14 Август 2022неделя08:44 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°. Днес над Западна България облачността ще е значителна, след обяд купесто-дъждовна. На много места там ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. В източните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 26° и 31°, в София - около 25°.

Русия модернизира армията си

Сега всичко, което може да се противопостави на агресията, е обединено в единни юмруци

/ брой: 19

автор:Тодор Андреев

visibility 3457

В съответствие с указ на президента Дмитрий Медведев от 1 декември 2010 г. Въоръжените сили на Русия преминаха на нова система за управление. Създадени са четири военни окръга с оперативно-стратегически командвания - "Запад", "Център", "Юг" и "Изток", с различен боен потенциал, съответстващ на степента на военната опасност по целия периметър на руската граница. Сега всичко, което може да се противопостави на агресията, е обединено в единни юмруци. Общо командване, общо разузнавателно, информационно, тилово и прочее осигуряване. Командващите разполагат с всички сили и средства на различните видове и родове войски и могат адекватно да реагират на всякакви предизвикателства. Очевидно Генералният щаб е възприел принципа на мъдрия германски канцлер Бисмарк, който казвал, че не го интересуват намеренията на съседите, които всеки момент могат да се променят, а техните възможности. В случая дори не става дума само за съседите.
Неотдавна генерал-полковник Леонид Ивашов, президент на Академията по геополитически проблеми, заяви: "Около Русия САЩ активно реализират стратегическия план "Анаконда". По границата ни военни сили стягат примка, в която засега са останали "прозорците" Украйна, Беларус и Казахстан".
Главният принцип на стратегията "Анаконда" е икономическата мотивация, т. е. военните действия се обосновават с непосредствените икономически интереси.
Бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт веднъж заяви, че Сибир е твърде обширен и богат, за да принадлежи само на Русия. Това било несправедливо. В стремежа си да контролират нефта и газа в Западен Сибир никой не знае колко далеч може да стигнат САЩ.
При създадената обстановка според руски стратези, за да се съхрани, Русия трябва да модернизира военния си потенциал и да заеме кръгова отбрана.
Днес Руската федерация решително се опира на максимата на недостатъчно оценявания цар Александър III, че държавата му има само два надеждни съюзника: нейната армия и нейният флот.

На въоръжение в руската армия е приета супермодерната високоточна оперативно-тактическа ракета "Искандер"

Когато се анализира общата картина на военните опасности пред новосъздадените оперативно-стратегически командвания и задачите, които ще решават, трябва да се имат предвид два аспекта. Първият, че акцентът не е вече върху масираната огнева мощ или численото предимство на въоръжените сили, както това е било по-рано, а  върху грамотното използуване на авиацията заедно с малки добре въоръжени сухопътни сили. Вторият, че бойните възможности на военните окръзи не включват ракетните войски със стратегическо предназначение, атомните подводници с балистични ракети, космическите войски, Стратегическата авиация и Въздушно-десантните войски, които са пряко подчинени на Москва. И още нещо, много важно, средствата за ядрено възпиране са единствен фактор, който позволява днес Русия да се смята за велика държава, а не огромна, почти пуста територия с несметно количество изключително ценни природни ресурси.
Някога Жан дю Плесси, кардинал, херцог де Ришельо пръв заповядал върху оръдията да издълбаят надписа "Ultima Ratio Regis" - "Последният довод на кралете". Днес последното средство на Русия за успокояване на буйните близки и далечни съседи са стратегическите ядрени сили.

Топол-М


Опасностите пред оперативно-стратегическото командване "Изток" се доминират от въоръжените сили на Китай. А основният вектор на трансформацията е насочен в югоизточно направление, там, където са най-опасните конфликтогенни райони на света. Най-големите  геополитически рискове генералният щаб свързва с Централна Азия, в зоната на отговорност на оперативно-стратегическото командуване "Център". Оттатък река Пяндж е Афганистан, който с разположените 14 военни бази несъмнено е включен в американската "Анаконда". Съществува вероятност на разширеното летище Баграм да кацат и излитат стратегически самолети за контролиране на основните региони за добиване на въглеводороди, включително и руските. Ако американците се изтеглят, талибаните, чиято численост не е известна и на тях, в съюз с ислямски идейни екстремисти узбеки, чеченци и араби, ще дойдат на власт в Кабул и веднага ще предприемат религиозна експанзия към Централна Азия. В партизанска война ще завземат слабите във военно и икономическо отношение Таджикистан и Киргизстан. Руските бази може да се окажат изолирани. Не е ясно дали Узбекистан ще окаже съпротива на талибаните. В региона могат да пламнат етнически конфликти, когато всеки ще стреля срещу всеки.
Ръководството на руските въоръжени сили разбира, че ще бъде важно да се спаси Казахстан, където ислямизмът е слаб, има много руснаци и силна армия. При необходимост командването "Център" ще бъде подсилено с резерви от въздушно-десантните войски.
Тук може да се намеси Пакистан, но дали Индия ще остане настрана?
Иран има само морска граница с Русия в Каспийско море и излиза не само към Централна Азия, но и към Кавказ. Срещу него се изправят и силите на оперативно-стратегическото направление "Юг". Но едва ли Русия ще воюва с Иран в интерес на САЩ.
В един исторически момент американците биха могли да получат фантастична възможност да затворят своеобразния пръстен на "Анакондата" много по-нагоре, там, където е "коремът на Евразия". Но окончателното затваряне се възпрепятства от Иран. Може би тук се крие причината САЩ усилено да се стремят да покорят Иран заедно с онова геополе, което успеят да  откъснат от контрола на Русия. Пръстените може да се свият и на юг и да предизвикат дестабилизиране на руския Северен Кавказ.
Според наблюдатели руските въоръжени сили имат единствено превъзходство в Южното направление. Тук е Черноморският флот и Каспийската флотилия. Ако има конфликт с Анкара, НАТО би се намесила само, ако Русия с ядреното си оръжие помете от лицето на земята Турция.
"Анакондата", която по всяка вероятност се стреми да откъсне територии от Близкия Изток до Източен Сибир е предизвикателство за цяла Евразия, но финалната битка за континента САЩ ще води с Русия.
 Отдавна се знае, че бойният потенциал на руските въоръжени сили на запад е по-слаб от този на НАТО. Но вероятността да избухне война между Русия и Европа е нищожна. Не може Западът да не държи сметка за възможностите на руското ядрено оръжие.
 Достатъчно е да погледнем на картата, за да схванем нещо много просто - американските бази в България и Румъния поставят под контрол Черно море, всички маршрути за транспортиране на въглеводороди в този регион. Остава да се монтират бази в Каспийския регион и всички основни велики нефтогазови артерии ще са под прицел. Този факт не остава без вниманието на руския генщаб и не случайно носителите на ракети стратегически бомбардировачи Ту-160 тренират полети над Черно море.
В далечния противоположен край на Русия, в Баренцово море, САЩ периодично симулират военни учения близо до бреговете на Аляска в Берингово море и Северния ледовит океан. Москва реши да разположи войски в северния регион, тъй като той ще е водещата стратегическа ресурсна база на федерацията. Това се възприема като потенциално обещание за превръщането на Арктика, за чието усвояване претендират още САЩ, Канада, Дания чрез Гренландия, Норвегия и др., в следващата "гореща точка" за конфликти на планетата.
В края на 2010 г. премиерът Владимир Путин заяви, че съгласно програмата за превъоръжаване през 2011-2020 г. само след пет години делът на съвременните образци въоръжение във войските ще достигне 30%, а през 2020 г. - 70 процента. За 10 години ще бъдат изразходвани над 20 трилиона рубли (650 милиарда долара), "цифра, която ми е страшно да произнеса", призна Путин.
Предстои да постъпят модерни системи за ПВО, свръзка, управление, разузнаване, изтребители пето поколение. Основно внимание се отделя на стратегическите ядрени сили.
Подписаният със САЩ нов договор СТАРТ предвижда, след седем години всяка страна да притежава до 700 междуконтинентални балистични ракети на позиции, балистични ракети в подводници и тежки бомбардировачи, 1550 бойни заряди за тях, 800 развърнати и неразвърнати пускови установки и тежки бомбардировачи.
В замяна на ракетите "Топол-М" снабдени с хиперзвукова маневрираща ядрена бойна глава, която не може да се прехване от нито една система за ПРО, след 2012 г. ще постъпва по-съвършенният мобилен ракетен комплекс РС-24 "Ярс" с няколко бойни глави с индивидуално насочване приет. Този комплекс вече носи дежурства от края на 2009 г. Той ще прикрива страната минимум до 2045 г., осигурявайки ядрен паритет със САЩ.
През 2011 г. във ВМФ ще бъде приета ракетата "Булава", базирана на новата атомна стратегическа подводница "Юрий Долгорукий". В експлоатация ще постъпят общо осем нови атомни подводници.
На въоръжение е приета супермодерната високоточна оперативно-тактическа ракета "Искандер".
Русия разработва нова тежка течногоривна междуконтинентална балистична ракета, която ще има силно психологическо въздействие със своите 10 разделящи се бойни глави и възможност да пробива всякакви системи за ПРО до средата на века. През 2016 г. тя ще започне да заменя разработената в бюрото "Южное" - Украйна, най-тежката и ефективна в света "Сатана" - кошмарът за американците от времето на "студената война". Тя ще остане да дежури до 2026 г.
Президентът Дмитрий Медведев заяви, че Русия и Западът днес са изправени пред алтернативата: или да се договорят за партньорство при създаване на съвместна ПРО, или да започнат нова надпревара във въоръжаването.
Една от най-важните задачи на руското министерство на отбраната през 2011 г. е създаването на единна система за въздушно-космическа отбрана пето поколение за борба с хиперзвуковото ракетно оръжие, което активно се разработва в САЩ. Днес Москва се прикрива от С-300 и по-новия С-400 "Триумф". Изпитание преминава по-мощната система "Триумфатор" С-500.
Комплексът  С-400 "Триумф" е способен да поразява крилати ракети, тактически и оперативно-тактически ракети, самолети, безпилотни апарати до 250 км, летящи на рекордно малки и големи височини от 10 метра до 27 километра.
Министерството на отбраната ще закупи 20 броя от най-големия в света военно-транспортен самолет Ан-124 "Руслан" и около 1000 вертолета Ми-26. Стратегическият бомбардировач Ту-160 "Белият лебед", общо 15 машини, вече носи и неядрени ракети Х-555 с далекобойност 3500 км и точност на попадението няколко сантиметра. Той може да ги доставя до която и да е точка на земята.
До 2015 г. ВВС ще получат 130 бойни самолети "Сухой", между които 25 нови фронтови бомбардировачи Су-34, 50 многофункционални свръхманеврени изтребители Су-35, които откриват цели на 400 км, съпровождат 30 цели и едновременно обстрелват 8 въздушни и 4 земни. Су-34 е първият за много години самолет от нов тип. Новият изтребител пето поколение Т-50 ще развива скорост 2600 км/час и ще лети на разстояние 5500 километра. През 2013 г. ще бъде закупена опитна партия от 10 машини. Три години след това ще бъдат доставени още 60 самолета. А Русия се нуждае от 100 такива машини. В близките 10 години ВВС ще получат над 1500 нови самолети, вертолети и безпилотни латетелни апарати и ще модернизират 400 машини. През 2020 г. ВВС ще разполагат с 800 бойни самолети.
Руски конструктори разработват нов вертолет на бъдещето Ка-90 с фантастична скорост съизмерима с тази на самолетите - 700-800 км/час. Подобна смела концепция на техническата мисъл никой в света не е възприел. Летателният апарат прилича едновременно на вертолет и на ракета...
Военната технология според масачузетския експерт Коста Ципис е речен поток, който не само се движи между "бреговете на доктрината", но и сам формира тези брегове. Появата на по-ефективни оръжия поражда нова увереност, нова политика. Тя прозира зад решението на Москва радикално да  превъоръжи армията.

Държавата дава 800 млн. лв. на "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 156

Смениха шефа на АПИ

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 156

НАП: Строители крият 480 млн. лв. данъци годишно

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 156

Трети сме по износ на ток в Европа

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 156

Осуетени атаки срещу Запорожката АЕЦ

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 156

Българите съживяват търговията в Одрин

автор:Дума

visibility 422

/ брой: 156

Германия застрашена от нивото на Рейн

автор:Дума

visibility 426

/ брой: 156

Украински заплахи

автор:Юри Михалков

visibility 159

/ брой: 156

Зануляване

автор:Марин Милашки

visibility 435

/ брой: 156

Ами ако Москва напълно спре доставките на газ?

автор:Дума

visibility 493

/ брой: 156

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ