23 Януари 2022неделя23:10 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

С 3 млрд. евро набъбна външният ни дълг за година

/ брой: 188

автор:Дума

visibility 251

Брутният външен дълг на България в края на юли 2021 г. възлиза на 40,527 млрд. евро и е 61,7% от БВП на страната, обяви БНБ. За една година той е нараснал с почти 3 млрд. евро.

Брутният външен дълг на една държава е важен показател за задлъжнялостта на икономическите играчи в нея към външни кредитори. Той включва както задълженията на правителството, така и тези на частния сектор - банки, фондове, фирми и др.

По-голямата част от брутния външен дълг на България се формира от дългосрочни задължения - в края на юли те възлизат на над 34 млрд. евро и за една година са нараснали с 2,5 млрд. евро. Карткосрочните задължения, които трябва да се погасят в следващите 12 месеца, са за 6,375 млрд. евро, което е с 408 млн. евро повече отпреди година. Преобладаващо външните задължения на страната са деноминирани в евро.

Външният дълг на правителството в края на юли е 8,354 млрд. евро, което е 12,7% от БВП. За година увеличението е с 2,164 млрд. евро или 35% - най-голямото увеличение сред останалите икономически играчи. През септември м.г. правителството на Бойко Борисов емитира 2,5 млрд. евро на международните пазари - за първи път след 2016 г. Книжата бяха в две емисии - със срок на погасяване 10 и 30 години.

С 4,7% са нараснали външните задължения на банките и фондовете на паричния пазар до 4,390 млрд. евро, лек ръст има включително и на задълженията на БНБ. Фирмите дължат заеми и дългови ценни книжа към чуждестранни финансови институции в размер на 12,769 млрд. евро към юли, което е с 5,5% повече отпреди година.

Вътрешнофирменото кредитиране е с най-значителен дял в структурата на външния дълг - 35% към края на юли 2021 г. при 38% година по-рано.

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ