06 Август 2021петък00:12 ч.

Акцент

С гласуване да заявим, че пенсионерите не са излишни хора

Настояването за достойни доходи и за права на възрастните не е популизъм

/ брой: 114

visibility 272

Стефан Стефанов

Пандемия, избори след избори, а отношението към възрастните хора не се променя към по-добро. Добавката от 50 лв. заради кризата от КОВИД-19 е несправедлива и е обидна. Още по-несправедливо е лишаването на няколкостотин хиляди пенсионери, "възнаградени" преди това с минимална пенсия от 300 лв. от еднократната добавка от 120 лв. Тя беше дадена на тези с доход от 300.01 лв. до 369 лв. и така най-бедните, живеещи в недоимък, бяха обречени на още по-голяма нищета.
В епидемичната обстановка встрани от вниманието останаха и хронично болните и самотните възрастни хора. А техните проблеми с достъпа до здравни грижи и лекарства, до калорична и здравословна храна се увеличиха многократно. Нито една институция не направи изследване какви са реалните последици от липсата на общуване за хората от третата възраст.
Сега сме свидетели как голяма част от политиците се ръководят от лични амбиции и цели, а не от стремеж за развитие на държавата и за създаване на условия за спокойни старини на българските граждани. Този извод се потвърди и от дневния ред на Народното събрание, избрано на 4 април и просъществувало твърде кратко време.
В резултат на това отношение много от възрастните хора изгубиха вяра и надежда, че може нещо да се промени. Страхът от заразяване оказва допълнителен стрес върху тях. По тези причини повече от 800 хиляди пенсионери през април не отидоха да гласуват.
Що се отнася до гласувалите избиратели над 60-годишна възраст, според изнесените данни, техните гласове се разпределят приблизително както следва:

За БСП

260 хил.

За ГЕРБ

230 хил.

За ДПС

85 хил.

За ИТН

79 хил.

За ДБ

49 хил.

За ИМВ

40 хил.

За партиите извън парламента

160 хил.


Интересно е, че около 280 хил. избиратели от 18 до 39 години дадоха принос за успеха на ИТН. Сега предстоят нови избори. Ние, пенсионерите, нямаме сили да участваме в продължителни улични протести, но имаме изключително силно оръжие - нашия избирателен глас. От нас зависи да подкрепим тези, които се ангажират с реализация на нашето право на достоен живот, регламентирано в Конституцията, в Европейската социална харта и в други документи на ЕС. От нашето гласуване зависи да покажем, че не може да има такъв народ, който да нарича популизъм искането за преизчисление на пенсиите, като мярка срещу дискриминацията и ниските доходи.
С нашия глас тябва да потвърдим, че искаме справедливо решаване на трите основни проблеми пред пенсионерите - ниските доходи, влошеното здраве и социалната изолация. Искаме ежегодно преизчисляване на пенсиите със средния осигурителен доход от предходната година, за да няма дискриминация на по-старите пенсионери. Трябва да покажем, че не може повече минималната пенсия за трудов стаж и възраст да бъде по-малка от официалния праг на бедност. Че крайно време е вдовишката добавка да стане 40%, както беше обещано през 2010 г.
Това, което искаме, не е популизъм, а желание да се осъществи характерен признак на съвременната демократична държава. Нашата съдба е в нашите ръце. Нека да намерим сили и с масово участие в изборите да заявим, че пенсионерите, вложили десетилетия труд в държавата, не са излишни и настояват за своите права.

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 159

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 149

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 156

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 347

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ