20 Януари 2021сряда02:59 ч.

Снимки Михаил Новаков и личен архив

Срещи

Рут Колева: Оставям частица от себе си във всяка песен

Искам хората да ме припознават с музиката ми, а не с клюкарщини от жълтите медии, сподели известната изпълнителка

/ брой: 232

автор:Альона Нейкова

visibility 1638

РУТ КОЛЕВА е една от най-ярките модерни български изпълнителки. Родена е в София в семейството на известния спортист Неделчо Колев, а майка й е художничка. Има брат близнак, който се занимава професионално със сноуборд. Прекарва голяма част от детството си в Бахрейн, Индия и Тайланд, където баща й е треньор. На 5 години проявява интерес към музиката, на 9 излиза за първи път на сцена, а на 15 сключва договор с мениджъра Джо Флетчър и заминава за САЩ, където записва първите си песни с композитора Мартин Брайли. Завършва средното си образование у нас, след което учи "Медии и комуникации" в Утрехт, Холандия. През 2007 г. печели стипендия от фондацията на Стиви Уондър и става част от Холивудската поп академия в Лос Анджелис. Участва в конкурси в България и чужбина, изнася многобройни концерти по цял свят. Удостоена е с престижни награди. През 2015 г. е обявена за най-влиятелната българска певица в социалните мрежи. Става лице на фондацията "И аз мога", както и на кампанията на Avon срещу рака на гърдата. През 2018 г. посвещава една от песните си на проблема с домашното насилие в България. Преди няколко месеца подписва отворено писмо на артисти и културни дейци, подкрепящи антиправителствените протести и призоваващи за оставки на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и др.

"Човек не трябва да свежда глава пред неправдата, независимо какво му коства"

"Не смятам, че някога съм била или ще бъда "звезда"

- Най-новата ви песен All The Guys е обявена в ноемврийския плейлист на MTV в САЩ. Какво означава този факт за вас, Рут?

- За мен това е индикация, че музиката ми се развива в правилната посока и влиза в критерия на глобалната музикална индустрия. Все пак САЩ е неин двигател и фактът, че песента се приема добре там, е много обещаващ.

- Определяте тази композиция като "много лична". Не са ли такива всичките ви хитове? 

- Не мога да преценя, защото се опитвам да оставям частица от себе си във всяка песен, която създавам. Конкретно All The Guys има някаква ретроспекция и поглед към изминалия път до момента. От тази гледна точка е различна от останалите.

- По-уютно ли се чувствате в Америка?

- Чувствам се добре на много места, но там намирам голям стимул да бъда по-добра и креативна. Конкуренцията е огромна и, за да си адекватен, отнема много усилие и време, което за мен е стимулиращо.

- Откакто живеете и творите в Щатите, като че ли се превръщате в още по-голяма звезда, отколкото бяхте в България. Наистина ли именно това се случва с вас в Страната на неограничените възможности или нещата не са точно такива, каквито изглеждат? Доколко е възможен, реален и истински "животът в розово"? 

- Не смятам, че някога съм била или ще бъда "звезда" под някаква форма. Аз съм творец и за мен е най-важно да има възможности. Не вярвам в живота в розово, нито, че нещо идва и се случва наготово. Обичам да има предизвикателства пред мен и в САЩ определено съществува среда, в която човек може да се развива.

- Поканена сте лично от бащата на Лейди Гага - Джо Джерманотта - за регулярни концерти в неговото легендарно заведение. Очаквахте ли подобен жест и как реагирахте? 

- Не съм го очаквала, но бях много поласкана от вниманието и доброто отношение. Пак да кажа: там - ако си талантлив и достатъчно борбен - има много шансове за изява и успехи. Тази покана и концерти са голямо признание, защото летвата при такива хора е много висока. А в Ню Йорк в момента не се случват никакви събития и участия, та, от една страна, имах и късмет.

- Важни ли са за вас възторжените коментари за творчеството ви на ваши колеги, сред които напоследък се открои и Лейди Гага?

- Разбира се, че са важни, особено от хора, които са с много големи успехи и устойчива кариера. Все пак музиката е субективно изкуство, но оценка от подобни величия е от голямо значение.

- Кога изпитвате по-голямо удоволствие - да сте на една сцена със Софийската филхармония или да пеете само на един човек, който ви е много близък?

- Има голяма разлика в двете неща като преживяване за артиста. Но за мен лично удоволствието да си на една сцена с филхармоничен оркестър е незаменимо.

- Създадохте много успешни проекти с Белослава и Миленита, Милица Гладнишка и Камелия Тодорова, а също със Стефан Вълдобрев и други известни български изпълнители. С кого още бихте искали да реализирате съвместни участия?

- Не мога да кажа с лека ръка. За мен в голям успех и удоволствие се превърна съвместният ни концерт с Ибряма и Софийската филхармония. Беше божествено! Бих пяла с Васил Петров, на когото съм голям почитател. Много бих се радвала и на съвместен проект с Мистерията на българските гласове.

- Познавате и доста чуждестранни звезди. Кой ви е впечатлил най-много и с какво?

- Една от най-приятните ми срещи беше миналата година с Хари Стайлс, който е огромна звезда и изключително талантлив изпълнител. Държа се много приятно и човешки, дори разговаряхме за България, което беше забавно.

- Вие сте сред изпълнителите, които може да се похвалят с доста награди. Знаете ли точния им брой? Коя е най-желаната или най-ценната от тях? Важни ли са отличията за творци като вас? Може ли да са стимул за по-голяма отдаденост в работата ви?

- Не мога да кажа, че наградите по някакъв начин са променили живота ми. Смятам, че е най-важно да се гледа към бъдещето, а не с носталгия към минали успехи. Аз съм дъщеря на много голям спортист, а дори не съм виждала на живо олимпийския му медал. Такова е някак възпитанието в семейството ми: не се влияем от отличията, а се стремим да бъдем най-добри в сегашно време.

- Имали сте концерти в САЩ, Япония, Холандия, Великобритания... Различна ли е публиката във всяка от тези страни? Къде още бихте искали да пеете и защо?

- Много ми харесва публиката в Азия. И в Китай, и в Япония хората са невероятни. Никой не си поглежда телефона по време на концерт и са много отдадени на изкуството. Разбира се, че ми е приятно да пея на много места, но като любими дестинации се открояват Лондон, Париж и Прага.

- Били сте обект на публично обсъждане, писали са за вас в жълтата преса, превръщали са ви в главен герой на клюкарски истории... Обезкуражи ли ви всичко това или, напротив, направи ви по-мотивирана и амбицирана да не се отказвате от целите си?

- Ядосвало ме е, защото са се опитвали да ме обрисуват като много различен персонаж от това, което съм. Истината е, че аз никога не съм влизала в графата "скандален" човек, освен с по-откровено изказани мнения. Искам хората да ме припознават с музиката ми, а не с клюкарщини от жълтите медии. Цялото това нещо ме отвращава, честно казано.

- Прави впечатление, че имате много силно изразено чувство за справедливост. Какво ви дава сили и кураж да не се отказвате от него? Не са ли повече негативите, които предизвиква подобна непримиримост у другите хора?

- Да, аз вярвам, че човек не трябва да свежда глава пред неправдата, независимо какво му коства.

- Как ви повлия коронавирусната пандемия? Може ли такава ситуация да вдъхновява за творчество или, напротив, няма как да провокира за нещо креативно? 

- Смятам, че ситуацията е много трудна. Но за общото добро и да улесним работата на медиците ние всички, колективно - като общество, трябва да преглътнем неудобствата и да сме по-съобразителни и внимателни. Това е обществен дълг.

- Смятате ли се за успяла?

- Не. Смятам, че съм работлива.

- Как ви е променила известността? Повече ви е дала или от нещо все пак ви е лишила?

- Не ми харесва като цяло. Обичам да живея живота си семпло, когато не трябва да съм под прожекторите. За това и обичам да пътувам, чувствам се добре, когато хората не ме познават.

- Какво не знае по-голяма част от публиката за Рут Колева, а бихте разкрили в това интервю - поне отчасти?

- Че едно от най-големите ми вдъхновения идва от книгите и вярвам в магията на доброто...

https://www.youtube.com/c/RuthKoleva/

https://www.youtube.com/watch?v=0BjWaL7Z8VQ

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ