18 Януари 2020събота15:03 ч.

снимка Емилия Костадинова

С 400 хил. лв. глобиха 24 фирми за картел в санирането

/ брой: 239

автор:Дума

visibility 468

Имуществени санкции за близо 400 хил. лв. е наложила Комисията за защита на конкуренцията на 24 дружества заради това, че са се споразумели да манипулират обществени поръчки за саниране на пАнелки по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Те се разбрали как да си разпределят обектите, включени в поръчката, и как да си подготвят офертите, за да бъдат избрани, което е забранено картелно споразумение. Става въпрос за обществени поръчки, обявени от общините Търговище и Гоце Делчев, като комисията се е сезирала след сигнали от кметовете, които са заподозрели манипулацията. Общо глобите са за 398 174 лв. Участниците в поръчката за Търговище са санкционирани със 147 761 лв., а с 250 413 лв. са глобени фирмите за санирането в община Гоце Делчев.

Няколко от фирмите са участвали и в двете поръчки и са глобени два пъти. Има едно дружество, което е освободено от глобата, защото е съдействало за установяване на нарушенията, предоставяйки доказателства за тях, а на други две е намалена. За първи път в антитръстовата практика на КЗК предприятия, участници в картели, са се възползвали от Програмата за освобождаване от санкция/намаляване на санкции, ако съдействат за установяване на нарушенията.

Обществените поръчки, които фирмите са манипулирали, са били за извършване на обследвания за установяване на техническите характеристики и на технически паспорти на сгради, и за енергийна ефективност и предписване на необходимите енергоспестяващи мерки.

В рамките на проучването КЗК е установила, че участниците по всяка една от двете обществени поръчки са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителите. Споразуменията имат за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурите за възлагане на обществени поръчки, като определят печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределят избора на възложителите. Изводите на антимонополния орган се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

Предстои КЗК да се произнесе и относно предявените от нея твърдения за манипулиране на обществена поръчка по Националната програма за енергийна ефективност на община Пловдив от участващите в нея 33 дружества.

Снежни бури в САЩ и Канада

автор:Дума

visibility 99

Меркел: Европа да стане по-самостоятелна

автор:Дума

visibility 387

/ брой: 11

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 453

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 544

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 439

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ