се да можем и това да подновим.

Базата ни, свързана с професията обаче, е абсолютно добре подготвена. И всичко, което ни е нужно като осигуровки, го имаме за децата - ски и ски обувки нови, каски, въжетата за катерене са подновени...

Стараем се да откъснем децата от телефоните, от компютрите, да бъдат повече сред природата, да залагаме на здравословния им начин на живот. Искаме да излязат добре подготвени за бъдещето, защото то става от ден на ден все по-неясно и непредсказуемо. 

- Правите училище за истинския живот.

- Точно това искаме: нашите деца да са добре подготвени за него. Да могат да оцеляват, да се справят и да се връщат при нас, в училище.

Нашата гордост е, че трима учители, които завършиха тук, после туризъм, се върнаха и станаха преподаватели в СУ "Васил Левски". Това е чудесно, защото има приемственост между новите и бившите ученици. Наши стари кадри идват и помагат със своя опит, предават го на по-младите. И аз пак така казах - "бивши ученици", и един от тях ме поправи: "Не, ние не сме бивши, а част от училището!" Приемат го като свое. На празници особено става много приятно, когато училищният двор се изпълни със завършили и настоящи възпитаници. 

- Кои са повече в СУ "Васил Левски" - момчетата или момичетата?

- Момчетата са повече, но има и момичета, които не им отстъпват по нищо. Справят се прекрасно и блестящо с всички задачи и предизвикателства. 

- Подготвяте ли преходи и учения в чужбина? 

- Последните две години на пандемията не успяхме нищо да направим, но преди това всяка година подготвяхме по едно излизане извън страната. Да може децата да опознаят природата и планините и в съседните държави.

Сега осъществихме успешно ходене до Гърция и учениците изкачиха Митикас (2917 м, най-високия връх на планината Олимп и втори по височина на Балканския полуостров след Мусала). Те са нашата гордост! Надяваме се да възобновим тази традиция. Така учениците ще съберат по-голям опит и ще могат да се справят с всякакви трудности и да водят групи извън страната.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Спират сделки с имоти заради глоби на КАТ

автор:Дума

visibility 455

/ брой: 55

Правителството клекна пред търговските вериги

автор:Дума

visibility 459

/ брой: 55

Бизнесът щял да вдига заплатите с 10%

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 55

Земеделци на протест срещу скъпата вода за напояване

автор:Дума

visibility 434

/ брой: 55

Чужд премиер на повикване

автор:Александър Симов

visibility 749

/ брой: 55

Военни дитирамби

автор:Нора Стоичкова

visibility 539

/ брой: 55

Има нещо гнило в България*

автор:Дума

visibility 675

/ брой: 55

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ