18 Май 2021вторник11:42 ч.

Едно към едно

Руската оферта за ремонта на "МиГ" е била много по-изгодна от тази на Полша

Документ на прокуратурата доказва, че военният министър Ненчев е излъгал - съзнателно и хладнокръвно

/ брой: 231

автор:Наталия Гергова

visibility 4149

По материали от прокуратурата
 
На 8 юли Софийската градска прокуратура (СГП) официално съобщи, че е отказала да образува досъдебно производство по твърденията на министъра на отбраната Николай Ненчев за предложен му подкуп за поддръжката на самолетите МиГ-29. Според прокуратурата твърденията на военния министър не са достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни. СГП публикува на интернет страницата си и мотивите за отказ за образуване на досъдебно производство.
Припомняме, че прокуратурата се самосезира след публикувано на 24 април във в. "Сега" интервю с министъра, в което той твърди, че му е предлаган подкуп във връзка със сключването на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на българските МиГ-29 до 2019 г. В интервюто Ненчев дори казва, че са му отправени и "смъртни заплахи". Обаче в мотивите на прокуратурата да откаже образуването на производство се съдържат прелюбопитни факти.
* * *
От мотивите на прокуратурата става ясно, че съгласно единния финансов план за 2015 г. за поддръжката на МиГ-29 са били заделени 7,5 млн. лева, като тези средства са били одобрени лично от военния министър Николай Ненчев.
На 4 февруари 2015 г. директорът на дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов е отправил покана до упълномощени представители на РСК "МиГ" за среща, на която да бъде подписан договор съгласно рамковото споразумение с руската компания, във връзка с остра необходимост от обезпечаване на летателната годност на самолетите МиГ-29, както и с оглед предстоящото изтичане на срока на споразумението. В тази връзка Цанов e направил заявка до руската фирма да представи своите ценови предложения за 2015 г.
Междувременно със заповед на министър Ненчев от 13 февруари 2015 г. Венислав Цанов е упълномощен да подписва от името на МО договорите с руската компания. В периода 26 февруари - 12 март 2015 г. в сградата на МО са проведени преговори по подготовката и сключването на договори за ремонт на двигатели РД-33 и кутия на самолетните агрегати КСА-2 за българските МиГ-29, както и за удължаване на ресурса на два двигателя. От руска страна на преговорите са присъствали началник на отдел в Департамента за продажби и договаряне, както и служител, отговарящ за цените от страна на РСК МиГ, а от българска страна - Валери Каменов от отдел "Доставки на техника и въоръжение" на дирекция "Инвестиции в отбраната", и двама офицери от ВВС. Тези параметри на договорите са уточнени и в Паметна бележка от 16 март 2015 г., подписана от Каменов по време на преговорите с представителите на РСК "МиГ", като по време на преговорите били постигнати по-ниски цени от тези, предложени от руската компания за 2015 г.
В резултат на проведените преговори

между МО и РСК "МиГ" са били подписани два договора

- за удължаване на ресурса на два двигателя и за ремонт на два двигателя и една кутия за самолетни агрегати. Те са подписани и от Цанов, като упълномощено лице от министъра на отбраната, в качеството му на възложител от българска страна. Общата стойност на двата договора била около 7,5 млн. лв. (Припомняме, че във вторник Николай Ненчев заяви, че Полша ще ни ремонтира два двигателя за по 1 023 000 евро, т.е. общата сума, която ще платим за тях, надхвърля 4 млн. лева - само за два двигателя).
На 24 април, почти веднага след подписването на договорите, Николай Ненчев дава интервюто за в. "Сега", в което заявява, че е отказвал да подпише договор с руската страна, тъй като според командира на ВВС цената била завишена три пъти. В интервюто министърът завява, че му бил предложен процент от 80 млн. лв. и че бил "смъртно" заплашван.
Веднага след публикуването на интервюто Венислав Цанов се е консултирал със зам.-министър Десислава Йосифова какво да прави с вече подписаните два договора с РСК "МиГ", тъй като предстои те само да бъдат изведени от деловодството на МО и изпратени на руската страна. Йосифова поискала мнението на постоянния секретар на отбраната Добромир Тотев, който й заявил, че след като министърът е одобрил през февруари 2015 г. протокола от Програмния съвет, на който е взето решение за МиГ-29, след като Рамковото споразумение с РСК "МиГ" е действащо и са отпуснати необходимите средства, не следва да има проблеми за изпращането на договорите на руската страна.
Йосифова обаче настоявала да изчакат връщането на министъра от командировка, за да съгласува с него изпращането на договорите и да не се влиза в противоречие с изнесеното от него в интервюто. Постоянният секретар Тотев се съгласил, при което Йосифова

не позволила договорите да бъдат изведени

 в деловодството, а ги прибрала в служебната си каса. Малко след това се провежда Програмен съвет на МО, където пред всички присъстващи, в разговор с ген.-майор Радев, Йосифова заявила, че е прибрала договорите в касата си, докато изясни с министъра позицията му във връзка с казаното от него в интервюто.
В следващите дни среща между двамата не е могла да се осъществи. От разговор със съветника на министъра - Николай Василев, Йосифова разбрала, че министърът е доволен от това, че тя е задържала договорите, тъй като в противен случай "щели да си навлекат неприятности".
В обясненията си пред прокуратурата Йосифова заявява, че договорите и към настоящия момент - юни 2015 г., се намират в касата й, като за това е уведомила писмено и министъра с молба да вземе отношение. Резолюция върху докладната записка от негова страна обаче няма.
В хода на извършената прокурорска проверка по преписката са снети обяснения от Венислав Цанов, ген.-майор Румен Радев и зам.-министър Десислава Йосифова. И тримата заявяват, че никога не са получавали оферта от РСК "МиГ" за поддръжката на МиГ-29 на стойност 80 млн. лв., както и че договор с такива клаузи никога не е бил подготвян, както и подписван между МО и РСК "МиГ". Нямат представа откъде има подобна информация министър Ненчев, тъй като същата не отговаря на реално постигнатите договорки. От своя страна ген. Радев отрича да е водил разговори с министъра на отбраната и за завишени три пъти цени по договор или оферта от РСК "МиГ".
В обясненията си пред прокурора Венислав Цанов твърди, че не е чувал за предлаган подкуп на министър Ненчев във връзка с договор с руската страна. Зам.-министър Йосифова пък твърди, че приема подобни изявления, както и такива за отправени заплахи, за несериозни, тъй като министърът не е участник в преговорния процес и в сключването на договора с РСК "МиГ".
В хода на проверката са снети обяснения и от Александър Александров (представител на РСК "МиГ" в България), който е присъствал на преговорите. Той заявява, че не е възможно въобще завишаване на цени три пъти, тъй като клаузите на Рамковото споразумение позволяват процент на завишаване не по-голям от 10%. Той няма представа откъде разполага с информация за договор на стойност 80 млн. лева министърът на отбраната, и заявява, че

сключените договори са били на стойност около 7,5 млн. лева

Твърди, че дори е водил разговори с ген. Радев за това кой е подал подобна информация на министър Ненчев, но и командирът на ВВС отрекъл да е запознат.
В мотивите на прокуратурата са посочени и обясненията на Николай Ненчев. Министърът твърди, че е бил запознат от ген. Радев с проблеми с изтичащите летателни часове на МиГ-29 и с необходимостта от ремонт на същите в рамките на сключеното споразумение с руската страна. Командирът на ВВС го уведомил, че предлаганата цена от страна на руската фирма е 80 млн. лева за ремонт на четири изтребителя, или 24 млн. лева - за два. Министърът твърди, че не бил сигурен за точните суми, както и какво включвал ремонтът. Нямал представа кои представители от руска страна са участвали в преговорите, както и кой точно от българска страна е присъствал, като предполага, че това са били ген. Радев и директорът на дирекция "Инвестиции в отбраната". Министърът заявява в обясненията си, че не може да каже какво включва и офертата от руска страна, но ген. Радев му бил казал, че офертата е завишена, но не съобщил конкретна сума и факти. Ненчев заявява, че се доверил на командира на ВВС относно изразеното от него, че офертата е завишена три пъти, макар и че след интервюто бил разговарял отново с него и станало ясно, че завишаването не било точно три пъти.
Относно твърденията за предлаган му подкуп, Ненчев заявява, че на 22 февруари 2015 г. е присъствал на конференция във Варна, където имало много хора, включително и журналисти. След конференцията в коридора го доближил непознат за него мъж, който го попитал дали щял да приеме да се срещнат във връзка с поддръжката на МиГ-29. Щял да остане доволен, защото процентът бил добър. Министърът заявил, че не приема и го отминал. Непознатият не му поискал нито телефон, нито визитна картичка, нито го бил търсил повече. Не бил споменал от чие име отправя предложението, както и с кого трябвало да се срещне министърът на отбраната. Ненчев твърди пред прокурора, че няма да разпознае лицето, ако го види отново.
След като дълго мислил, министърът решил да възприеме казаното му от непознатия като предложение за подкуп, макар и да не може да посочи във връзка с кое точно негово служебно задължение му е направено това предложение. Възможно било и да е провокация с цел да го злепоставят. Не уведомил за това нито компетентните правоохранителни и правораздавателни органи, нито премиера.
Според прокуратурата обаче единствено в субективната преценка на Николай Ненчев предложението за среща е възприето като предложение за подкуп, тъй като липсва конкретика относно сума, както и действията, които той трябва да предприеме, за да я получи.
Прокуратурата смята още, че министър Ненчев е бил наясно че договори с руската страна има и че са подписани на съвсем различна стойност от обявената от него в интервюто, както и че по негово устно разпореждане те се съхраняват в касата на зам.-министър Йосифова, въпреки реалния риск за спиране на полетите на самолетите МиГ-29 преди критичния срок - месец юни 2016 г.
* * *

Това пише в мотивите на прокуратурата. Пита се защо все още тя не се е заела с Николай Ненчев, след като й е станало пределно ясно, че министърът на отбраната на Република България лъже.

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ