10 Юли 2020петък00:31 ч.

С хастара навън

/ брой: 105

автор:Аида Паникян

visibility 396

Българската здравна система боледува. Не, това не е откритие на министър Ананиев отпреди две години. Това го знае всеки, имал досег със системата. Знаят го най-добре и тези, които са в нея всеки ден и час, които се разболяват и умират, докато лекуват пациентите си. Система, която трябва да се обърне с хастара навън. Не осигуряването да отиде при застрахователите, не трудът на лекари, сестри, акушерки и прочее медици да се принизява до търговия, не да се подхвърлят подаяния на болници, които умишлено от престъпно нехайство са оставени да загинат. 

Мнозинството даде законова възможност на сестри, акушерки, лекарски асистенти да разкриват собствени практики. Те и досега си работеха по къщите, но парите си взимаха в джоба, сега ще им ги прибира Горанов. Със сигурност това не е направено от грижа за пациента. Нито за издигане престижа на специалистите по здравни грижи. Ако беше така, управляващите щяха да го сторят преди десет години. Направено е, за да се събират още такси от регистрация, още данъци, още глоби. Те, управляващите от ГЕРБ, това и знаят - дойде ли ред да се пълни хазната, вдигат такси и глоби. 

Иначе, лошо няма в аргумента, че с разкриването на самостоятелни практики ще бъдат извършвани и "здравно-социални услуги, както и рехабилитация на пациенти, изписани у дома след тежки неврологични заболявания". Само че това е поредният прах в очите на изписаните с инсулт и инвалидизирани пациенти. И други с диагнози, които се нуждаят от специализирана помощ след активно лечение. Само че в цивилизования свят има съответните лечебни заведения за долекуване, рехабилитация и пр. А България е единствената страна в ЕС с най-малко такива заведения. Нещо като българските балнеосанаториуми, дето "демокрацията" и здравната реформа ги превърна в прескъпи СПА хотели и центрове. 

Утре управляващите ще се похвалят, че са дали на сестрите и акушерките това, което искат. Но няма да си признаят нито какво са отнели от тях, нито от нацията.

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 154

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 114

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 133

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 92

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 683

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ