25 Октомври 2020неделя14:02 ч.

Вашингтон пост:

Руският „Циркон” се откъсна напред в хиперзвуковата надпревара

През април т.г. стана известно, че ракетата е превишила скоростта на звука 8 пъти (8М)

/ брой: 115

автор:Желязко Тенчев

visibility 1669

Американският консервативен вестник The Washington Times съобщи за изпитания в Русия на най-новата хиперзвукова ракета „Циркон”, която според автора на статията представлява „квантов скок” в създаването на „асиметрично оръжие” за защита от ядрена атака. „Русвесна” обаче отбелязва, че публикацията е малко позакъсняла. Изпитанията на хиперзвуковата ракета „Циркон” 3М22 вървят от 2016 г. През април стана известно, че „Циркон” е превишил скоростта на звука 8 пъти (8М). Още преди 6 г. виден руски ракетчик обяви, че е възможно да бъде достигната скорост 12-13М. Предполага се, че „Циркон” е хиперзвуков вариант на свръхзвуковата противокорабна крилата ракета BrahMos Aerospace – съвместна руско-индийска разработка на базата на ракета П-800 „Оникс”.
По аналогия може да се предположи, че радиусът на „Циркон” e около 400 км. Серийното производство на ракетата е планирано да започне през 2017 г. Първи в света ще ги получат атомните ракетни крайцери „Петър Велики” и „Адмирал Нахимов”, а след това и многоцелевите атомни подводници от пето поколение.
Хиперзвукови са считани обекти, летящи със скорост над 4500 км/час. Те не могат да се ускорят с традиционните реактивни двигатели, необходимо е да бъдат използвани ракетно-правопоточни със свръхзвуково горене. Руснаците очевидно са решили инженерните проблеми при маневрения полет след достигане на хиперзвукова скорост – в условията на високи температури апаратът е обвит в облак от плазма, която може да изгори антените и външните сензори. Същевременно „цирконите” са невидими от радарите именно заради плазмения облак. Британското издание Daily Mail отбелязва, че средствата за ПВО на британския флот са способни да поразяват въздушни цели със скорост не повече от 3700 км/час, а „цирконите” достигат двойно повече – 7400.

 


Илюстрации Накануне.ru

 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ