18 Май 2021вторник12:27 ч.

Сътрудници на Кирил Петков проверяват процедурата за PCR тестове в Центъра за приложни изследвания и иновации към СУ (съоснователи К. Петков и проф. Денков)

Знание

С един тест може да се проверят 20 души за вируса

Учени предлагат методика за групово тестване с цел бързо и ефективно овладяване на епидемията

/ брой: 69

автор:Велиана Христова

visibility 4217

Преди два дни група учени и иноватори - Асен Василев, Кирил Петков и чл.-кор. Николай Денков от Софийския университет, предложиха метод за по-бързо и ефективно овладяване на епидемията от КОВИД-19 чрез групово тестване на населението на страната. За целта могат да се използват наличните в България около 100 машини за PCR тестове, които могат да разчитат информацията от 1200 проби на ден.

И тримата в групата са известни хора - двама от тях дори са били министри в служебни правителства. Проф. Николай Денков е един от най-успешните физикохимици в България, най-цитираният в световните научни списания изследовател от СУ. Асен Василев и Кирил Петков са възпитаници на Харвард. Василев е учредител на търсачка за разчитане и ценообразуване на самолетни билети, която се използва в цял свят, особено в Китай. Кирил Петков пък е единственият в света производител на био вегански пробиотик на капсули и таблетки с доказани антибактериални свойства, базиран върху българския щам на "Лактобацилус булгарикус", изолиран от кокиче и култивиран не в мляко, а в морковен сок. Този пробиотик е изключително популярен в света - от САЩ през Европа до Япония.

Тримата работят и със специалисти по PCR тестване, с микробиолози, общо 10-ина човека. Оказва се, че в последната седмица към групата е привлечена и известната вирусоложка проф. Радка Аргирова от консултативния съвет за коронавируса, с която са разработили нова методика за бързо изследване за коронавируса чрез "сканиране" с един тест едновременно на 10-20 души. Какъв точно е методът разказват неговите създатели.

Проф. Николай Денков:

Опитваме се да помогнем за овладяването на епидемията и подпомагане на икономиката в две посоки. Първо, за да се потисне епидемията колкото може по-бързо и ефективно, Световната здравна организация многократно препоръча освен ограничителни мерки и много по-широко тестване, за да се намерят огнищата на заразяване, те да се изолират, а останалите хора да са много по-свободни в изпълнение на всекидневните си дейности. От друга страна, тези, които са минали през заразяване и са изградили антитела, да могат с т.нар. бързи тестове да получат удостоверение тип "зелена карта", че вече са изградили имунитет, и да тръгнат на работа. Когато се разбра, че няма достатъчно тестове, започнахме да мислим какво може да се направи, за да се ускорят тези процеси. Разбрахме от научни информации, че в Израел и в Германия изследователи са успели да тестват с един PCR тест доста големи групи от хора. В Израел бяха стигнали до тестване на 60 човека в една група с един-единствен PCR тест. С други думи, с наличните тестове могат да се проверят много повече хора в група и един да е болен, това веднага се установява. В последните дни усилията ни се насочиха върху подготовката на медицински издържан протокол, за което се включи проф. Аргирова като един от топ специалистите в България в тази област. Тя провери лично в лабораторията си дали работи идеята. Оказа се, че работи и тя разработи протокол за използване на такива групови тестове. Завчера бе направено демонстрационно видео, което е разпратено до работодатели така, че всеки от тях да знае как да използва тестовете по най-ефективния начин. Препоръчваме групи между 10 и 20 човека да бъдат изследвани с един PCR тест, което позволява с по-малко тестове да се изследват повече хора, което намалява цената за тестване на човек поне 10 пъти, а тестовете са скъпи. По този начин ще могат да се правят тестове по-начесто и ако се появи сигнал за зараза, носителите ще бъдат веднага изолирани, за да не заразяват другите. Изключително важно е, че се печели много време в лабораториите - вместо да обработвате 10 или 20 отделни теста, вие обработвате един. Така ползата е и за работодателя, и за работещите, без да се изразходват повече средства, консумативи и време за лабораториите. По този начин може да се прави и скрининг на хората на "фронтовата линия" - на лекари, медицински сестри, полицаи. Имам познат в Бърза помощ, който и досега не е тестван, въпреки че работата му е непрекъснато да превозва болни  от коронавирус до лечебните заведения. А той също има семейство и деца, от които няма как да се изолира.

Кирил Петков:

Препоръката е големите работодатели в рамките на задълженията си по трудова медицина да осигурят вземането на пробите от работещите при тях. Това става много лесно, може да се вземе проба с памучен тампон (от изкуствен памук) от лекар, медицинска сестра, лаборант дори. Тестовете на 20 човека се промиват в разтвор от 2 милилитра, който се нарича "вирусно-транспортна среда". Тази среда се предава в лаборатория и се пуска на PCR машинката, която обработва тестовете и подава информация дали има дори един заразен в групата. Така, ако имате фирма със 100 човека, ви трябват само 5 или 10 теста на седмица (ако тествате един или два пъти седмично), за да сте сигурни, че хората ви са здрави. Проф. Аргирова обясни, че инкубационният период на КОВИД-19 е средно 5-6 дни. Което означава, че реално заразеният човек може да заразява околните едва в края на първата седмица. Заразността е много по-ниска в първата седмица, отколкото във втората и след това. Ако работодателят изпълнява предложения вариант веднъж или два пъти седмично, рискът заразата да се пренесе от един на останалите намалява драстично. По този начин правим няколко супер важни неща. Първо, хората се предпазват от зараза в работата и остават здрави, второ - могат да работят, а не да седят по къщите си в отпуск, трето - ако повече работодатели правят това, повече хора, които са се заразили, но още не заразяват, ще влязат максимално бързо в карантина и реално ще намалим нивото на заразяване в обществото. По същия начин, с групово тестване правителството може да тества много повече лекари и полицаи, в транспорта това също е много важно.

Николай Денков:

Разумно е също методиката да се приложи по границите, на летищата, в рискови зони. Сега не се тестват хората, които влизат в България, очевидно поради липса на достатъчно тестове. Вариантът, който предлагаме, би позволил да се тестват много повече хора и обхватът му на използване е много широк. Работодателят ще може сам да организира нещата, да не зависи от правителството, отделно тази методика би могла да се използва и на национално ниво. 

Кирил Петков:

Хубавото е, че ако се оптимизира работата в болничните, университетските и частните лаборатории, по тази схема една машина може да обработва потенциално до 1200 проби на ден. Което означава, че ако тестваните групи са по 20 човека, потенциално на една машина може да се сканират по 24 000 души на ден. Ако е необходимо, могат да се набавят още машини, освен тези 100, които ги има в България. Едната струва 25 000 евро. За работодателите е възможно сами да си купят такава машина, но трябва да наемат и специалист, който да я обслужва.

Николай Денков:

Основното е не цената на машината, а че трябва да използваш експерт. Затова колеги от Института по молекулярна биология на БАН влязоха да попълнят допълнителни смени в "Пирогов" - за да осигурят пълно натоварване на машината за разчитане на тестовете. Може да се осигури и допълнително обучение на хора за работа с машините, което изисква и определена организация.

Да уточним, че има два вида протоколи за изследване на PCR пробите. Единият е бавен, всяка проба се приготвя за поне няколко часа, преди да се постави в машината. Но има и друг вид - бързи протоколи, в които не се прави екстракция (отделяне) на нуклеиновите полимери, а след минимална обработка взетата проба се слага в машината и това ускорява многократно анализа. Ген. Мутафчийски каза, че на лабораториите, които са сключили договор с националната здравна каса, ще могат да правят проби и ще им дават по 60 лева от касата. Ако използваме тази цена за оценка, предлаганата от нас процедура при група от 20 души излиза по 3 лв. на човек на седмица. За много работодатели това би било изключителна възможност да възстановят работа при минимален риск за работещите. Не трябва да смесваме горните PCR тестове с т.нар. бързи серологични тестове - те имат друга роля и могат също да се прилагат много ефективно, но по друг начин. С тях може да се определи кой вече е "имунизиран" с антитела, след като се е преборил с вируса, и по тази причина вероятността да се разболее сериозно вече е минимална. За използването на бързите тестове може да разкажем следващия път.

Борисов пуснал службите в отпуск до септември

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 93

В МВР си затваряли очите за купен вот

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 93

Говорителят на кабинета: Няма да спрем дотук за ББР

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 93

Задава се ново поскъпване на олиото

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

300 евро е глобата за шофиране без маска в Гърция

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 93

Токът на борсата - най-скъп от пет месеца

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 93

Левите и независимите печелят в Чили

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 93

Израел удари 35 военни цели в Газа

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 93

НАТО отработвала удари срещу Беларус и Русия

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 93

Кратки новини

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 93

Всеки на власт - под лупа!

автор:Валентин Георгиев

visibility 227

/ брой: 93

Бруталното изопачаване на историята

visibility 348

/ брой: 93

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 93

Трудната съдба на един велик паметник

автор:Велиана Христова

visibility 582

/ брой: 92

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ