02 Юни 2020вторник19:01 ч.

Йорк Хенле

Акценти

С благодарност към един голям приятел на България

/ брой: 193

visibility 197

Стефка Иванова 

Отиде си Йорг Хенле - един добър човек с висок интелект и морал, щедър меценат и голям приятел на България. 

Огромен е приносът на Йорг Хенле за запазването и популяризирането на историята на България в световната културна съкровищница. Чрез своята Фондация "STICHTING HORIZON" той подкрепя активно редица научни проекти за проучване на археологическите паметниците на българската история - от най-ранните периоди на праисторията, през античността и до средновековието, и осигурява публикуването на резултатите от тези изследвания.  В резултат на тази подкрепа български археолози откриваха и публикуваха редица паметници от световно значение и ги запазиха за поколенията. Сред тях са тракийският култов център до с. Старосел, гробницата Голяма косматка при Шипка и гробницата до с. Александрово, проучени от доц. Георги Китов; погребение на тракийски цар в Голямата могила до с. Златиница и Маломирово и укрепен владетелски дом от тракийската епоха до с. Княжево, проучени от Даниела Агре; укрепен владетелски дом от елинистическия период до с. Бродилово, проучван от Деян Дичев, и др. 

Фондацията спонсорира книги, изложби и филми. Сред тях са "Път през Балканите - най-ранни заселвания в Европа" и "Скални мистерии - изследвания в Източните Родопи" (автор доц. Стефка Иванова), "Етнокултурни паралели по пътя на българите в Балкано-Кавказкото пространство и Поволжието" (автор проф. Ружа Нейкова), "Голямата могила край Маломирово и Златиница" и "Тракийски владетелски дом край Синеморец" (автор Даниела Агре), "Ранновизантийска и средновековна архитектурна скулптура в Созопол" (автор доц. Ива Досева), "Балканите - споделено наследство - книга и пътуваща изложба", "Димитрий Ермаков - Майстори на 19 век" и  "Безпристрастният свидетел" (съставител и фотограф Иво Хаджимишев), "Последните свидетели" - документален филм за същността на нестинарството, заснет в с. Българи с последните живи автентични нестинари (автор Гинка Чолакова-Хенле) и др.

Йорг Хенле 14 години е председател на дружеството на приятелите на "Дома на културата на света" в Берлин, а в продължение на 22 години е председател на отдела за литература към "Културния кръг на немската индустрия". Мнозина от наградените след конкурс в този период лауреати впоследствие добиват световна известност. Йорг Хенле е инициатор и създател на интернационални "Културни домове за социално слаби младежи" в Берлин и Дуизбург, където млади таланти получават стимул за творческо начало. Литературата и музиката са неговото всекидневие - той свири добре на цигулка и познава лично знаменити музикални изпълнители на ХХ век, а благотворителната му дейност е в широка палитра - от издръжка на цели институции (оркестри), фестивали, конкурси, до подкрепа на нуждаещи се млади хора. Йорг Хенле е член и на Управителния съвет на наследственото издателство за оригинални нотни издания "Хенле Хауз" - Мюнхен, и по неговото настояване на Радио София са подарени копия на всички оригинали нотни издания за ползване от професионалисти и студенти.

Йорг Хенле е дългогодишен председател на семейната Фондация "STICHTING HORIZON", създадена с цел изследване и съхраняване на световното културно наследство с акцент върху спасяването на застрашени от изчезване духовни ценности (исторически и археологически паметници) в страните, които нямат средства да ги запазят. Неговата Фондация реализира редица проекти в Латинска Америка, Намибия, Грузия, Румъния и България.  

Активната и разнопосочна благотворителна дейност, съпътствала целия живот на Йорг Хенле, е оценена с много ордени, награди и отличия. Две от тях, на които той особено държи, са орден "Кръст за заслуги към "Ордена за заслуги на ФРГ" (медал на гр. Дуизбург) и Орден "Златно руно" на Република Грузия.

За всички, които го познаваха, Йорг Хенле си остава забележителен, отзивчив, невероятно доброжелателен и с огромно чувство за хумор човек, който обичаше българските си приятели и се радваше да е сред тях. Днес ние му казваме с благодарност и много обич "Сбогом, Приятелю".

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 737

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 358

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ