30 Май 2020събота18:36 ч.

Русия готова да излезе от "Бургас-Александруполис"

Москва ще иска от България обезщетение за проваления проект

/ брой: 48

автор:Дума

visibility 63

Русия, както и преди, е заинтересована от реализацията на проекта "Бургас-Александруполис", той е икономически целесъобразен, но Москва не разчита на него и е готова да се оттегли, като задейства механизма за изплащане на компенсации. Това заяви руският министър на енергетиката Сергей Шматко в интервю за РИА Новости.
"Статутът на проекта в момента е такъв, че ние практически сме замразили всякаква дейност и чакаме официални решения от българското правителство. Основаваме се на това, че има съответни междуправителствени и корпоративни споразумения. Ще действаме съгласно тези споразумения, включително с възможност за излизане от проекта", отбеляза министърът.
Когато българското правителство официално ни уведоми дали ще изпълни сключеното по-рано междуправителствено споразумение или няма да го изпълни, тогава ще влязат в действие механизмите, които сме предвидили от гледна точка на възможни щети, допълни той. Сергей Шматко потвърди, че това означава, че Русия ще иска компенсации.
Шматко определи като "ненужна измислица" и спекулация твърдението за икономическата нецелесъобразност на проекта. Министърът припомни, че след подписването на междуправителствените споразумения всичко е било добре, докато не се появил проблемът с природозащитниците в България и сега според него българското правителство педантично се съобразява с тях. В отговор на въпрос дали 20 март, докогато България е длъжна да погаси дълга си по проекта от 7,3 млн. евро, е повратен момент за съдбата на петролопровода, Шматко призова да се разглеждат отделно междуправителствените и корпоративните споразумения. "Малко ме вълнува колко пари ще платят и кога: те трябва някак да се разберат помежду си", отбеляза той.
В медиите периодично се появява неофициална информация за закриване на проекта, но акционерите я опровергават, посочва РИА Новости. Споразумение за строителството на петролопровода бе подписано от Русия, Гърция и България на 15 март 2007 г. Проектът предвижда доставка на петрол до терминали в Средиземно море, заобикаляйки турските протоци Босфора и Дарданелите. Дължината на петролопровода трябва да бъде 285 км, а пропускателната способност - 35 до 50 млн. т петрол годишно. Общата стойност на проекта е около 1,5 млрд. евро, а частта му през територията на България се оценява на около 1 млрд. евро. 
Международната компания за реализирането му беше създадена през 2008 г. В нея Русия притежава 51%, а България и Гърция си поделят останалите 49 на сто. Участници от руска страна са Транснефт, Роснефт и Газпром нефт. 
 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1062

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 566

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1630

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 453

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ